0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Francia bagett háború

Franciaországban az infláció a bagett árát is elérte. Az egyik francia élelmiszerlánc befagyasztotta az első számú kedvenc kenyérfélének az árát. A molnárok és pékek felzúdultak.

Számos európai országhoz hasonlóan Franciaországban is tombol az infláció, ami az élelmiszerárak emelkedésében mutatkozik meg.

A nehéz helyzettel dacolva a Leclerc élelmiszerlánc január 11-én meglepő lépésre szánta el magát, és úgy döntött, hogy legalább négy hónapig darabonként 29 centen (104 Ft) tartja a bagett árát.

Az áruházlánc közölte, hogy az infláció miatt jelentősen emelkednek a termékek átlagárai. „Ez nálunk elképzelhetetlen” – áll a promóciós szlogenben, amelyet az a tájékoztatás kísér, hogy a bagett árát 29 eurócenten  fagyasztják be.

A Leclerc francia szupermarketláncot kritika érte, amiért a növekvő infláció és a növekvő gázárak idején befagyasztotta a a szóban forgó pékáru árát, így azok most sokkal olcsóbbak, mint a hagyományos francia pékségekben.

A kis pékségek tulajdonosai azzal érvelnek, hogy nem engedhetnek meg maguknak egy ilyen lépést.

A gazdák, malomtulajdonosok és helyi kenyérsütők dühösek  az áruházláncra. A Leclerket demagógiával és a bagett „méltóságának” lerombolásával vádolják, amely a francia kenyér zászlóshajója és sokak számára Franciaország szimbóluma. Jelenleg a bagett, mint hagyományos francia élelmiszer, az UNESCO világörökségi listájának a felvételére vár.

Természetesen ez nem csak az élelmiszer „méltóságáról” szól. A kulcsprobléma természete tisztán gazdasági eredetű. A Leclerc az árcsökkentéssel megelőzi legnagyobb versenytársait. Más népszerű francia szupermarketek – az Intermarché és a Super U – most 10 centtel, a Carrefour pedig 16 centtel drágábban adja a bagetteket.

A sütőipari szervezetek véleménye szerint Leclerk hazardírozása rendkívül etikátlan volt.

– Megpróbáljuk fenntartani a vállalkozásunkat és a termékeink minőségét, és ez pénzbe kerül. Jól meg kell fizetnünk azokat az embereket, akik megtermelik a gabonát, lisztet készítenek belőle, valamint azokat, akik a kenyeret végül meg is sütik. Amit Leclerc tesz, az szégyenletes – mondta Jean-Francois Loiseau, a francia molnárok szövetségének elnöke.

Mit mondanak a pékek, mennyi lehet egy bagett átlagos ára az infláció figyelembevételével? Közös nyilatkozatukban azt mondják, hogy

egy bagettnek 90 eurócent (322 Ft) körüli összegbe kellene kerülnie. Ez több mint háromszorosa a Leclerk jelenlegi árának, és általában sokkal drágább, mint más népszerű francia szupermarketekben.

Mit szólnak ehhez a Leclerc-lánc képviselői? Michel-Édouard  elnök  ezekre a vádakra reagálva azt mondta, hogy a bagettek ára már legalább egy éve 30 cent körül mozog.

A bagett árának 29 eurócentben történő megállapítása egy héttel a Leclerc-botrány kirobbanása után történt. Akkor a Leclerc vezérigazgatója bejelentette, hogy üzleteibe csak a COVID-19 oltási bizonyítvánnyal rendelkezőket engedik be, ami a fogyasztók körében tiltakozást váltott ki, és bojkottálni kezdték az üzletláncot. Egy népszerűbb döntést kellett hozniuk: befagyasztották a legfontosabb és legkeresettebb kenyérféle árát.

Forrás: rp.pl