Back to top

Irán világelső lesz az almaexportban?

Irán hamarosan világelső lehet a friss almaexportban, ezt mutatják az előző évi termelési és export adatok.

Az iráni almaexport fél év alatt, 2020 augusztusától 2021 márciusáig elérte a 743 000 tonnát. A kivitel  2021 márciusában pedig kivételesen magas volt, egyetlen hónap alatt 157 000 tonna almát adtak el.  

Kína, Lengyelország és Olaszország minden szezonban több mint 1 millió tonna friss almát exportál.

Két évvel ezelőtt úgy tűnt, hogy az almaexport tekintetében az öt világelső ország verhetetlen helyzetben van. Lengyelország, Olaszország, Kína, az Egyesült Államok és Chile legalább 300 000 tonnás különbséggel vezetett a többi almaexportőr előtt. Irán viszont 2019 végén alig volt az első tízben.

Az iráni almát elsősorban Irakban, Oroszországban és Afganisztánban értékesítik.  Ezek az országok Irán almaexportjának 73 százalékát teszik ki.

-Az Iránból származó almaexport minden évben majdnem megduplázódik, ha az elmúlt öt szezont nézzük. Ezek a legmagasabb exportnövekedési arányok a 15 legnagyobb globális almaexportőr között. Irán jelenleg aktívan kiszorítja a többi beszállítót erről a piacról, mivel képes nagyon versenyképes áron exportálni a termékeit - magyarázza Andriy Yarmak, az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) befektetési központjának közgazdásza.

Érdekes, hogy kevesebb mint 20 évvel ezelőtt Franciaország volt a világ vezető almaexportőre, 700 ezer tonna almát értékesített a külföldi piacokon.

Akkoriban Olaszország és Kína mintegy 100 ezer tonnával, az USA 250 ezer tonnával kevesebbet, mint Franciaország, Irán pedig alig volt a 15 legnagyobb globális exportőr között, mintegy 150 ezer tonnát szállítva a külföldi piacokra - kevesebbet, mint 2021 márciusában, egyetlen hónap alatt!

Irán számára azonban nem feltétlenül egyszerű a helyzet a világ almapiacán. Az alacsony árszegmensre összpontosítanak, gyorsan növelik a termelést és az exportvolumeneket, viszont szembe kell nézniük a logisztikai költségek folyamatos emelkedésével.

A legnagyobb almaexportőrök is felfigyeltek a feltörekvő Iránra, úgy vélik a közeljövőben számolni kell vele az alma világpiacán.

Forrás: 
east-fruit.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Nehéz időkben össze kell fogni

Idén szeptemberben rendezte meg tizenegyedik alkalommal az RMGE Maros szervezete a Marosszéki Gazdanapot a mezőpaniti sportpályán. A rendezvény traktorfelvonulással kezdődött, majd a különböző gazdakörök és a szervezet által felkarolt marosszéki termelők, kézművesek sátrai, vásárral egybekötött kiállítása, illetve a Maros Gazda kft. partnereinek bemutató standjai várták az érdeklődőket.

A 7 legjobb étel az egészséges agyműködés fenntartásához

A kognitív hanyatlás sokkal gyakoribb, mint gondolnánk: a Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ (CDC) adatai szerint az Egyesült Államokban minden kilencedik felnőttből egy érintett. Szerencsére a kutatások szerint számos mindennapi szokás csökkentheti a demenciához hasonló betegségek kockázatát - többek között az, hogy odafigyelünk arra, milyen ételek kerülnek a tányérunkra.

Római kori villakert

„Nekem a Balaton a Riviéra…” – cseng a fülünkben az örökzöld sláger. S valóban, sokan indulunk nyaranta a Balaton mellé, hogy élvezzük a táj szépségét és kedvező mikroklimatikus adottságait: a meleg, de nem szélsőségesen forró nyarat, melyet a tó felől feláramló, párát hozó szellők temperálnak. Így gondolhatták ezt az 1. századtól a környéken fokozatosan megtelepülő ókori rómaiak is.

A szabadföldi paradicsom

A paradicsom egyike azon zöldségféléinknek, amelyet az egész tenyészidő alatt sok betegség és kártevő veszélyeztet. Palántanevelés idején a palántadőlés, szabadföldön pedig a különböző baktériumok, a paradicsomvész, az alternáriás és a szeptóriás levélfoltosságok, a vírusok és nem utolsósorban a levéltetvek, a burgonyabogár és a zöld vándorpoloska károsításától kell megóvnunk.

A COVID-hoz hasonló, potenciálisan veszélyes vírust azonosítottak

Oroszországi kis patkósdenevérekből mutatták ki azt a vírust, mely igen hasonló a SARS-CoV-2-höz. Elképzelhető, hogy ez a vírus is képes embereket megfertőzni, és úgy tűnik, az eddigi vakcinák sem nyújtanak védelmet velük szemben.

Hogyan változott a táplálékpiramis az idők során?

Valószínűleg már mindenki számára ismert a táplálkozási piramis fogalma, vagy legalábbis láttunk már élelmiszer-piramist, ami beégett az elménkbe. Nagy valószínűséggel ezt úgy képzeljük el, mint azt az élelmiszer-piramist, amelyet az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) 1992-ben hivatalosan elfogadott.

A hőség káros hatásai a kertben

Korábbi cikkünkben a nyári időjárás egyik időnként káros összetevőjéről, a bőséges fényellátásról volt szó. Most elsősorban a nyár közepére jellemző magas hőmérséklet, majd az augusztus második felétől egyre nagyobb valószínűséggel bekövetkező reggeli lehűlésekkel foglalkozunk.

Szárazságtűrő növények a mediterrániumból

Korábbi cikkünkben a vízpartokon, vízközelben élő gyógynövényeket vettük sorra, ám szárazságtűrőből sokkal több van. Ezekkel a fajokkal egy kevésbé intenzíven gondozott, öntözés nélküli kert is benépesíthető, ráadásul díszítőértékük mellett gyógyhatással is rendelkeznek, némelyek pedig fűszerként is hasznosíthatók a konyhában.

Újdonság a napelemek között

Egy londoni nanotechnológiák kutatásával foglalkozó vállalat, a NextGen Nano, megalkototta azt az átlátszó, organikus fotovoltaikus napelemet, amellyel úgy állítható elő villamos energia az üvegházak tetején, hogy közben a panel nem folyásolja be a növények fényellátottságát és fejlődését.

A kökényszilva titkai

A Prunus nemzetség tagjait sokféleképp hasznosítjuk, de nehéz eligazodni köztük, mert a fajokon belül is nagy a változatosság. A kökényszilva is lehet kék vagy sárga, gömbölyded vagy tojás alakú, és így tovább. Termesztett és tájfajtákat ismerünk belőle szerte Európában.