0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Számos ágazatban alkalmazhatók

A drónok nemcsak hasznosak, de egyre népszerűbbek is a precíziós gazdálkodásban. Jelentősen megkönnyítik a munkavégzést úgy, hogy közben számos adatot gyűjthetünk az adott növénykultúrákról. De nemcsak a mezőgazdaságban, a vadgazdálkodásban is remekül alkalmazhatók a kiegészítő eszközök segítségével. Túlzások nélkül kijelenthető, a jövő eszköze lehet a modern gazdálkodásban.

youtube://v/aOUudVqCSKY

Monitoring drónnal nagy felbontású képeket készíthetünk, amelyekből számos hasznos információt megtudhatunk a felvételek kiértékelésével.

RTK korrekció segítségével centiméter pontos georeferált felvételeket készíthetünk.

A repülési útvonal megtervezését követően a drón önállóan végzi a rögzített útvonalon történő repülést, a fel- és leszállást is képes segítség nélkül elvégezni. A pilóta feladata, hogy folyamatosan felügyelje a drónt, illetve annak környezetét, és szükség estén megszakítsa a repülést, vagy módosítsa a repülési útvonaltervet.  Az időszakosan feltérképezett területről nagy felbontású ortofotókat kapunk, ami a precíziós gazdálkodás alapjának tekinthető.

Kárfelmérésben is hasznosak lehetnek ezek az eszközök a beépített szenzoroknak köszönhetően – vad-, vihar-, természeti károk mértéke is megállapítható használatával egy adott területen. Emellett környezeti állapotértékelést is végezhetünk drónnal: a terület letérképezésével folyamatosan nyomon követhetjük a teljes biomassza egészségének alakulását, de akár növényvegetáció (NDVI – Normalized difference vegetation index) elemzésére is alkalmazhatók.

Megelőzhetjük a fertőzések elterjedését, detektálhatjuk a kártevőket, valamint a tápanyag-ellátottság mértékét is kiértékelhetjük. Továbbá monitorozhatjuk az érési folyamatokat és termésbecslést végezhetünk ezekkel az eszközökkel. 

A monitorozás mellett kísérleti jelleggel permetezhetünk is drónnal, ami azonban jelenleg külön engedélyhez kötött. Növényvédelmi kísérleti engedélyt a Pest Megyei Kormányhivatal adhat ki.  A robosztus tartállyal felszerelt permetező drón képes a munka hatékonyságát foltkezelés révén jelentősen megnövelni, a taposási károkat – főként a forgókban – nullára csökkenteni.

A drónok használata engedélyköteles, amelynek beszerezése először az Innovációs és Technológiai Minisztériumnál kérvényezhető nyilvántartásba vétellel és üzembentartó regisztrációval. Majd a Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont Nonprofit Kft.-nél szerezhető meg a távpilóta képesítés. Végül az eseti légtérhasználatra a Honvédelmi Minisztérium Állami Légügyi Főosztály jóváhagyása szükséges.

A 2020-ban megalakult Alpha Drones Kft. csapata nemzetközi tapasztalattal bíró, profi oktatóktól sajátították el a drónvezetés fortélyait és technikai hátterét.

Szakértelmükkel több ágazatban is tudják hasznosítani tudásukat, ezáltal az építőipar, a bányászat, a mezőgazdaság és a vadgazdálkodás munkafolyamatait is egyaránt lerövidítik.

Az eszközök forgalmazása mellett több szolgáltatást is nyújtanak, hogy az érdeklődők mélyebb ismereteket szerezhessenek a drónokról.

– Jelenleg monitoring drónok közül az YUNEEC, DJI és Aerialtronics termékeit, a permetezésre szolgáló eszközök közül pedig a Drone Volt Herkules és a DJI Agras gépeit forgalmazzuk – mondta Liszkay Péter, a cég ügyvezetője, aki egy teszt erejéig bemutatta lapunknak Kozárdon az YUNEEC H520E RTK monitoring drónt, aminek legnagyobb előnye, hogy moduláris eszköz, vagyis különféle payload-okat lehet rá felcsatlakoztatni.

– Ezek közül kiemelendő az RGB kamera, amivel ortomozaik-felvételeket készíthetünk egy adott kultúráról; a multispektrális kamerával a növények vegetációját lehet ellenőrizni – egy NDVI indexszel folyamatosan tudjuk követni a növények fejlődését és szükségleteit, így differenciált tápanyag-kijuttatást végezhetünk az adott növény fejlettségi szakaszához mérten; míg egy felcsatlakoztatható hőkamera segítségével további ajtók tárulnak fel előttünk – vallja a szakember.

A mezőgazdaságban a növényállomány ellenőrzésében van jelentősége, a hőkamera segítségével a kórokozók megjelenését lehet időben észrevenni.

A vadgazdálkodásban a vadállomány felmérése során lehet haszna, az építőiparban az épületek energetikai vizsgálatakor alkalmazhatók, de akár a rendőrség munkáját is segítheti, mondjuk személykeresés során.

A hőkamerás drón az extrém szélsőséges időjárástól eltekintve bármikor használható. A törvénybe iktatott magasság szerint 120 méter magasan repülhetünk vele, ezen távolságon belül a kisebb tárgyak, élőlények nehezebben kivehetők, azonosíthatók, de a drónnal lejjebb ereszkedve ez a probléma is kiküszöbölhető.

–  A YUNEEC H520E RTK monitoring drón számos ágazatban szereplő munkáját megkönnyíti. A vad felderítése sok időt vehet igénye egy cserkelés során, azonban a drónnal való hőkamerás felvételezéssel jelentősen lecsökkenthetjük a cserkelési időtartamot. Vadszámlálásban is sokkal pontosabb eredményt kapunk, mint a klasszikus értelemben vett állománybecslés során.

Mindezt csak megerősíteni tudta Hajas Péter Pál kozárdi mező- és vadgazdálkodó, aki földjein és a vadásztársaság területén szintén drónt alkalmaz.

– Vadászat, vadbiológia és a természetvédelem területén is hasznosak lehetnek ezek az eszközök. Ha például egy hiperspektrális kamerát csatlakoztatunk a drónra, akkor egy felszínborítási térképet készíthetünk, míg dual kamerával a repülési útvonalak mentén vadállománybecslési feladatokat végezhetünk igen nagy hatékonysággal. Hőkamerával éjjel a detektálás sokkal pontosabb, napközben pedig az RGB kamerával lehet a felismerést pontossá tenni, hiszen más a felbontása ezeknek az eszközöknek.    

Természetvédelmi oldalról, mondjuk túzokvédelmi program kapcsán, a fészkek felderítésében játszhat a drón nagy szerepet, így megállapítható, hol kell kaszálatlan területet hagyni – ismerteti Hajas Péter Pál. 

Vadállomány-felmérés esetében a sávos vagy vonal transzekt, illetve a pont transzekt felmérések is kiválthatók légi vonal transzekt felmérésekkel.

Ez a módszer nem kötődik a földi útvonalakhoz, ezáltal sokkal reprezentatívabb lehet a drón által végigrepült nyomvonal, és az ismétléseket is könnyebb végrehajtani.

Nem utolsósorban ezzel az eljárással az adatállomány nagy mennyiségben eltárolható és könnyebben kielemezhető. 

– A vadásztársaságok számára is ajánlott a drónok alkalmazása szolgáltatás igénybevételével, hiszen képzett pilótára és térinformatikai szakemberre van szükség ahhoz, hogy a megfelelő hatékonysággal kihasználhassuk ezeknek az eszközöknek a tulajdonságait – teszi hozzá.

Drón a vadállománybecslés mellett a vadkárelhárítási időszakban (mikor a nagyvad mezőgazdasági területre húzódik) is eredményesen használható, ugyanis az adott területen gyorsan felmérhető, hova jár a vad rendszeresen, így a hivatásos vadászoknak is könnyebb a dolguk, növelve a vadkárelhárítói tevékenység eredményességét.

De a vaddisznóállomány apasztásában is a segítségünkre lehet az eszköz azzal, hogy a légi felvételekkel letérképezzük a kondák helyét.

Ezzel az afrikai sertéspestis elleni védekezést segítjük, csökkentve vele a fertőzések esélyét.

„Hazánk egyik legemblematikusabb madara, a szürke fogoly csapatai a nyílt szántón éjszakáznak. Ilyenkor hőkamerás felvételekkel meg lehet találni a csapatok helyét, megfelelő távolságból a csapat létszámát is. Európában már több mint 15 éve végeznek ilyen jellegű fogolypopuláció-felméréseket; a felvételek alapján a madarak éjszakázó helyeit térképhelyesen lehet rögzíteni, így utóellenőrzést is végezhetünk. Akár a fészkek helyét is felderíthetjük, ahol fészekmentés céljából elmaradhat a kaszálás, ami napjainkban kifejezetten fontos, hiszen a hazai fogolyállomány 99 százaléka veszett el az elmúlt több mint fél évszázad alatt” – mondja Hajas Péter Pál, akinek eltökélt célja a szürke fogoly természetes állományának védelme, élőhelyeinek megőrzése és bővítése.    
Forrás: magyarmezogazdasag.hu