Back to top

Természetes eredetű, baktériumölő, lebomló csomagolóanyag

Szingapúri és amerikai kutatóknak sikerült olyan biológiailag lebomló csomagolóanyagot fejleszteni, ami elpusztítja az emberre veszélyes baktériumokat, egyben 2-3 nappal hosszabban pulton tartható a belecsomagolt gyümölcs. Az alapanyagot a kukoricafeldolgozás melléktermékéből, a hatóanyagokat kakukkfűből és citrusfélékből nyerik.

A szingapúri Nanyang Műszaki Egyetem (NTU) és az amerikai Harvard T.H. Chan Közegészségügyi Iskola kutatói által kifejlesztett fenntartható, biológiailag lebomló anyag természetes eredetű, kukoricafehérjéből (zein), keményítőből és lebomló biopolimerekből áll, amit természetes antimikrobiális anyagok keverékével itatnak át. Ebben többek közt olyan mindennapi anyagok vannak, mint a kakukkfűolaj és a citromsav. Laboratóriumi kísérletben, amikor magas páratartalomnak vagy káros mikrobák enzimjeinek tették ki a csomagolást,

a csomagolóanyag rostjaiból kiszabadultak ezek az antibiotikum-hatású összetevők, és elpusztították az olyan gyakori, élelmiszereket fertőző baktériumokat mint a kólibaktérium vagy a lisztéria, illetve a penészgombákat.

A csomagolóanyagot úgy tervezték, hogy csak akkor bocsát ki minimális mennyiségű antibiotikum-hatású anyagot, amikor nedvesség éri vagy mikrobák szennyezik, ezért hosszan megőrzi ezt a kedvező tulajdonságát, több fertőzési alkalmat is képes kivédeni. Tekintettel arra, hogy a rákerülő, illetve a belecsomagolt árut fertőző mikrobák ellen is akcióba lép, sokféle árut lehet megvédeni vele: gyümölcs, zöldség, friss hús, fogyasztásra kész termékek csomagolására is alkalmas.

Szamócával kísérletezve azt találták, hogy az új csomagolóanyagban 7 napig maradt egészséges a gyümölcs, a hagyományos műanyag dobozban 4 nap után megtámadta a szürkepenész.

A fejlesztés a két egyetem fenntartható nanotechnológia kezdeményezése keretében született, amivel az emberre és a környezetre is biztonságos nanoanyagokat hoznak létre a mezőgazdaság és élelmiszeripar számára.

Mindkét intézmény azon dolgozik, hogy fenntartható megoldásokat találjon az emberiség élelmezési problémáira.

Az NTU fejlesztéseinek egyik fontos területe a műanyagok kiváltása, ugyanis szingapúri adatok szerint a lakossági hulladék harmada csomagolóanyag, és annak a fele műanyag. Az új aktív, lebomló csomagolóanyag egyik összetevője, a zein amúgy maga is melléktermék, a keményítőgyártás vagy az olajkinyerés során keletkező kukoricafehérje egyik összetevője (a másik a glutein).

Ezzel az új anyaggal hosszú távon javítható az élelmiszer-biztonság és csökkenthető az élelmiszer-pazarlás is, amellett, hogy sokkal kevesebb műanyag hulladék keletkezik,

áll az egyetem közleményében. A két egyetem most iparági partnert keres a csomagolóanyag-gyártás megkezdéséhez.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/ntu.edu.sg

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Utazó ügynökök és neten követhető „dögcédula”

Kincskeresés GPS-szel, ládavadászatra fel! Ha kedveli a vadregényes kirándulóhelyeket, szeret túrázni és kipróbálna egy érdekes játékot, miközben járja az erdőt, a geocaching kiváló lehetőség, akár családi programnak is.

A magyarok először kóstolják meg a cseh akvapóniát

A Cseh Köztársaságot május 24-én, kedden a Future Farming képviseli a budapesti CEE Smart City Expo kiállításon. A cseh standon bemutatásra kerül a Future Farming fejlett akvapóniája.

Június elején NAK Szántóföldi Napok és Agrárgépshow-mezőfalva

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) – a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége (MEGFOSZ) közreműködésével – idén is megrendezi az ország legnagyobb szántóföldi kiállítását. A NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow–Mezőfalva június 1-2-án, több mint 40 hektáros területen várja az agrárszakembereket, agrárdiákokat; az eseményre ezúttal is ingyenes a belépés.

Tisztújítás a FruitVeB-nél

A FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács küldöttközgyűlése 2026. július 4-ig megerősítette hivatalában a másfél éve működő ügyvezető elnökséget.

Lesz-e elég feldolgozóipari alapanyag?

Egyre kevésbé vonzó a csemegekukorica és zöldborsó termesztése a gazdáknak. Az okok sokrétűek, de a termesztési kedv csökkenése leginkább arra vezethető vissza, hogy a világpiacon az egekbe szökött a takarmánykukorica és az olajos termények ára.

Dél-Európában később indult a szedés, nálunk a tavalyinál korábban lehet dinnye

A terület csökkentéséből és az időjárásból adódóan a dél-európai dinnyetermelő országokban az előző évinél kevesebb termést várnak. A korai szedések pedig egy-másfél hetet csúsztak. Nálunk is szűkült a terület, főként a Kelet-Magyarországon termesztett konstans fajtákból ültetnek kevesebbet. A hűvös áprilist követő májusi meleg hatására azonban június 20. körül már magyar görögdinnyét ehetünk.

Figyelem! Hamarosan már nem használhatjuk a következő növényvédő szereket

Az uniós növényvédőszer-hatóanyag felülvizsgálatok során számos készítmény engedélyét megvonták. Átmeneti időszak vonatkozik a meglévő készletek forgalmazására, majd a termelőknél a használatára. Június elsejétől számos készítményt nem használhatunk.

Nem túl biztató parlagfű-helyzetkép

Kedvezett az időjárás a parlagfű fejlődésének, felgyorsult a fejlődése, ideje beavatkozni, hogy ne súlyosbodjon el a helyzet. Az elhanyagolt, nem művelt területeken a gyomirtó szeres kezelés és a talaj bolygatásának mellőzése javasolt, füves területeken pedig a 3-4 centiméter magas kaszálás.

Vajdaságban idejében befejezték a tavaszi vetést

Jó hír, hogy a száraz időjárásnak köszönhetően idén időben sikerült elvégezni a tavaszi vetést a Vajdaságban és egész Szerbiában. A kukorica, a szója, a napraforgó és a cukorrépa szépen kikelt, és egyelőre nem szomjaznak. Rossz hír viszont, hogy az intenzív fejlődésben lévő őszi kalászosok és a virágzó repcevetések már hiányolják a nedvességet, a talaj alsó rétegeiből ugyanis hiányzik a víz. Másrészt az ukrajnai háború miatt nem tudni, mit hoz a holnap.

Kukoricából bankkártya

Az OTP Bank elsők között vezeti be új, növényi alapanyagú bankkártyáját a privát banki ügyfelei számára Magyarországon. Az új kártya gyártása lényegesen környezetbarátabb, mint a hagyományos műanyagból készült kártyáké, tartóssága viszont semmiben nem különbözik ezektől.