Back to top

Nem a reggeli a nap legfontosabb étkezése

A gabonapelyheket gyártó cégek sokáig elhitették az emberekkel, hogy a reggeli a nap legfontosabb étkezése. Azonban a tények azt mutatják, hogy amíg az ember edzés után a megfelelő ételeket fogyasztja, a teste megkapja a szükséges tápanyagokat.

Minden élőlénynek szüksége van élelemre, így az a tápanyag, amelyet elfogyasztunk, rövid és hosszú távon meghatározza egészségi állapotunkat. Egyrészt a makrotápanyagokban (fehérjék, egészséges zsírok és szénhidrátok) gazdag étrendek hosszú életet és a krónikus betegségek alacsony kockázatát biztosítják, másrészt az egyszerű szénhidrátok, finomított cukrok és telített zsírok túlsúlyhoz, elhízáshoz és anyagcserezavarokhoz vezetnek. Bár ezek az állítások és tanulmányok már tudományosan alátámasztottak, van néhány élelmiszerrel kapcsolatos mítosz, amelyben az emberek továbbra is hisznek.

A reggeli a nap legfontosabb étkezése

A gabonapelyheket gyártó cégek sokáig elhitették az emberekkel, hogy a reggeli a nap legfontosabb étkezése. A tények azonban azt állítják, hogy amíg az ember a megfelelő ételeket eszik edzés után, a teste megkapja a szükséges tápanyagokat.

Legyen szó reggeli edzésről, délutáni vagy esti programról, sokat számít a helyes táplálkozás.

A kutatások azt mutatják, hogy nem a reggeli étkezés tartja karcsún az embert.

A fogyás érdekében csökkenteni kell a szénhidrátbevitelt

Ha a szénhidrátokra gondolunk egyből a kenyér és a tésztafélék jutnak eszünkbe. Azonban szénhidrátok az olajokban, a babban, a lencsében és a zabban is találhatók, vagyis olyan élelmiszerekben, amelyek egészségesnek számítanak. Valamint amikor az elhízásról és az anyagcserezavarokról esik szó, ritkán teszik felelőssé a lencse és a zab túlzott fogyasztását. Ezeknek az ételeknek a rendszeres és megfelelő mennyiségű fogyasztása (a The Lancet Public Health című szaklapban megjelent tanulmány szerint) összefügg az emberek egészséges, hosszú élettartamával.

A kisebb adagok fogyasztása és a gyakori étkezés javítja az anyagcserét

Az egyik legnépszerűbb módszer a fogyás elősegítésére az ételek mennyiségének szabályozása azáltal, hogy az emberek kisebb adagokat fogyasztanak a nap folyamán.

Ugyanakkor kiderült, hogy ez a trükk egyáltalán nincs pozitív hatással az anyagcsere működésére.

Több elemzés azt mutatja, hogy az adagok méreténél és elfogyasztásuk gyakoriságánál sokkal többet számít az, hogy mit eszünk.

Este hat óra utáni szénhidrátfogyasztás zsírfelhalmozódást eredményez

A dietetikusok és táplálkozási szakemberek gyakran figyelmeztetnek a szénhidrátok este hat óra utáni mellőzésére, hogy elkerüljük a súlygyarapodást. Ez azonban nem egészen így működik. Ehelyett sokkal inkább a nap folyamán választott ételek és táplálkozási szokások számítanak, ugyanis azoknak, akik este szeretnek edzőterembe járni, egészséges és kiegyensúlyozott, tápláló szénhidrátokat tartalmazó vacsora ajánlott.

Edzés után azonnal fehérjére van szüksége a szervezetnek

Az emberi emésztőrendszer okosabb, mint azt hinnénk, az aminosavakat akkor és úgy szívja fel és tartja vissza, amikor az izmoknak szükségük van rá. A Journal of the International Society of Sports Nutrition című folyóiratban megjelent áttekintés szerint az edzés előtti és utáni étkezések között négy óra különbség is eltelhet anélkül, hogy az izomnövekedést befolyásolná.

Forrás: 
timesnownews.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kiugró a kereslet az egészséges élelmiszerek iránt

Tendenciaszerűen alakulnak át a magyar fogyasztók virtuális bevásárlókosarai: az egészségtudatos életmódot követők, a tökéletes nyári alakra vágyó fogyasztók és az ételintoleranciával küzdők egyaránt fűtik a keresletet az adalékanyagoktól és kezelőszerektől mentes, gluténmentes és csökkentett szénhidráttartalmú termékek iránt.

Lehetőségek a paradicsomhajtatásban

Nagy sikerrel rendezte meg a FruitVeB Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács az első Magyar Paradicsom Napját Mórahalmon. Több mint 200 érdeklődő kísérte figyelemmel a paradicsomhajtatókat érintő témákról szóló előadásokat, kereste fel a 33 kiállítót, és a rendezvény kiváló alkalom volt a szakmai kapcsolatok ápolására, a tapasztalatok megosztására, véleménycserére is.

Újabb belgiumi csokoládégyárban észleltek szalmonellafertőzést okozó baktériumot

Egy újabb belga csokoládégyár üzemében azonosították azt a bélfertőzést okozó baktériumot, amely néhány hónappal korábban az olasz Ferrero csokoládégyár belgiumi telephelyén okozott szalmonellafertőzést, és ezzel több mint 300 megbetegedést Európa szerte - írta a The BrusselsTimes hírportál csütörtökön.

A diófogyasztás elősegítheti a bélrendszer és a szív egészségét

A dió nem csak egy finom nassolnivaló, hanem a kutatók szerint a bélrendszerünknek kedvező baktériumoknak is jót tesz, hozzátéve, hogy ezek a "jó" baktériumok a szív egészséges működését is segítik.

A MATE tananyaga lépést tart a digitális kihívásokkal

Egy nemzetközi projektnek köszönhetőn új, a digitális agrárium és élelmiszeripar kihívásaira reagáló mesterképzés indulhat el a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemen. A tavaly indított program keretében már megtörtént az oktatók képzése. A tananyagok is készültek, többek között a precíziós mezőgazdaság, a robotika, a drónok, valamint az okos megoldások és innovációk témájában.

Mi a legegészségesebb módja a tojásfogyasztásnak?

Az, hogy mit együnk reggelire sokunk egyik dilemmája lehet. Elvégre ez a "nap legfontosabb étkezése", ezért mindig szeretnénk megbizonyosodni arról, hogy a reggelt egészséges ételekkel kezdjük, hogy a szervezetünknek megfelelő táplálékot tudjunk biztosítani. Ráadásul a kiegyensúlyozott, tápláló étkezés energiát ad, fokozza az agyműködést, és erősíti az immunrendszert.

„Sült galamb” magyar fejlesztésű gasztroélmény

Szuvidált galambhús nagy mennyiségben és állandó minőségben: különleges termékkel találkozhatnak a magyar fogyasztók, és számos külföldi piacon is elérhető lehet a nemzetközi termékdíjjal elismert magyar fejlesztés. A gasztronómiai különlegesség ötletgazdáival, Nagy Maricával és Barabás Jánossal Halmos B. Ágnes beszélgetett, a Kistermelők Lapja főszerkesztője.

A hobbiállat-tartókat is megviseli az árak növekedése

Egy állatjóléti alapítvány szerint egyre több ember szorul támogatásra, hogy tápot vehessen a kutyájának/macskájának, és egyre több házikedvenc kerül menhelyre a növekvő költségek miatt.

Békés megyei kistermelő tevékenységét függesztette fel a Nébih

Egy Békés megyei kistermelő állattartó telepén és élelmiszer-előállító egységében tartott ellenőrzést június közepén a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A sertésállomány állategészségügyi státusza ismeretlennek bizonyult, míg az egységben súlyos higiéniai problémákat, jelöletlen, nem nyomonkövethető termékeket találtak az ellenőrök.

Tűzvészek pusztítják Tunézia gabonatermést - a gazdák inkább idő előtt kezdik az aratást

Idő előtt kezdték meg az aratást a gazdák Tunéziában, mivel az extrém hőség országszerte gabonatüzekkel fenyeget. Inkább kevesebb és rosszabb minőségű terményt takarítanak be, mintsem elvesszen mindenük.