Back to top

Örömforrás a szarvasgomba

A fekete szarvasgombának sok rajongója van, kiderült, akik szeretik valószínűleg nem csak a különleges ízét kedvelik, hanem a benne található boldogsághormon is erősíti a kötődésüket.

A fekete szarvasgomba rendkívüli aromával rendelkezik,  elismert szakácsok szerte a világon használják, nagyon keresett csemege. Íze megosztó, vannak, akik ki nem állhatják, mások imádják,  valóságosan függőséget okoz rajongóinak.

Ez pedig nem lehet véletlen. Mauro Maccarrone, a római Campus Bio-Medico Egyetem biokémia és molekuláris biológia professzora  és kutatócsoportja úgy döntött, tüzetesen megvizsgálja a szóban forgó finomság összetevőit.

A kutatók szerint a fekete szarvasgombában jelentős mennyiségű anandamid található. A vegyület neve örömöt, boldogságot jelent.

Egyébként az anandamid felelős a marihuana narkotikus hatásáért is, a sejthártyák THC (tetrahydrocannabinol) receptoraihoz kapcsolódva okozza a kellemes érzést.

Ez a boldogságmolekula olyan funkciókra van hatással, mint a memória, a termékenység, az étvágy, az alvási szokások, a fájdalom, és ahogy a neve is sugallja, a motiváció és az öröm.

Nem véletlen, hogy a szarvasgombát kereső állatok erősen célorientáltak. Vonzza őket az illat és a "jutalom" kilátása. Amikor a kutyák vagy más állatok, amelyek segítenek a szarvasgomba felkutatásában, kiszagolják azt, a gazdának el kell terelnie a figyelmüket, hogy biztonságba helyezzék a zsákmányt. Mauro Maccarrone szerint az érett fekete szarvasgomba a benne lévő vegyületet az állatok vonzására használja.  

A tudós megállapítása szerint a fekete szarvasgombában található anandamid hatása azonban nem olyan erős, mint a THC-é, mivel sokkal gyorsabban lebomlik a szervezetben.

- Emberként rendelkezünk kannabinoid receptorokkal, amelyek az agyban, a gerincvelőben és az idegsejtekben találhatók. Könnyen lehet, hogy egyesek közülünk érzékenyebbek az anandamid hatására, ezért a szarvasgomba fogyasztása után enyhe boldogságérzetet éreznek.

Ha megengedheti magának ezt az ínyencséget, a szarvasgomba egészen biztosan feldobja a hangulatát.

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Vízcseppként vert hullámokat

Nem túlzok, ha azt állítom, hogy Dr. Szendrő Zsolt nyúltenyésztésben elért szelekciós, reprodukciós, viselkedési, tartási, állatjólléti, illetve hústermelési és húsminőségi kutatási eredményei jelentősen hozzájárultak a hazai és nemzetközi tenyésztés hatékonyságának növeléséhez. Ehhez egy életpályára, elhivatottságra és munkaszeretetre volt szüksége.

A rejtélyes luteolin, amely felveszi a harcot a gyulladás és a szorongás elleni küzdelemben

A krónikus gyulladás számtalan betegség kiváltó oka. Bár sok dolog kiválthat gyulladást a szervezetben, a jó hír az, hogy rengeteg olyan tápanyag van, amely segíthet kordában tartani. Az egyik ilyen tápanyag, amelyet szem előtt kell tartani, a luteolin, amely számos növényi eredetű élelmiszerforrásban megtalálható.

Gyógynövények: kihasználatlan sokféleség

Biológiai sokféleség szempontjából hatalmas potenciál lakozik a gyógynövényekben is, többnyire kihasználatlanul. Mai életünket tekintve, a legtöbb háztartásban már a kamillateát sem használják, annak ellenére, hogy jótékony hatásait mindenki ismeri.

Fenntartható falatok

A megtermelt ételek harmadát nem eszi meg senki. Néhány tehetséges magyar fiatal olyan üzleti modellt alkotott a maradék hasznosítására, amellyel az eladók és a vevők is jól járnak. Jelenleg már a közép-kelet-európai bővítésén dolgoznak.

Kevesebb gabona jut az éhező országokba

Megnyílt ugyan a gabonafolyosó, azonban az ENSZ szeptember 29-i adatai szerint 238 szállító konténerhajó indult el az ukrán kikötőkből, és 5,5 millió tonna gabonát szállít. Az áru nagy része a közepes és a magas jövedelmű országokba megy.

Dübörög a káposztaszezon

Teljes erővel mennek a káposztaakciók a német áruházláncokban, ahogy az utolsó tavalyi, tárolóból kikerült tételeket leváltja a frissen szedett fehér és vörös fejes káposzta. Tízkilós zsákokban azonban már nem akciózzák sehol a káposztát, mert nem tudnának olyan árat ráírni, amivel megérné.

Illóolaj, vagy „illatolaj”? Mindkettő illatos, de nem mindegy melyiket használjuk…

Az illóolajokat sokan alkalmazzák az őszi-téli időszakban, hiszen jó szolgálatot tehetnek a felső légúti megbetegedések megelőzésében, kezelésében, de egy stresszes nap után is segíthet ellazulni némelyikük. Ám nem mindegy hogy illóolajat, vagy „illatolajat” veszünk…

Jó irányba haladnak az európai fajvédelmi programok

Nagyon sok vadonélő állatfaj populációja virágzik, hála az Európa szerte futó visszatelepítési- illetve védelmi programoknak egy tanulmány szerint.

A tudósok új részleteket fedeznek fel a Yellowstone-ról egy óriási repülő elektromágnessel

A Virginia Tech és a U.S. Geological Survey tudósai egy 80 láb átmérőjű elektromágnessel vizsgálták meg a Yellowstone Nemzeti Park felszín alatti területét, hogy többet tudjanak meg a vízrendszerről - áll a sajtóközleményben.

Melyik a legjobb fügefajta?

Házikertekben, védett fekvésben sokfelé terem hazánkban is füge, de egészen más elvárásoknak kell megfelelnie annak a gyümölcsnek, amit piacra termelnek. A közelmúltban Becsehelyen rendezett fügebírálat szempontjait szedtük össze és bemutatjuk azt a két tájfajtát, amelyek felkerültek a Nemzeti Fajtajegyzékre, ezáltal hivatalosan szaporíthatók.