Back to top

Másodpercek alatt kimutatható a vírus

A hajtató kertészek manapság az eddigieknél is kevésbé szívesen fogadnak érdeklődőket a növényházaikban. Nagyon tartanak ugyanis a paradicsom- és paprikaállományokat veszélyeztető ToBRFV kórokozótól. A paradicsom barna termésráncosodás vírus már hazánkban is több helyen megjelent. Laboratóriumi vizsgálattal igazolt jelenléte esetén a fertőzött növényállományt meg kell semmisíteni.

A paradicsom barna termésráncosodás vírus magvak, eszközök, és poszméhek és akár a kertészek közvetítésével útján terjedhet, komolyan veszélyeztetve a paradicsomtermesztés biztonságát. A ToBRFV-t először Jordániában és Izraelben jelentették, majd Amerikában, és európai és afrika országokban is fertőzött, és már Kínában is karantén károsító.

A fertőzés ellen csak hatékony megelőző intézkedésekkel lehet védekezni. Terjedésének megakadályozásában pedig kulcsfontosságú a gyors azonosítás és korai riasztás.

Erre a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) közleményben hívta fel a kertészek figyelmét, és a rendszeres önellenőrző vizsgálat elvégeztetését javasolta.

A ToBRFV a világon bárhol paradicsomot és paprikát hajtató kertészeket aggasztja. Ezért a vetőmag-forgalmazó cégek igyekeznek a kórokozóra rezisztens fajtákat nemesíteni. Emellett szigorú higiéniai protokoll betartását kérik a kórokozó távol tartására.

A legutóbb pedig arról adott hírt egyebek közt a freshplaza.fr is, hogy Kínában, a Shandong Agráregyetem növényvirológiai laboratóriumában egy gyorstesztet fejlesztettek ki a kórokozó kimutatására.

A teszt úgy működik, hogy a paradicsomlevélből présnedvet nyernek és azt felszívják egy kevés vizet tartalmazó pipettába, majd a folyadékból néhány cseppet az újonnan kifejlesztett tesztpapírra cseppentenek. Ha 10 másodperc után a tesztlapon két sötétvörös vízszintes vonal jelenik meg, akkor a paradicsomlevelet ToBRFV fertőzte. 

Az új tesztet prof. Li Xiangdong, a növényvirológia laboratórium specialistája és szóvivője mutatta be. Elmondta, hogy az jóval érzékenyebb más tesztmódszereknél. Emellett specifikusabb és könnyebben,, kényelmesebben használható, akár helyszíni tömegteszteléshez is..

A professzor szerint a ToBRFV kimutatására jelenleg használt tesztek (köztük a koronavírus kapcsán is sokat emlegetett PCR teszt és a fluoreszcencia teszt)  elvégzéséhez speciális műszerek és képzett laboratóriumi személyzet szükséges. Az új tesztcsík viszont leegyszerűsíti a kimutatást, és lehetővé teszi, hogy speciális műszerek nélkül szabad szemmel is értékelhető eredményt kapjanak másodpercek vagy percek alatt.

Li Xiangdong professzor elmondta, hogy 17 monoklonális ToBRFV antitest vonalat állítottak elő a ToBRFV virionok felhasználásával. A csoport ezután két különböző monoklonális antitest vonalat kiválasztott és rögzített egyenként vagy kombinációban aranykolloid felületre és nitrocellulóz membránra. A papírcsíkba ágyazott diagnosztikum a paradicsom szövetnedv 12 800-szoros hígítása után (8 mikrogramm paradicsom szövetnedv) is kimutatta a vírust.

A módszer gyors és megbízható: a tesztcsík más paradicsomvírussal nem ad reakciót.

Hasonló teszteket fejlesztettek ki paprikalevelekre, hasonlóan kiváló eredményekkel. A tesztcsík módszert nemzeti szabadalomként bejelentették.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Félelmetesen kevés ember fogyaszt elegendő zöldséget

A zöldségek egyfajta "tápanyag-erőművek", mivel tele vannak élelmi rostokkal és antioxidánsokkal, valamint rengeteg egészséges vitaminnal és ásványi anyaggal. De bármennyire is egészségesek az olyan zöldségek, mint a spenót, a kelkáposzta, a brokkoli és a sárgarépa, az amerikaiak még mindig nem esznek belőlük eleget.

Átlag alatti vetőmagtermést valószínűsít a terméktanács

Az őszi kalászos vetőmagok terméskilátásai országrészenként jelentősen eltérnek, de mindenütt elmarad az átlagostól – közölte az MTI-vel a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

Fiatal ültetvény gondozása

A szőlőültetvény élettartamát döntően meghatározza a telepítés előkészítése, kivitelezése, és az első négy évben, vagyis a nem termő szakaszban, a fiatal szőlő ápolásának gondossága. Ebben a kezdeti időszakban alakítjuk ki a tőkeformát, pótoljuk a hiányokat és próbálunk homogén, egységes, jó erőnlétű ültetvényt kialakítani.

Sárba döngölt burgonya?

Sokan vélik, hogy a jelenlegi gazdasági helyzet nem kedvez a burgonyatermesztőknek, ha nem lesz változás, a szereplők számának csökkenésével kell számolni. Magasak a termelési költségek, amit a felvásárlási árak nem követnek, s ezt sok gazda nem tudja megfinanszírozni.

Nem elég szeretni a házias savanyúságot

Nemcsak a házias ízek és a roppanós állag kap helyet egy savanyúságot készítő családi vállalkozás életében, a célravezető munkabeosztás, a cégfejlesztés is fontos a sikeres termeléshez. Nem elég minőségi termékek gyártani, a fejlesztések mellett a gyártási folyamatok helyes sorrendjére is érdemes odafigyelni.

Az agrártárca minden lehetséges eszközzel támogatja a termelőket az aszálykár enyhítésében

Június legvégére a 300 000 hektárt is meghaladta az aszálykár bejelentéssel érintett területek nagysága – közölte Nagy István agrárminiszter közösségi oldalán. A kialakult helyzetben az agrártárca minden lehetséges eszközzel támogatja a termelőket, akiknek többek között az agrárkár-enyhítési rendszer és az aszálybiztosítás jelenthet segítséget.

Lejárt és veszélyes növényvédőszerek megsemmisítését támogatja a TIM

A Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) 300 millió forinttal támogatja a régmúltból megmaradt, forgalomból kivont hatóanyagú, lejárt vagy nem azonosítható növényvédő szerek szakszerű begyűjtését, elszállíttatását és ártalmatlanítását - jelentette be Facebook-bejegyzésében Raisz Anikó környezetügyért és körforgásos gazdálkodásért felelős államtitkár.

A sivatagban is cél az önellátás

Az Egyesült Arab Emírségekben az áruházak és a fogyasztók hagyományosan a külföldi, elsősorban a nagy presztízsű holland paradicsomot vásárolják. A kormány azonban mindinkább elkötelezett az önellátás mellett, ösztönzik a helyi termesztést, hogy mérsékeljék az importfüggőségüket. Náluk a kihívást a forróság és a korlátozott vízmennyiség jelenti.

A tőzegáfonya támogathatja a memóriát és az agy egészségét?

Egy új tanulmány szerint már napi 128 gramm tőzegáfonya támogathatja a memória és az agy egészségét, miközben csökkenti a "rossz" koleszterinszintet.

A legveszélyesebb gombabetegségek

A szőlőt számos károsító megtámadja, a lisztharmat, a peronoszpóra, a szürkerothadás szinte minden évben jelen van és tetemes gazdasági kártétellel fenyeget. Az ellenük való védekezés képezi a szőlő védelmének gerincét, amit más betegségek, kártevők ellen kombináltan kell végrehajtani.