Back to top

Másodpercek alatt kimutatható a vírus

A hajtató kertészek manapság az eddigieknél is kevésbé szívesen fogadnak érdeklődőket a növényházaikban. Nagyon tartanak ugyanis a paradicsom- és paprikaállományokat veszélyeztető ToBRFV kórokozótól. A paradicsom barna termésráncosodás vírus már hazánkban is több helyen megjelent. Laboratóriumi vizsgálattal igazolt jelenléte esetén a fertőzött növényállományt meg kell semmisíteni.

A paradicsom barna termésráncosodás vírus ( magvak, eszközök, és poszméhek és akár a kertészek közvetítésével útján terjedhet, komolyan veszélyeztetve a paradicsomtermesztés biztonságát. A ToBRFV-t először Jordániában és Izraelben jelentették, majd Amerikában, és európai és afrika országokban is fertőzött, és már Kínában is karantén károsító.

A fertőzés ellen csak hatékony megelőző intézkedésekkel lehet védekezni. Terjedésének megakadályozásában pedig kulcsfontosságú a gyors azonosítás és korai riasztás.

Erre a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) közleményben hívta fel a kertészek figyelmét, és a rendszeres önellenőrző vizsgálat elvégeztetését javasolta.

A ToBRFV a világon bárhol paradicsomot és paprikát hajtató kertészeket aggasztja. Ezért a vetőmag-forgalmazó cégek igyekeznek a kórokozóra rezisztens fajtákat nemesíteni. Emellett szigorú higiéniai protokoll betartását kérik a kórokozó távol tartására.

A legutóbb pedig arról adott hírt egyebek közt a freshplaza.fr is, hogy Kínában, a Shandong Agráregyetem növényvirológiai laboratóriumában egy gyorstesztet fejlesztettek ki a kórokozó kimutatására.

A teszt úgy működik, hogy a paradicsomlevélből présnedvet nyernek és azt felszívják egy kevés vizet tartalmazó pipettába, majd a folyadékból néhány cseppet az újonnan kifejlesztett tesztpapírra cseppentenek. Ha 10 másodperc után a tesztlapon két sötétvörös vízszintes vonal jelenik meg, akkor a paradicsomlevelet ToBRFV fertőzte. 

Az új tesztet prof. Li Xiangdong, a növényvirológia laboratórium specialistája és szóvivője mutatta be. Elmondta, hogy az jóval érzékenyebb más tesztmódszereknél. Emellett specifikusabb és könnyebben,, kényelmesebben használható, akár helyszíni tömegteszteléshez is..

A professzor szerint a ToBRFV kimutatására jelenleg használt tesztek (köztük a koronavírus kapcsán is sokat emlegetett PCR teszt és a fluoreszcencia teszt)  elvégzéséhez speciális műszerek és képzett laboratóriumi személyzet szükséges. Az új tesztcsík viszont leegyszerűsíti a kimutatást, és lehetővé teszi, hogy speciális műszerek nélkül szabad szemmel is értékelhető eredményt kapjanak másodpercek vagy percek alatt.

Li Xiangdong professzor elmondta, hogy 17 monoklonális ToBRFV antitest vonalat állítottak elő a ToBRFV virionok felhasználásával. A csoport ezután két különböző monoklonális antitest vonalat kiválasztott és rögzített egyenként vagy kombinációban aranykolloid felületre és nitrocellulóz membránra. A papírcsíkba ágyazott diagnosztikum a paradicsom szövetnedv 12 800-szoros hígítása után (8 mikrogramm paradicsom szövetnedv) is kimutatta a vírust.

A módszer gyors és megbízható: a tesztcsík más paradicsomvírussal nem ad reakciót.

Hasonló teszteket fejlesztettek ki paprikalevelekre, hasonlóan kiváló eredményekkel. A tesztcsík módszert nemzeti szabadalomként bejelentették.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kiszagolják a beteg húst

A skót kormány bejelentette egy kutyás csapat létrehozását, amely segít megelőzni az afrikai sertéspestis és más egzotikus betegségek bejutását az országba.

A tőzsdére is kihat a rossz floridai narancstermés

Az amerikai mezőgazdasági minisztérium (USDA) szerint Floridában a második világháború vége óta a legalacsonyabb lehet a narancstermés - írta hétfőn a The Wall Street Journal.

Tovább gyorsult a mezőgazdasági felvásárlási árak emelkedése

Tavaly novemberben tovább gyorsult a mezőgazdasági felvásárlási árak emelkedése, átlagosan 27,2 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat az októberi 26,1 százalékos drágulás után.

Ismét lehet pályázni óvoda- és iskolakertek kialakítására

Megjelent az Agrárminisztérium támogatásával megvalósuló Országos Iskolakert-fejlesztési Program IV. ütemének pályázati felhívása, melyre óvodák, általános- és középiskolák jelentkezését várják 2022. január 30-ig. A programnak köszönhetően idén összesen 120 új óvoda- és iskolakert létrehozása valósulhat meg - jelentette be a minisztérium környezetvédelemért felelős helyettes államtitkára.

Jó tapasztalatokkal zárult a téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés

Lezárult Erdős Norbert, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára által elrendelt, a Nébih irányításával végrehajtott egy hónapos téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés sorozat. Kirívó jogsértés nem történt, a tapasztaltak szerint a koronavírus járvány elleni védekezést elősegítő higiéniai szabályokat a legtöbb élelmiszer-vállalkozás betartja.

Nem dobják ki, inkább porítják

Egy dél-afrikai spárgatermesztő cég, a Denmar Estates szárított spárgaterméket fejlesztett ki az élelmiszerpazarlás csökkentése érdekében. Igazán ijesztő adat, hogy évenként mintegy 30 tonna spárgát kell kidobniuk, mert megromlik, vagy mert nem felel meg a kiskereskedelmi előírásoknak, nyilatkozta Grahame Osler, a termesztő­cég értékesítési és marketingvezetője.

Akik látnak benne jövőt

A munkaerő hiánya mellett gyakran azért szűnik meg egy régóta működő kertészet, mert a nyugdíjba vonuló tulajdonosok családon belül nem tudják átadni a céget, és vevő sincsen rá. A fiatalok többségét ugyanis nem vonzza ez a tevékenység. Szerencsére vannak kivételek, jó példák.

Növényvédelem - Van megoldás

Minden gyakorló kertész megtapasztalta már, hogy a kártevők egyre kevésbé érzékenyek a növényvédő készítményekre, a növényállományokat egyre nehezebb egészségesen tartani, a helyzetet pedig csak súlyosbítja a felhasználható szerek kínálatának fokozatos szűkülése. Szerencsére léteznek környezetkímélő és rezisztenciatörő megoldások a dísznövénytermesztésben is.

Számos ágazatban alkalmazhatók

A drónok nemcsak hasznosak, de egyre népszerűbbek is a precíziós gazdálkodásban. Jelentősen megkönnyítik a munkavégzést úgy, hogy közben számos adatot gyűjthetünk az adott növénykultúrákról. De nemcsak a mezőgazdaságban, a vadgazdálkodásban is remekül alkalmazhatók a kiegészítő eszközök segítségével. Túlzások nélkül kijelenthető, a jövő eszköze lehet a modern gazdálkodásban.

Precíziós technikák a szőlőtermesztésben

Napjainkban leginkább a szántóföldi kultúrákban alkalmazzák a precíziós gazdálkodás elemeit, de a kertészeti ágazatokban is terjednek az új módszerek, így a szőlőtermesztésben is egyre nagyobb teret kapnak a digitális megoldások. A precíziós módszerek egyszerre szolgálják a környezetterhelés mérséklését, a munkaerőhiány kezelését, valamint a termés mennyiségének növelését és minőségének javítását.