0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Bizonytalanok a kertészek

Az elszabaduló energiaárak kétségtelenül érintik a holland kertészeket, így az uborkatermesztést is. Még a szakemberek szerint is nehezen jósolható azonban meg, hogy a drágulás mikor érezteti majd a leginkább a hatását.

A holland Rabo­bank már decemberre és januárra is azt prognosztizálta, hogy négy évvel ezelőtti szintre esik majd vissza a termelés. Rens Muusers, a BASF uborkaértékesítési specialistája szerint azonban ez nem fog bekövetkezni.

A szakember úgy fogalmazott, hogy a téli kultúrát már október–novemberben elültették a gazdák, a kígyóuborka vetésterülete a 2020/2021-es szezonhoz hasonlóan alakult.

Néhány termelő ugyan leállt a téli szezonra, de helyettük mások éppen most vágtak bele a hajtatásba. A termés mennyisége várhatóan kevesebb lesz, mert néhány kertész úgy csökkenti a költségét, hogy kevesebb pótvilágítást használ. Vitathatatlan, hogy a jelenlegi magas költségek máris éreztetik hatásukat. A helyzet az energiapiacon hétről hétre változik, a kertészek pedig kénytelenek az árak ingadozásától függővé tenni a döntéseiket. A jelenlegi viszonyok ismeretében több forgatókönyv szerint alakulhat a holland termelés. Ha hasonlóan magas marad a gáz és az áram ára, akkor elképzelhető, hogy az ősszel és télen üvegházban termesztett zöldségek egy része eltűnik a polcokról és csupán néhány szupermarket tartja meg a kínálatában.

Ha viszont visszatérnek a 2021 szeptembere előtti szintre az energiaárak, akkor a termelés stabil marad egészen addig, amíg az üvegházi uborka ára versenyképes az importéval, ugyanis a holland szupermarketek szívesebben vásárolják a hazait.

A termelés bővülésére nem számítanak az elemzők, mivel ehhez lényegesen alacsonyabb energiaárakra és nagyobb mennyiségű kivitelre lenne szükség.

Forrás: Kertészet és Szőlészet