0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Természetes eredetű, baktériumölő, lebomló csomagolóanyag

Szingapúri és amerikai kutatóknak sikerült olyan biológiailag lebomló csomagolóanyagot fejleszteni, ami elpusztítja az emberre veszélyes baktériumokat, egyben 2-3 nappal hosszabban pulton tartható a belecsomagolt gyümölcs. Az alapanyagot a kukoricafeldolgozás melléktermékéből, a hatóanyagokat kakukkfűből és citrusfélékből nyerik.

A szingapúri Nanyang Műszaki Egyetem (NTU) és az amerikai Harvard T.H. Chan Közegészségügyi Iskola kutatói által kifejlesztett fenntartható, biológiailag lebomló anyag természetes eredetű, kukoricafehérjéből (zein), keményítőből és lebomló biopolimerekből áll, amit természetes antimikrobiális anyagok keverékével itatnak át. Ebben többek közt olyan mindennapi anyagok vannak, mint a kakukkfűolaj és a citromsav. Laboratóriumi kísérletben, amikor magas páratartalomnak vagy káros mikrobák enzimjeinek tették ki a csomagolást,

a csomagolóanyag rostjaiból kiszabadultak ezek az antibiotikum-hatású összetevők, és elpusztították az olyan gyakori, élelmiszereket fertőző baktériumokat mint a kólibaktérium vagy a lisztéria, illetve a penészgombákat.

A csomagolóanyagot úgy tervezték, hogy csak akkor bocsát ki minimális mennyiségű antibiotikum-hatású anyagot, amikor nedvesség éri vagy mikrobák szennyezik, ezért hosszan megőrzi ezt a kedvező tulajdonságát, több fertőzési alkalmat is képes kivédeni. Tekintettel arra, hogy a rákerülő, illetve a belecsomagolt árut fertőző mikrobák ellen is akcióba lép, sokféle árut lehet megvédeni vele: gyümölcs, zöldség, friss hús, fogyasztásra kész termékek csomagolására is alkalmas.

Szamócával kísérletezve azt találták, hogy az új csomagolóanyagban 7 napig maradt egészséges a gyümölcs, a hagyományos műanyag dobozban 4 nap után megtámadta a szürkepenész.

A fejlesztés a két egyetem fenntartható nanotechnológia kezdeményezése keretében született, amivel az emberre és a környezetre is biztonságos nanoanyagokat hoznak létre a mezőgazdaság és élelmiszeripar számára.

Mindkét intézmény azon dolgozik, hogy fenntartható megoldásokat találjon az emberiség élelmezési problémáira.

Az NTU fejlesztéseinek egyik fontos területe a műanyagok kiváltása, ugyanis szingapúri adatok szerint a lakossági hulladék harmada csomagolóanyag, és annak a fele műanyag. Az új aktív, lebomló csomagolóanyag egyik összetevője, a zein amúgy maga is melléktermék, a keményítőgyártás vagy az olajkinyerés során keletkező kukoricafehérje egyik összetevője (a másik a glutein).

Ezzel az új anyaggal hosszú távon javítható az élelmiszer-biztonság és csökkenthető az élelmiszer-pazarlás is, amellett, hogy sokkal kevesebb műanyag hulladék keletkezik,

áll az egyetem közleményében. A két egyetem most iparági partnert keres a csomagolóanyag-gyártás megkezdéséhez.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/ntu.edu.sg