Back to top

Nem dobják ki, inkább porítják

Egy dél-afrikai spárgatermesztő cég, a Denmar Estates szárított spárgaterméket fejlesztett ki az élelmiszerpazarlás csökkentése érdekében. Igazán ijesztő adat, hogy évenként mintegy 30 tonna spárgát kell kidobniuk, mert megromlik, vagy mert nem felel meg a kiskereskedelmi előírásoknak, nyilatkozta Grahame Osler, a termesztő­cég értékesítési és marketingvezetője.

A szóban forgó cég Denbi márkanéven forgalmazza a saját termesztésű egészséges zöldséget. Arról is beszámoltak, hogy a Cape Penin­sula egyetemmel közösen tesztelték a terméket, és jó eredményeket kaptak. A saját fejlesztésű spárgapor akár 12 hónapig is eltartható, nagyon ízletes, tápanyag-összetétele kiváló.

A szárított spárgapor turmixok összetevője vagy levesek ízesítője lehet, bár bizonyára másként is felhasználható, amelyekre a termelő, forgalmazó cég nem is gondolt.

A Denmar Estates a termelés mellett külföldről is vásárol spárgát. Nehéz éven vannak túl, mivel az importkorlátozások miatt lényegesen kisebb és ingadozó volt a kínálat spárgából. A légi fuvarozási költségek szokatlan növekedése megemelte az importárakat, ami kihatott a kiskereskedelmi árakra is. Dél-Afrikában a zöldspárga a keresettebb, ezért főként azt termesztik. A 2021-es spárgaszezon ugyan a szokásosnál később kezdődött, de összességében sikeres évet zártak.

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2022/2 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Tavaszi vitaminhiány: amikor nem elég csak pótolni...

Mi rejtőzik a vitaminhiány palástja alatt? A vitaminhiány kialakulásának csak az egyik tényezője a teljesértékű, vitaminokban gazdag táplálkozás elhanyagolása, viszont könnyen megfeledkezünk arról, hogy a zöldségekkel és gyümölcsökkel elfogyasztott vitaminok többsége nem bioaktív, tehát a szerveinknek kell őket megfelelő formába hozni, és ehhez az kell, hogy azok jól működjenek.

Svédországban borzalmasan drága, Indiában a földön rothad

Szinte az egész világon alapvető élelmiszernek számít a hagyma, mégis óriási különbségek tapasztalhatók az árak és termések között.

Magyarország az unió legjelentősebb tormatermelője

A magyar torma keresett külföldön, a termesztés alapvetően egy körzetre koncentrálódik. A kitűnő minőségű tormából a húsvéti ünnepi asztalra is bátran válasszuk a hazait – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.

Tovább kell erősíteni a hazai élelmiszerláncot

Fontos célkitűzés, hogy az élelmiszerlánc minden szereplőjének érdekei érvényesülhessenek, legyen az mezőgazdasági termelő, élelmiszer feldolgozó, nagy- és kiskereskedő, vagy a végső fogyasztó - jelentette ki dr. Nobilis Márton az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára a Joint Venture Szövetség (Economy Brunch) Fórumán, Budapesten.

Jalapeno, ami igazán csíp

Igazán maratonira sikerült az a tanácskozást, melyet a házigazda B.W.A. Kft. egyszerűen csak „Termelői Agyterhelő Fórum”- névre keresztelt. Mielőtt valaki félreértené, komoly szakmai összejövetelt szervezett paprika termelők számára a hajósi központú cég, ahol górcső alá vették a rendelkezésre álló jalapeno fajtákat, a hazai nemesítés eredményeit, a termesztés technológia kritikus pontjait.

Megkóstolná a nyomtatott tortát?

Egy kutatótcsoport olyan robotot tervezett, mely képes egy torta megsütésére, elkészítésére maximum hét összetevő felhasználásával. Ez jelenleg a legtöbb összetevő, melyeket kezelve egy robot képes ételt "nyomtatni".

A leghatékonyabb élelmiszerek a máj egészségéért

A máj egy olyan szerv, amelyre az emberek nem gyakran gondolnak, vagy nem beszélnek róla (ellentétben a bélrendszerrel, az aggyal és a szívvel), pedig lehetetlen nélküle élni. A máj felelős a méreganyagok tisztításáért a vérből, az emésztéshez fontos epe termeléséért, a véralvadási funkció fenntartásáért és a szervezet energiaellátásáért.

El kell kerülni a gabonapiaci válság további mélyülését

A gabonafélék és az olajos magvak tekintetében súlyos piaci zavar tapasztalható Magyarországon, hónapok óta áll a hazai piac. Veszélybe kerülhet 3 millió hektár szántóföld hasznosítása, mivel a termelők teljes kiszolgáltatottságban vannak.

Disznólkodás Abádszalókon

Bányavölgyi Donáta ezúttal Abádszalókon, a XV. Tiszator Böllérfesztiválon járt az AgroTime stábjával, hogy mélyebben is megismerje a hagyományos magyar disznótort, a vele járó összetéveszthetetlen miliőt, és megkóstolja hamisítatlan tömény hungarikumunkat, amiből aztán több mint kóstolás lett… De hát az igazi disznóvágás már csak pálinkával jár.

A propolisz egészségügyi előnyei: gyulladáscsökkentéstől a bőrproblémákig

A propolisz egy gyantaszerű anyag, amelyet a méhek méhviasszal kombinálva állítanak elő. A propoliszt tömítőanyagként használják a méhek a kaptárépítéshez, de az ember számára is hasznos lehet. Méhszurok néven is ismert.