0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Termesztik, de keveset fogyasztanak belőle

Spanyolország Európa legnagyobb biotermelője, ám a helyi fogyasztás megtorpant. Mindezt főként két okkal magyarázza a szakma: nagyobb hangsúlyt kell fektetni a biotermékek népszerűsítésére, és összehangolt szabályozásra van szükség.

A spanyol biotermesztők szakmai szövetségének (Ecovalia) legutóbbi éves jelentése szerint a világon 2019-ben 72 285 656 hektáron termesztettek ökológiai módszerekkel, ez 1,6 százalékkal nagyobb az előző évinél. Az ökoterületek körülbelül fele, mintegy 36 millió hektár Ausztráliában van. A sorban második Argentína bio termőterülete nagyságrendekkel kisebb, 3,67 millió hektár,  a harmadik helyen álló Spanyolországé pedig 2,35 millió hektár.

Az ökológiai gazdálkodás területét tekintve tehát Spanyolország vezet Európában, utána Franciaország következik 2,4 millió, majd Olaszország 2 millió hektárral.

A biotermékek piaca évente 106 milliárd eurót termel világszinten. A legtöbb biotermék az amerikai piacon fogy (42 százalék), az azt követő Németország és Franciaország részesedése egyaránt 11 százalék.

Noha Spanyolország az ökológiai gazdálkodás termőterületét tekintve az élen van Európában, csak 2 százalékkal részesedik a piacból.  Ahhoz, hogy növekedjen a biotermékek helyi forgalma két dolgot tartanának szükségesnek a spanyol szakemberek, írja a spanyol abs.es hírportálra hivatkozva a fresplaza.fr.  Szerintük nagyobb hangsúlyt kellene fektetni a fogyasztók tájékoztatására, el kell magyarázni neki, hogy mik is a biotermékek. Az elmúlt öt évben ugyanis országos és térségi kampányt sem szerveztek e célból. Ezen próbál változtatni a spanyol agrártárca a közelmúltban indított fogyasztásnövelő kampányával.

Emellett a biotermelésre vonatkozó feltételeket is össze kell hangolni, hangsúlyozzák, mert jelenleg a helyi hatóságok több oldalról „fojtogatják” a biotermelőket. A spanyol biotermelés egységes szabályozását ugyancsak a szakminisztériumtól várják.

Bár az ökológiai gazdálkodás kapcsán általában elsősorban a környezeti és egészségügyi előnyökről beszélnek, az az egész gazdaság számára előnyös, hiszen hozzáadott értéket teremt, teszik hozzá.

Ráadásul élénkíti a vidéki életet, és a hagyományos mezőgazdasághoz és kertészethez képest 30%-kal növeli a foglalkoztatást.

Azt is hangsúlyozzák, hogy a tudományos és technológiai fejlődés lehetővé tették, hogy fenntartható módon a hagyományos termeléshez hasonló termelési szintet érjenek el az ökológiai gazdálkodást folytatók. 

 

Forrás: magyarmezogazdasag.hu