Back to top

Termesztik, de keveset fogyasztanak belőle

Spanyolország Európa legnagyobb biotermelője, ám a helyi fogyasztás megtorpant. Mindezt főként két okkal magyarázza a szakma: nagyobb hangsúlyt kell fektetni a biotermékek népszerűsítésére, és összehangolt szabályozásra van szükség.

A spanyol biotermesztők szakmai szövetségének (Ecovalia) legutóbbi éves jelentése szerint a világon 2019-ben 72 285 656 hektáron termesztettek ökológiai módszerekkel, ez 1,6 százalékkal nagyobb az előző évinél. Az ökoterületek körülbelül fele, mintegy 36 millió hektár Ausztráliában van. A sorban második Argentína bio termőterülete nagyságrendekkel kisebb, 3,67 millió hektár,  a harmadik helyen álló Spanyolországé pedig 2,35 millió hektár.

Az ökológiai gazdálkodás területét tekintve tehát Spanyolország vezet Európában, utána Franciaország következik 2,4 millió, majd Olaszország 2 millió hektárral.

A biotermékek piaca évente 106 milliárd eurót termel világszinten. A legtöbb biotermék az amerikai piacon fogy (42 százalék), az azt követő Németország és Franciaország részesedése egyaránt 11 százalék.

Noha Spanyolország az ökológiai gazdálkodás termőterületét tekintve az élen van Európában, csak 2 százalékkal részesedik a piacból.  Ahhoz, hogy növekedjen a biotermékek helyi forgalma két dolgot tartanának szükségesnek a spanyol szakemberek, írja a spanyol abs.es hírportálra hivatkozva a fresplaza.fr.  Szerintük nagyobb hangsúlyt kellene fektetni a fogyasztók tájékoztatására, el kell magyarázni neki, hogy mik is a biotermékek. Az elmúlt öt évben ugyanis országos és térségi kampányt sem szerveztek e célból. Ezen próbál változtatni a spanyol agrártárca a közelmúltban indított fogyasztásnövelő kampányával.

Emellett a biotermelésre vonatkozó feltételeket is össze kell hangolni, hangsúlyozzák, mert jelenleg a helyi hatóságok több oldalról „fojtogatják” a biotermelőket. A spanyol biotermelés egységes szabályozását ugyancsak a szakminisztériumtól várják.

Bár az ökológiai gazdálkodás kapcsán általában elsősorban a környezeti és egészségügyi előnyökről beszélnek, az az egész gazdaság számára előnyös, hiszen hozzáadott értéket teremt, teszik hozzá.

Ráadásul élénkíti a vidéki életet, és a hagyományos mezőgazdasághoz és kertészethez képest 30%-kal növeli a foglalkoztatást.

Azt is hangsúlyozzák, hogy a tudományos és technológiai fejlődés lehetővé tették, hogy fenntartható módon a hagyományos termeléshez hasonló termelési szintet érjenek el az ökológiai gazdálkodást folytatók. 

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A tőzsdére is kihat a rossz floridai narancstermés

Az amerikai mezőgazdasági minisztérium (USDA) szerint Floridában a második világháború vége óta a legalacsonyabb lehet a narancstermés - írta hétfőn a The Wall Street Journal.

Tovább gyorsult a mezőgazdasági felvásárlási árak emelkedése

Tavaly novemberben tovább gyorsult a mezőgazdasági felvásárlási árak emelkedése, átlagosan 27,2 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat az októberi 26,1 százalékos drágulás után.

Ismét lehet pályázni óvoda- és iskolakertek kialakítására

Megjelent az Agrárminisztérium támogatásával megvalósuló Országos Iskolakert-fejlesztési Program IV. ütemének pályázati felhívása, melyre óvodák, általános- és középiskolák jelentkezését várják 2022. január 30-ig. A programnak köszönhetően idén összesen 120 új óvoda- és iskolakert létrehozása valósulhat meg - jelentette be a minisztérium környezetvédelemért felelős helyettes államtitkára.

Jó tapasztalatokkal zárult a téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés

Lezárult Erdős Norbert, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára által elrendelt, a Nébih irányításával végrehajtott egy hónapos téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés sorozat. Kirívó jogsértés nem történt, a tapasztaltak szerint a koronavírus járvány elleni védekezést elősegítő higiéniai szabályokat a legtöbb élelmiszer-vállalkozás betartja.

Nem dobják ki, inkább porítják

Egy dél-afrikai spárgatermesztő cég, a Denmar Estates szárított spárgaterméket fejlesztett ki az élelmiszerpazarlás csökkentése érdekében. Igazán ijesztő adat, hogy évenként mintegy 30 tonna spárgát kell kidobniuk, mert megromlik, vagy mert nem felel meg a kiskereskedelmi előírásoknak, nyilatkozta Grahame Osler, a termesztő­cég értékesítési és marketingvezetője.

Akik látnak benne jövőt

A munkaerő hiánya mellett gyakran azért szűnik meg egy régóta működő kertészet, mert a nyugdíjba vonuló tulajdonosok családon belül nem tudják átadni a céget, és vevő sincsen rá. A fiatalok többségét ugyanis nem vonzza ez a tevékenység. Szerencsére vannak kivételek, jó példák.

Növényvédelem - Van megoldás

Minden gyakorló kertész megtapasztalta már, hogy a kártevők egyre kevésbé érzékenyek a növényvédő készítményekre, a növényállományokat egyre nehezebb egészségesen tartani, a helyzetet pedig csak súlyosbítja a felhasználható szerek kínálatának fokozatos szűkülése. Szerencsére léteznek környezetkímélő és rezisztenciatörő megoldások a dísznövénytermesztésben is.

Számos ágazatban alkalmazhatók

A drónok nemcsak hasznosak, de egyre népszerűbbek is a precíziós gazdálkodásban. Jelentősen megkönnyítik a munkavégzést úgy, hogy közben számos adatot gyűjthetünk az adott növénykultúrákról. De nemcsak a mezőgazdaságban, a vadgazdálkodásban is remekül alkalmazhatók a kiegészítő eszközök segítségével. Túlzások nélkül kijelenthető, a jövő eszköze lehet a modern gazdálkodásban.

Nem érinti a sertéstermelőket az árstop

Nem érinti a sertéstermelőket a sertéscombra vonatkozó három hónapos árbefagyasztás – mondta el a Magyar Mezőgazdaságnak Horváth István, a Magyar Sertéstenyésztők és Sertéstartók Szövetségének elnöke.

Precíziós technikák a szőlőtermesztésben

Napjainkban leginkább a szántóföldi kultúrákban alkalmazzák a precíziós gazdálkodás elemeit, de a kertészeti ágazatokban is terjednek az új módszerek, így a szőlőtermesztésben is egyre nagyobb teret kapnak a digitális megoldások. A precíziós módszerek egyszerre szolgálják a környezetterhelés mérséklését, a munkaerőhiány kezelését, valamint a termés mennyiségének növelését és minőségének javítását.