Back to top

Növényvédelem - Van megoldás

Minden gyakorló kertész megtapasztalta már, hogy a kártevők egyre kevésbé érzékenyek a növényvédő készítményekre, a növényállományokat egyre nehezebb egészségesen tartani, a helyzetet pedig csak súlyosbítja a felhasználható szerek kínálatának fokozatos szűkülése. Szerencsére léteznek környezetkímélő és rezisztenciatörő megoldások a dísznövénytermesztésben is.

Egyre nagyobb az igény a minél kisebb környezetterheléssel, kemikáliák használata nélkül termelt mezőgazdasági termékek iránt, a jövő az integrált és ökológiai gazdálkodásé, melynek kulcsfontosságú eleme a biológiai növényvédelem. Ennek az irányvonalnak az úttörője és meghatározó szereplője a Biocont Magyarország Kft., amely a Biocont cégcsoport tagjaként több évtizedes külföldi és belföldi tapasztalattal rendelkezik a biológiai növényvédelem területén. A Flora Hungaria nagybani virágpiacon megtartott Vál­tozások a technológiákban című szakmai napon a cég fejlesztőmérnöke, Jávorszky Laura olyan készítményeket mutatott be, amelyek élelmezés-, illetve munkaegészségügyi várakozási ideje nulla nap, azaz a növényzet felszáradását követően nem jelentenek veszélyt sem a kertészetben dolgozó emberekre, sem pedig a vásárlókra.

A készítmények alapanyagai többnyire természetes forrásokból származnak, és kímélik a hasznos élő szervezetek többségét.

A szakember kiemelte, hogy a szerrezisztencia ma már minden kertész, így a dísznövénykertészek munkáját is megnehezíti. Ezért nagyon fontos, hogy minél többen használják a kemikáliáktól eltérő hatásmóddal rendelkező készítményeket, ha fölmerül a gyanú, hogy valamely kártevő rezisztens a szokásos szerekre. A hangsúly azonban mindig a megelőzésen, és nem az utólagos kezelésen van, hangsúlyozta Jávorszky Laura.

A Vitisan készítmény vizsgálata levendula- és primulaállományban
A Vitisan készítmény vizsgálata levendula- és primulaállományban
Fotó: Biocont Magyarország Kft.

Összetett hatás

Egyre népszerűbb a trópusi neem-fa magjából kivont, azadirachtin hatóanyagú NeemAzal T/S a szívó-, rágókártevők és az aknázómolyok ellen. Összetett hatásmechanizmussal rendelkezik, ezáltal alkalmas a rezisztenciatörésre. A készítmény gátolja a kártevők táplálkozását, nö­vekedésgátló és kitinszintézist zavaró tulajdonsága révén pedig a vedlőfélben lévő lárva elpusztul. Ezeken kívül a készítménynek termékenységcsökkentő hatása is van, tehát az azadirachtinból táplálkozó nőstény által lerakott tojások nem lesznek életképesek, a légköri nyomás hatására egyszerűen szétdurrannak.

A NeemAzal T/S repceolajat tartalmaz, így megfelelő fedettséget tud biztosítani, egyéb adju­váns készítményt nem kell hozzáadni.

Ugyanakkor perzselhet, ezért a Biocont szakembere azt ajánlja a kertészeknek, hogy állománykezelés előtt mindenképpen végezzenek néhány növényen próbapermetezést.

A készítmény helyben felszívódik, a kezelést követő körülbelül két óra múlva a hatóanyag 40%-a jut a növénybe, 60%-a pedig a növények felszínén érvényesül. Sejtről sejtre nem transzloká­lódik ugyan, viszont a fonákon tartózkodó tripszeket, levéltetveket, illetve az aknában lévő lárvákat eléri. Számos, a dísznövénykultúrákban komoly kiesést okozó kártevő ellen véd, egyebek közt hatásos a tripszek, levéltetvek, hernyók, molytetvek ellen. Hatása nem taglózó, látványos eredmény három-öt nappal a kezelést követően tapasztalható. A szakember kiemelte, hogy a védekezést a károsító tömeges felszaporodása előtt kell elkezdeni, és a fertőzés mértékétől függően három-négy kezelésre is szükség lehet.

A szer engedélyezett dózisa 3 liter/hektár, az ajánlott koncentráció 0,25 és 0,5% között van.

A narancsolaj hatóanyagú PrevGold rovar-, gomba- és atkaölő szerként egyaránt felhasználható. Széles hatásspektruma a hatásmódjával magyarázható, a narancsolaj ugyanis dehidratál (szárít), így a lágy kültakarójú kártevőket – mint amilyenek például az atkák, a tripszek, molytetvek –, illetve a növényfelszínen található gombamicéliumot egyaránt képes kiszárítani.

Egyenletesebb vízellátás

A Transformer talajkondicionáló szer hatóanyaga ugyanúgy alkohol-etoxilát, mint a Wetcit hatásfokozó adjuvánsé. Javítja a talaj, a termesztőközeg kapilláris tevékenységét, segíti a víz beszivárgását, majd megtartását a talajban, így egyenletesebb vízellátást tesz lehetővé. A jobb vízháztartás és levegőellátottság, valamint a könnyebben hozzáférhető tápanyagok révén a növények dúsabb, erőteljesebb gyökérzetet fejlesztenek, és ettől javul az erőnlétük. Öntözéskor a talaj nagyobb pórusai megtelnek vízzel, viszont a mikropórusokba a víz nem képes beszivárogni. Ennek következtében a vízátfolyás után gyenge a talaj vízmegtartó képessége, kevés lesz a növények számára is elérhető vízkapacitás. Transformer hozzáadásával az egyébként cseppekben összeálló víz könnyedén elterül és beszívódik a termesztőközegbe, a készítmény segít megteremteni a kapcsolatot a hidrofób talajrészecskék és a víz között, ezáltal a víz a mikropórusokba is beszivárog. Alkalmazható dózisa 5-10 l/ha, vagy 1 mm/m2. Kijuttatható az öntözőrendszerben, valamint a termesztőközegbe keverve. Öntözővízhez adagolva segít megakadályozni az eltömődések kialakulását.

A PrevGold kontakt készítmény, ezért nagyon fontos az állomány megfelelő fedettsége. Taglózó (eradikatív) hatású. Mivel a szer dehidratáló tulajdonsága jelentősen eltér a széles körben alkalmazott kémiai növényvédő szerek többségétől, nagyon jó megoldást nyújthat ott, ahol kialakulóban van a rezisztencia.

Engedélyezett koncentrációja 0,4-0,8%.

A PrevGold szárító hatása már öt perccel a kezelést követően jelentkezik, két nappal a kezelés után pedig szinte felismerhetetlenné válik a kártevő.

Megelőzi és pusztítja

Kifejezetten gombaölő készítmény a kontakt hatású Vitisan, hatóanyaga a ká­lium-hidrogén-karbonát. Megelőző és taglózó hatása is van. A levél felszínén lúgos (pH 8,2) közeget alakít ki, amely nem kedvez a gombás betegségek megtelepedésének, és képes a már kialakult fertőzéseket is blokkolni azáltal, hogy a micéliumokat kiszárítja. Az előadó fölhívta a figyelmet a készítmény kedvező mellékhatására is: a szer könnyen felvehető káliumot szolgáltat, amelynek sejtfalerősítő hatása van, ezáltal növeli a növények ellenálló képességét például a szürkepenésszel szemben. Mivel kontakt készítmény, hatásfokozó adalékanyag, például Wetcit hozzáadása javasolt.

Jávorszky Laura említést tett a Biocont Magyarország Kft. által végzett, szürkepenészre irányuló vizsgálatról is.

Levendulában már meglévő fertőzés esetén próbálták ki a Vitisant. Mindössze egy kezelés történt, hektáronként három, illetve öt kilogrammos dózissal. Az eredmény meggyőző volt, a szer kiszárította az állományban lévő penészgyepeket, ezzel blokkolta a fertőzést. Primulában megelőző jelleggel juttatták ki a készítményt, és megállapították, hogy körülbelül 10-14 napos védelmet nyújtott. A virágzó állományban enyhe perzseléses tünetek voltak tapasztalhatóak, amelyeknek a mértéke a dózis emelkedésével arányosan nőtt. Az előadó ezért ennél a szernél is fölhívta a kertészek figyelmét arra, hogy végezzenek próbapermetezést.

A narancsolaj-tartalmú PrevGold már néhány perccel a kijuttatás után kifejti szárító hatását
A narancsolaj-tartalmú PrevGold már néhány perccel a kijuttatás után kifejti szárító hatását

A hatékonyság fokozása

A Wetcit hatásfokozó adjuváns készítmény hatóanyaga az alkohol-etoxilát. Hatásmódja a víz felületi feszültségének csökkentésén alapszik, fokozza a terülést és a nedvesítést. Növeli a tankmix partner hatékonyságát azáltal, hogy a növényvédő szerek számára átjárhatóvá teszi a hidrofób külső burkolatot, illetve segít benedvesíteni a viaszos és a növényi szőrökkel borított felszínt.

Nem érzékeny a kémhatásra. Használata során, azáltal, hogy a kijuttatott permetcseppek jobban terülnek, gyorsabban szárad az állomány, a száraz felületen pedig kevésbé telepednek meg a gombák.

A szőrözött növényfelszínre kijuttatott permetszer cseppjei adjuváns nélkül egyszerűen fönt maradnak a növényszőrökön, elpárolognak, megszáradnak anélkül, hogy elérnék a célfelszínt, ezáltal nem fejti ki jótékony hatását. A Wetcit terülésfokozó hatása révén viszont a permetcsepp nagy része érintkezik a növényfelszínnel, így a növényvédő szerrel fedett terület sokszorosára nő, fogalmazott Jávorszky Laura.

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2022/2 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Aktuálisabb, mint valaha - tankolási rendszerek a Bábolnai Gazdanapokon

Aratás közben nem járkálhat el tankolni a kombájn – ezzel minden gazdálkodó tisztában van. A hatósági áras, korlátozottan hozzáférhető üzemanyag komoly kihívás elé állíthatja a mezőgazdaságot, aki pedig nem szeretne emiatt hátrányba kerülni, az tárolókapacitást fejleszt. A 35. Bábolnai Gazdanapokon szeptember 8-10. között erre is találhat megoldást.

Példaértékű felzárkóztatási modell Tarnabodon

Az agrárium hazánk egyik meghatározó húzó ágazata, amely az elmaradott térségek fenntartásának egyik kitörési pontja is lehet akár állattenyésztési, akár a növénytermelési oldalon. A Tarnabodon elindult program példaértékű modellé válhat.

Elkezdődött a parlagfű virágzása!

A parlagfű fejlődése még az elmúlt hetek szélsőségesen meleg és száraz időjárásának az ellenére is folytatódott A Tiszántúlon az elmúlt hónapokban az évtized aszálya alakult ki, a természetes lágyszárú vegetáció kiszáradt, a szántóföldi növények szenvednek, alig fejlődnek, de a parlagfű a kiváló szárazságtűrő képességének köszönhetően jól bírja.

Cserepes növények átültetése: érdemes figyelni a gyökér-levél arányra

A cserepes növények ideálisak a lakásban, vagy a teraszon, hiszen elég mobilak ahhoz, hogy oda helyezzük őket ahol díszítenénk velük, és arrább tegyük onnan, ahol épp útban vannak. Ám a cserép, mint élettér általában nem a legideálisabb a növények számára, hiszen gyökereik növekedése így korlátok közé szorul.

Drónok a szőlőültetvényben

A MyActionCam Kft. és a Magyar Mezőgazdaság Kft. közös rendezvénysorozatot indított, amelynek célja, hogy közelebb hozza az új technológiát a felhasználókhoz. A roadshow harmadik állomásán - szántóföld és gyümölcsültetvény után- most egy szőlőültetvény felett repkedtek a drónok.

A KITE őszibúzafajta-választéka

A hagyományoknak megfelelően legszebb állapotukban igyekezett bemutatni a kalászos gabonákat – köztük az őszi búzákat – a KITE. Nádudvaron május közepén, Dalmandon május végén tartotta a bemutatót az integrátor, az általa ajánlott nagy termőképességű fajtákat mutatták be.

Környezet, táj és a gazda

A nyitrai agráregyetemen beszélgettem Fehér Sándor professzorral, aki szomorúan konstatálja, hogy a napokban megszűnt náluk a környezetgazdálkodási szak. A tantárgyak némelyike szerencsére megmarad, de már csak a régiófejlesztési és a vidékfejlesztési szakokon oktatják őket.

Előbb kezdődött meg a nyári betakarítás a földeken

Országosan is megkezdődött az aratás, az extrém meleg időjárás különös figyelmet igényel a gazdálkodóktól – közölte Nagy István agrárminiszter.

Palántanevelés tőzeg nélkül

A tavasz beköszöntével elkezdődtek a kerti munkák. A többszörös pandémiahullámok után élvezzük a Nap melegítő, gyógyító, fertőtlenítő erejét. A kertészek azonban aggódnak is a sok napsütés miatt.

Félmillió élővirág, ezerhatszáz felvonuló az idei debreceni virágkarneválon

Az idén ismét a hagyományos formájában rendezik meg a debreceni virágkarnevált augusztus 20-án: a karneváli menetben félmillió élővirággal feldíszített tizenkét virágkocsit, és ezerhatszáz felvonulót láthat majd a közönség - jelentették be a szervezők a rendezvény beharangozó sajtótájékoztatóján a Nagyerdőben.