0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Nem a reggeli a nap legfontosabb étkezése

A gabonapelyheket gyártó cégek sokáig elhitették az emberekkel, hogy a reggeli a nap legfontosabb étkezése. Azonban a tények azt mutatják, hogy amíg az ember edzés után a megfelelő ételeket fogyasztja, a teste megkapja a szükséges tápanyagokat.

Minden élőlénynek szüksége van élelemre, így az a tápanyag, amelyet elfogyasztunk, rövid és hosszú távon meghatározza egészségi állapotunkat. Egyrészt a makrotápanyagokban (fehérjék, egészséges zsírok és szénhidrátok) gazdag étrendek hosszú életet és a krónikus betegségek alacsony kockázatát biztosítják, másrészt az egyszerű szénhidrátok, finomított cukrok és telített zsírok túlsúlyhoz, elhízáshoz és anyagcserezavarokhoz vezetnek. Bár ezek az állítások és tanulmányok már tudományosan alátámasztottak, van néhány élelmiszerrel kapcsolatos mítosz, amelyben az emberek továbbra is hisznek.

A reggeli a nap legfontosabb étkezése

A gabonapelyheket gyártó cégek sokáig elhitették az emberekkel, hogy a reggeli a nap legfontosabb étkezése. A tények azonban azt állítják, hogy amíg az ember a megfelelő ételeket eszik edzés után, a teste megkapja a szükséges tápanyagokat.

Legyen szó reggeli edzésről, délutáni vagy esti programról, sokat számít a helyes táplálkozás.

A kutatások azt mutatják, hogy nem a reggeli étkezés tartja karcsún az embert.

A fogyás érdekében csökkenteni kell a szénhidrátbevitelt

Ha a szénhidrátokra gondolunk egyből a kenyér és a tésztafélék jutnak eszünkbe. Azonban szénhidrátok az olajokban, a babban, a lencsében és a zabban is találhatók, vagyis olyan élelmiszerekben, amelyek egészségesnek számítanak. Valamint amikor az elhízásról és az anyagcserezavarokról esik szó, ritkán teszik felelőssé a lencse és a zab túlzott fogyasztását. Ezeknek az ételeknek a rendszeres és megfelelő mennyiségű fogyasztása (a The Lancet Public Health című szaklapban megjelent tanulmány szerint) összefügg az emberek egészséges, hosszú élettartamával.

A kisebb adagok fogyasztása és a gyakori étkezés javítja az anyagcserét

Az egyik legnépszerűbb módszer a fogyás elősegítésére az ételek mennyiségének szabályozása azáltal, hogy az emberek kisebb adagokat fogyasztanak a nap folyamán.

Ugyanakkor kiderült, hogy ez a trükk egyáltalán nincs pozitív hatással az anyagcsere működésére.

Több elemzés azt mutatja, hogy az adagok méreténél és elfogyasztásuk gyakoriságánál sokkal többet számít az, hogy mit eszünk.

Este hat óra utáni szénhidrátfogyasztás zsírfelhalmozódást eredményez

A dietetikusok és táplálkozási szakemberek gyakran figyelmeztetnek a szénhidrátok este hat óra utáni mellőzésére, hogy elkerüljük a súlygyarapodást. Ez azonban nem egészen így működik. Ehelyett sokkal inkább a nap folyamán választott ételek és táplálkozási szokások számítanak, ugyanis azoknak, akik este szeretnek edzőterembe járni, egészséges és kiegyensúlyozott, tápláló szénhidrátokat tartalmazó vacsora ajánlott.

Edzés után azonnal fehérjére van szüksége a szervezetnek

Az emberi emésztőrendszer okosabb, mint azt hinnénk, az aminosavakat akkor és úgy szívja fel és tartja vissza, amikor az izmoknak szükségük van rá. A Journal of the International Society of Sports Nutrition című folyóiratban megjelent áttekintés szerint az edzés előtti és utáni étkezések között négy óra különbség is eltelhet anélkül, hogy az izomnövekedést befolyásolná.

Forrás: timesnownews.com