Back to top

Földben maradt a répa? Semmi pánik!

"Elfelejtettem felszedni ősszel a zöldséget! Attól megehetem?" Ehhez hasonló internetes hozzászólásokat rendszeresen olvasunk kertészkedéssel foglalkozó Facebook csoportokban. Szerintünk igen, de azért megkérdeztük a szakembert is.

Gyakorlott kertészben fel sem merül, hogy az ősszel a földben felejtett gyökér, sárgarépa vajon ehető, vagy sem. Ha már így esett, hogy a gyökérzöldség belefagyott a kert talajába, sebaj, legfeljebb jobban nekiveselkedünk az ásónak, felszedjük, és mehet is - most nem negatív értelemben, hanem tényleg - a levesbe.

A kertészkedéssel foglalkozó Facebook csoportokban azonban a kezdő, vagy kevésbé magabiztos kerttulajdonosok gyakran felteszik a kérdést: ehető, vagy "kuka" az ilyen termés?

- A gyökérzöldségeknek, ha benne maradnak a talajban, legfőképpen a tájfajtáknak, semmi bajuk nem lesz. Különösen nem, ha bakhátas módszerrel termesztik, hiszen az megvédi a növényt – foglalta össze dr. Lantos Ferenc egyetemi docens, a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kara oktatója.

- Bár az elmúlt évekre ez nem jellemző, de nyilván vannak olyan fagyok, amikor a talaj fölső rétege átfagy. Ekkor a zöldség szövetei károsodhatnak, azaz megpuhul, megbarnul, de ezt különösebb szakértelem nélkül is megállapíthatjuk. Természetesen az ilyen zöldséget ne fogyasszuk el.

Viszont amit ősszel a kertben felejtettünk, a földben, de fölszedéskor szemre, tapintásra megfelelő, azt együk meg nyugodtan – magyarázta.

Más kérdés például a burgonya, vagy a batáta, amelyek hamar megbarnulnak, megpuhulnak a fagy hatására. Ennek az az oka, hogy a keményítőfélék sokkal érzékenyebbek arra a fagyra, amit mondjuk a sárgarépa, a petrezselyem gond nélkül átvészel.

Fotó: Pixabay/klimkin

Azt, hogy helyben, a földben tároljuk a gyökérzöldségeinket, Lantos Ferenc ugyan nem javasolja, de emlékeztet a lassan elfeledett, pedig évszázadokon át bevált tárolási módszerre, a vermelésre. A fogyasztásra szánt növényeket télre homokba rakták, melynek nagyon gyenge a tápanyag-tartalma, rossz a vízkészlete, a zöldség így nem tud tápanyagot felvenni, stagnál. Inkább ezt pártolja földben „felejtés” helyett.  

Ahogy pedig egyre inkább belejövünk a kiskertünk művelésébe, megtapasztaljuk, hogy a fagy nem feltétlenül jelenti növényeink számára a pusztulást. Igaz, nem gyökérzöldség, de álljon itt példának a nagy túlélő, a mángold. Az idősebb leveleit feláldozza ugyan a télnek, de minden olyan napot, amelyen pluszba szökik a hőmérő higanyszála, arra használ, hogy legnagyobb örömünkre hozzon néhány új, zsenge hajtást. 

Fotó: Králik Emese

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kiszagolják a kutyák a kártevőt

Egy mexikói paprikatermesztő új technikát próbál alkalmazni az ottani növényházakban gyakran gondot okozó paprikaormányos (An­thonomus eugenii) ellen.

Leégett a nagybani egyik épülete

Tűz ütött ki a Párizs melletti Rungis nagybani piacán, a világ legnagyobb élelmiszer-nagykereskedelmi központjában.

Nyugalomba vonulnak a hernyók, most kell feltenni a hernyófogó öveket – növényvédelmi előrejelzés 41. hét

Végre nem szenvednek vízhiányban a növények, cserében viszont nagyon sok érőfélben lévő gyümölcs reped, ahogy megszívta magát vízzel, így elkerülhetetlen a nagymértékű rothadás. Van teendő a hernyókkal is, és hamarosan kezdhető az őszi lemosópermetezés.

Jó szomszédság a medvével - a kerítésen múlik

Jó kerítés, jó szomszédság – tartja a mondás, ami különösen igaz, ha nagyragadozók élnek a közelben, mint a farkasok vagy medvék.

Törzses málna

Új málnafajtát kezdett forgalmazni a Heinje német faiskola. A fajta szokatlan növekedésű, aminek köszönhetően kistermetű, fácska alakú bokor lesz belőle.

Csökken a számla végösszege

A brit kormány új támogatási formát jelentett be a mezőgazdasági vállalkozások számára: az úgynevezett Energy Bill Relief Scheme lényege, hogy a gazdálkodók a nagykereskedelmi gáz- és villamosenergia-árakból kedvezményt kapnak, ezzel télen nagyjából felére csökken a számláik végösszege.

Sváb gasztronómia a Vértesben

Kis síkság, sok hegy, természeti és épített emlékek, kulturális és gasztrokulturális élmények. Cseresek, szurdokerdők, karsztok váltják egymást. Röviden így jellemezhetnénk a Vértest. Mindennek tetejébe Kőhányáspusztán ékszerdobozként várja a vendégeket a Vérteserdő Zrt. Gróf Esterházy Móric Ökoturisztikai Központ és Turistaháza.

Van, aminek jót tett az aszály

A vertikális termesztőrendszerekben elképesztő hatékonyan gazdálkodnak a vízzel, ráadásul kevesebb növényvédő szerre van szükség, mint a szabadföldi esetében. Ennek eredményeképpen aszályos időben is biztos termést biztosít.

A mikroalgák bőséges, egészséges táplálékot és takarmányt ígérnek bármilyen környezetben

A globális élelmiszer-ellátás számos fenyegetéssel néz szembe, beleértve az éghajlatváltozást, a háborúkat, a kártevőket és a betegségeket. Az emberi szem számára parányi organizmus – a mikroalgák – megoldást jelenthetnek.

Rózsák, fiatal fák, mediterrán eredetű növények: így óvjuk a kint telelő fagyérzékeny növényeket

Télen egyes növényeinkre fagyveszély leselkedik, hiszen vannak biztonsággal fagytűrő fajok, és vannak olyanok, melyek csak bizonyos hőmérsékletig fagytűrők. Vannak melyeknek nem is a fagy, hanem a téli nedvesség árt. És a fagytűrés mértéke is változó: mert ha a vesszők „nem értek be eléggé”, akkor az egyébként nagy mínuszokat elviselő faj egyede is kárt szenvedhet…