0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Legyünk óvatosak a piros nyakörvű kutyákkal!

Ha meglátunk egy imádnivaló kiskutyát, nehéz megállni, hogy megsimogassuk. Aranyosak a lógó füleikkel, a lihegésükkel és a bájos tekintetükkel… Nyilvánvalóan jól esne nekik egy kis fülvakarás és simogatás, de ne olyan gyorsan!

Bár egy kölyökkutya simogatása remek módszernek tűnhet a napi endorfin-kvóta teljesítésére, ez nem mindig a legjobb ötlet – különösen akkor, ha piros nyakörvet, kendőt visel, vagy ha piros pórázon sétáltatják. A Reader’s Digest megkérdezett néhány kisállat-szakértőt a piros kutyanyakörvekkel kapcsolatban, hogy mit is jelent, ha egy kutya ilyen élénkpiros kiegészítőt visel.

Mit jelent, ha a kutyák piros nyakörvet vagy kendőt viselnek

A piros szín az „állj” egyetemes jelzése. A világ minden táján látjuk a stoptáblákon és a lámpákon, valamint ez a rendőrségi szirénák és a tűzoltóautók feltűnő színe is.

A piros szín felhívja a figyelmünket arra, hogy megálljunk és óvatosak legyünk, és ez az oka annak, hogy egyes kutyák piros nyakörvet vagy kendőt viselnek.

„A piros szín azt jelzi, hogy a háziállat agresszív, és mind az emberektől, mind a többi állattól távolság tartást igényel” – magyarázza Dr. Brian Evans állatorvos, a Dutch virtuális állatorvosi ellátással foglalkozó cég orvosi igazgatója. „Ezek azok a háziállatok, amelyekről ismert, hogy rámorognak vagy megharapják a járókelőkét, megtámadnak más kutyákat, vagy akár az emberekre is támadnak. Ugyanakkor ezek a háziállatok otthon tökéletesen jól kijöhetnek a gazdájukkal, de amikor kint vannak, túlzottan védelmezni kezdik őket.”

Bizonyos esetekben a piros kutyanyakörveket olyan szolgálati vagy munkakutyák is viselhetik, amelyeket nem szabadna simogatni, Általában egy olyan mellényt is viselnek, amelyen az áll, hogy „szolgálati kutya”, amihez még egy olyan mondat is társulhat, hogy „ne simogassa”.

Ellenben nem minden kutyatulajdonos használja ezt a színkódolt nyelvet. Az Egyesült Államokban például inkább csak szakmai környezetben találkozhatunk vele.

Amy Shojai, okleveles állatviselkedési tanácsadó elmondta, hogy a piros kutyanyakörveket a National Association of Canine Scent Work (NACSW, a K9-es kutyák hivatalos szankcionáló szerve) általánosan használja. „A piros kendő egyszerűen arra figyelmeztet másokat, hogy hagyjanak távolságot a kutyának, ugyanakkor lehetővé teszi, hogy az ember és a kutya viszonylagos biztonságban vegyen részt a munkában” – magyarázza Shojai.

Elsődleges szabályként mindig az a legjobb, ha óvatosan közelítünk egy ismeretlen kutyához, és mindig engedélyt kérünk, mielőtt megpróbálnánk megsimogatni. Ha a kutya gazdája azt mondja, hogy nem szeretné, ha megsimogatnánk a háziállatát, annak valószínűleg azaz oka, hogy megvédjen minket és a kutyát is.

Mi a teendő, ha piros kutyanyakörvet, kendőt vagy pórázt látunk

Bár nem minden potenciálisan veszélyes kutyának van piros kiegészítője – és nem minden piros kiegészítő viselése jelent feltétlenül veszélyt -, mindig legyünk óvatosak, ha ilyet látunk egy kutyán.

„Nem tanácsos megpróbálni „megnyerni” ezeket az állatokat” – tanácsolja Dr. Evans.

Azt is javasolja, hogy még attól is tartózkodjunk, hogy megkérdezzük, hogy megsimogathatjuk-e a kutyát, ha látjuk, hogy pirosat visel. Ez segíthet elkerülni a kellemetlen interakciót köztünk és a kutyatulajdonos között.

További színek, amelyek egy kutya viselkedésére utalhatnak

Bár a színkódolt pórázok egyelőre még nem terjedtek el, néhány kutyatulajdonos mégis használja a rendszert. A színkódolt kiegészítők külföldön is egyre népszerűbbek, így nem árt tisztában lenni velük, ha utazunk.

  • Sárga: a sárga színt jellemzően az ideges és esetleg kiszámíthatatlan háziállatoknak tartják fenn. Bár ez nem egy teljesen „stop” jelzés, de mindenképpen egy „lassítás”, akárcsak a sárga közlekedési lámpánál. Dr. Evans szerint, ezeknek a háziállatoknak lehetnek olyan félelmeik vagy szorongásaik, amelyeket nem kezeltek teljesen, és bizonyos helyzetekben kellemetlenül érzik magukat.
  • Zöld: a zöld pórázok azt jelzik, hogy a háziállat megközelíthető mind az emberek, mind a többi kutya számára. „Azonban soha nem szabad megközelíteni, megsimogatni, beszélgetni vagy interakcióba lépni egy idegen kutyával, mielőtt engedélyt kapnánk a gazdájától” – mondja Shojai. „Úgy vélem, hogy továbbra is ez a legbiztonságosabb és legpraktikusabb módja annak, hogy az embereket és a kutyákat megvédjük.”
  • Narancssárga: Shojai szerint a narancssárga szín azt jelzi, hogy a kutya a fajtatársaival nem megfelelően érintkezik. Fékezzük le saját kutyánkat, menjünk át az út túloldalára, vagy álljunk meg, hogy a másik kutya nyugodtan elhaladhasson mellettünk.
  • Kék: a kék mellényeket és kendőket általában szolgálati kutyák, munkakutyák vagy kiképzés alatt álló állatok esetében használják. Bármilyen aranyosak is ezek az állatok, kerüljük az interakciókat, és hagyjuk, hogy a kölyökkutya végezze a feladatát. Hiszen senki sem szereti, ha zavarják, amikor keményen dolgozik.
Forrás: rd.com