Back to top

Termesztik, de keveset fogyasztanak belőle

Spanyolország Európa legnagyobb biotermelője, ám a helyi fogyasztás megtorpant. Mindezt főként két okkal magyarázza a szakma: nagyobb hangsúlyt kell fektetni a biotermékek népszerűsítésére, és összehangolt szabályozásra van szükség.

A spanyol biotermesztők szakmai szövetségének (Ecovalia) legutóbbi éves jelentése szerint a világon 2019-ben 72 285 656 hektáron termesztettek ökológiai módszerekkel, ez 1,6 százalékkal nagyobb az előző évinél. Az ökoterületek körülbelül fele, mintegy 36 millió hektár Ausztráliában van. A sorban második Argentína bio termőterülete nagyságrendekkel kisebb, 3,67 millió hektár,  a harmadik helyen álló Spanyolországé pedig 2,35 millió hektár.

Az ökológiai gazdálkodás területét tekintve tehát Spanyolország vezet Európában, utána Franciaország következik 2,4 millió, majd Olaszország 2 millió hektárral.

A biotermékek piaca évente 106 milliárd eurót termel világszinten. A legtöbb biotermék az amerikai piacon fogy (42 százalék), az azt követő Németország és Franciaország részesedése egyaránt 11 százalék.

Noha Spanyolország az ökológiai gazdálkodás termőterületét tekintve az élen van Európában, csak 2 százalékkal részesedik a piacból.  Ahhoz, hogy növekedjen a biotermékek helyi forgalma két dolgot tartanának szükségesnek a spanyol szakemberek, írja a spanyol abs.es hírportálra hivatkozva a fresplaza.fr.  Szerintük nagyobb hangsúlyt kellene fektetni a fogyasztók tájékoztatására, el kell magyarázni neki, hogy mik is a biotermékek. Az elmúlt öt évben ugyanis országos és térségi kampányt sem szerveztek e célból. Ezen próbál változtatni a spanyol agrártárca a közelmúltban indított fogyasztásnövelő kampányával.

Emellett a biotermelésre vonatkozó feltételeket is össze kell hangolni, hangsúlyozzák, mert jelenleg a helyi hatóságok több oldalról „fojtogatják” a biotermelőket. A spanyol biotermelés egységes szabályozását ugyancsak a szakminisztériumtól várják.

Bár az ökológiai gazdálkodás kapcsán általában elsősorban a környezeti és egészségügyi előnyökről beszélnek, az az egész gazdaság számára előnyös, hiszen hozzáadott értéket teremt, teszik hozzá.

Ráadásul élénkíti a vidéki életet, és a hagyományos mezőgazdasághoz és kertészethez képest 30%-kal növeli a foglalkoztatást.

Azt is hangsúlyozzák, hogy a tudományos és technológiai fejlődés lehetővé tették, hogy fenntartható módon a hagyományos termeléshez hasonló termelési szintet érjenek el az ökológiai gazdálkodást folytatók. 

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A minőségnek van piaca

Nagy Gáborné azt tapasztalja, a méhészet nem jövedelmez rosszul, csak fontos hozzá, hogy a lehető legjobb minőségű méz kerüljön a vásárlókhoz, és a bizalmuk megtartásának is ez az egyik záloga.

A kutatók antibiotikum helyett kannabiszt etetnek a csirkékkel

Egy észak-thaiföldi biofarmon már több mint egy éve etetik a csirkéket kannabiszzal, antibiotikumokat viszont nem kapnak a szárnyasok - számolt be a Business Insider. Úgy tűnik, a módszer eddig bevált.

Elkerülhető a köszvény a magas purin tartalmú élelmiszerek korlátozásával

A köszvény az ízületi gyulladás fájdalmas formája, és az abban szenvedők mindent megtesznek, hogy elkerüljék a fellángolásokat. A köszvény súlyosságának csökkentésére az egyik legjobb módszer a szervezet húgysavszintjének csökkentése. Ez gyógyszeres kezeléssel, valamint az étrend és az életmód megváltoztatásával érhető el, különösen a magas purin tartalmú élelmiszerek kerülésével.

A kiskereskedelmi adatokból látszik a vásárlási szokások változása

A háztartások fogyasztása májusban tetőzhetett, az első negyedévi állami juttatások nagy részét már felélte a lakosság és vásárlási szokásait a magas inflációnak megfelelően kezdi átalakítani - nyilatkozták az MTI-nek elemzők a kiskereskedelmi forgalom legfrisseb adataiból.

Érdemes követni a molyok rajzását - Növényorvos a közterületen

A levéltetvekkel még mindig küzdünk, de már megjelentek azok a károsítók is, amelyek mindig gondot okoznak. Most nem pihenhetnek a növényvédősök, kötelező beindítani a permetezőgépeket.

Félelmetesen kevés ember fogyaszt elegendő zöldséget

A zöldségek egyfajta "tápanyag-erőművek", mivel tele vannak élelmi rostokkal és antioxidánsokkal, valamint rengeteg egészséges vitaminnal és ásványi anyaggal. De bármennyire is egészségesek az olyan zöldségek, mint a spenót, a kelkáposzta, a brokkoli és a sárgarépa, az amerikaiak még mindig nem esznek belőlük eleget.

Milyen a rezisztens szőlőfajták bora?

Termőre fordultak a Helvécián elültetett rezisztens borszőlők, az első termés boraiból tartottak bírálatot a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal fajtakísérleti állomásán. A magyar, szerb, német és olasz fajták borai megfelelnek a mai igényeknek. A szakmai bemutatón azonos termőhelyről származó világfajtákhoz hasonlították a kísérleti tételeket.

Üdülési szezon: hogy a növényink is élvezzék (vagy túléljék)...

Nekünk üdülés, a növényeknek nyomorgás (-sá is válhat...). Nyáron sokan pár napra, vagy akár egy-két hétre elutaznak üdülni, hogy kizökkenjenek a hétköznapokból. A növényeinknek (és háziállatainknak), azonban ekkor is szükségük van némi gondozásra a túlélésük érdekében.

A szalmonellával szennyezett adalékanyagot Magyarországról szállították a belgiumi csokoládégyárba

Magyar vállalkozás volt a beszállítója a szalmonella baktériummal szennyezett lecitin elnevezésű adalékanyagnak, ami eljutott a belgiumi csokoládégyárba - erősítette meg a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szerdán az MTI érdeklődésére.

Az ivóvíz ésszerű felhasználását kérte a lakosságtól a román vízügyi hatóság

Romániában az ivóvíztartalékok ésszerű felhasználásának szükségességére hívta fel a figyelmet keddi közleményében román országos vízügyi főigazgatóság (ANAR), azt kérve a lakosságtól, hogy ne használja a vezetékes hálózat vizét a kert locsolására vagy a medencék feltöltésére.