Back to top

Francia bagett háború

Franciaországban az infláció a bagett árát is elérte. Az egyik francia élelmiszerlánc befagyasztotta az első számú kedvenc kenyérfélének az árát. A molnárok és pékek felzúdultak.

Számos európai országhoz hasonlóan Franciaországban is tombol az infláció, ami az élelmiszerárak emelkedésében mutatkozik meg.

A nehéz helyzettel dacolva a Leclerc élelmiszerlánc január 11-én meglepő lépésre szánta el magát, és úgy döntött, hogy legalább négy hónapig darabonként 29 centen (104 Ft) tartja a bagett árát.

Az áruházlánc közölte, hogy az infláció miatt jelentősen emelkednek a termékek átlagárai. "Ez nálunk elképzelhetetlen" - áll a promóciós szlogenben, amelyet az a tájékoztatás kísér, hogy a bagett árát 29 eurócenten  fagyasztják be.

A Leclerc francia szupermarketláncot kritika érte, amiért a növekvő infláció és a növekvő gázárak idején befagyasztotta a a szóban forgó pékáru árát, így azok most sokkal olcsóbbak, mint a hagyományos francia pékségekben.

A kis pékségek tulajdonosai azzal érvelnek, hogy nem engedhetnek meg maguknak egy ilyen lépést.

A gazdák, malomtulajdonosok és helyi kenyérsütők dühösek  az áruházláncra. A Leclerket demagógiával és a bagett "méltóságának" lerombolásával vádolják, amely a francia kenyér zászlóshajója és sokak számára Franciaország szimbóluma. Jelenleg a bagett, mint hagyományos francia élelmiszer, az UNESCO világörökségi listájának a felvételére vár.

Természetesen ez nem csak az élelmiszer "méltóságáról" szól. A kulcsprobléma természete tisztán gazdasági eredetű. A Leclerc az árcsökkentéssel megelőzi legnagyobb versenytársait. Más népszerű francia szupermarketek - az Intermarché és a Super U - most 10 centtel, a Carrefour pedig 16 centtel drágábban adja a bagetteket.

A sütőipari szervezetek véleménye szerint Leclerk hazardírozása rendkívül etikátlan volt.

- Megpróbáljuk fenntartani a vállalkozásunkat és a termékeink minőségét, és ez pénzbe kerül. Jól meg kell fizetnünk azokat az embereket, akik megtermelik a gabonát, lisztet készítenek belőle, valamint azokat, akik a kenyeret végül meg is sütik. Amit Leclerc tesz, az szégyenletes - mondta Jean-Francois Loiseau, a francia molnárok szövetségének elnöke.

Mit mondanak a pékek, mennyi lehet egy bagett átlagos ára az infláció figyelembevételével? Közös nyilatkozatukban azt mondják, hogy

egy bagettnek 90 eurócent (322 Ft) körüli összegbe kellene kerülnie. Ez több mint háromszorosa a Leclerk jelenlegi árának, és általában sokkal drágább, mint más népszerű francia szupermarketekben.

Mit szólnak ehhez a Leclerc-lánc képviselői? Michel-Édouard  elnök  ezekre a vádakra reagálva azt mondta, hogy a bagettek ára már legalább egy éve 30 cent körül mozog.

A bagett árának 29 eurócentben történő megállapítása egy héttel a Leclerc-botrány kirobbanása után történt. Akkor a Leclerc vezérigazgatója bejelentette, hogy üzleteibe csak a COVID-19 oltási bizonyítvánnyal rendelkezőket engedik be, ami a fogyasztók körében tiltakozást váltott ki, és bojkottálni kezdték az üzletláncot. Egy népszerűbb döntést kellett hozniuk: befagyasztották a legfontosabb és legkeresettebb kenyérféle árát.

Forrás: 
rp.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Gondolkodj úgy, mint egy méhecske!

A mesebeli szóló szőlős, csengő barackos édenkertre emlékeztet Reith János és felesége, Marika sombereki gazdasága. Illatozik a japán lonc, teli fürtöket dajkál a szőlő, sok-sok zöld szem pislog a sárgabarackról, ami alatt még látszanak a füstölés nyomai.

Sok haláleset elkerülhető lenne

Egy új tanulmány szerint évente több millió ember haláláért lehet felelős a túl kevés gyümölcs- és zöldségfogyasztás. A kutatók szerint hétből egy szív- és érrendszeri betegségben elhunyt ember halálát a túl kevés gyümölcsfogyasztás okozza, míg tizenkettőből egy ember a túl kevés zöldségfogyasztása miatt hal meg idő előtt.

Barlangokba szállítják az almát, így csökkentik a rezsiköltséget az olaszok

Hegyoldalba vájt barlangokban, természetes hűtőházakban tárolják a termés egy részét az észak-olaszországi almatermesztők, ezzel is csökkentve áramszámlát.

A szilva az őszi gyümölcsök szupersztárja

Az Európai Friss Csapat – az ízek ereje! program őszi workshopján Bernáth József séf egy izgalmas szilvás receptet mutatott be, de mellette kiderült az is, melyek azok a szuper tulajdonságok, amelyek miatt a szilva igazi szupersztárnak számít a gyümölcsök között.

Őrizzük meg csontjaink egészségét nassolnivalókkal

Minden harmadik 50 év feletti nő és minden ötödik férfi a csontritkulás miatt szenved csonttörést, ugyanis ez a betegség okolható a csontok gyengeségéért és a csonttörések kockázatának növeléséért. A töréssel járó kellemetlenségek miatt érthető, hogy az emberek miért szeretnének minden módot megragadni, hogy csökkentsék ennek a gyakori eseménynek a kockázatát.

Műtrágya helyett légylárvák

A világméretű műtrágyahiányra reagálva az ugandai gazdák meglepő alternatívához fordultak: a katonalégy lárvájával oldják meg a tápanyag-utánpótlást.

Évszázados hagyománya van az ipari baromfifeldolgozásnak

Száz éve kezdődött a városban az iparszerű baromfifeldolgozás. A kerek évforduló kapcsán az elmúlt évtizedekre, a ma már a Hungerit Zrt. által működtetett üzem sikereire és eredményeire tekintettek vissza. A cég jövője kapcsán Volosinovszki János, a Hungerit Zrt. vezérigazgatója kiemelte, a következő évek korszakalkotóak lesznek a vállalkozás életében.

A hétvégén rendezik meg a Tiszai Hal Napja - Sparhelt Fesztivált Szolnokon

Haltelepítés, horgász- illetve főzőverseny, hazai és nemzetközi halételek bemutatója és kóstolója, valamint több színpadi program várja a látogatókat a kilencedik Tiszai Hal Napja - Sparhelt Fesztiválon szeptember 24-én és 25-én Szolnokon, a Tisza partján, a gyaloghíd környékén és a Tiszai hajósok terén - olvasható a szervező Szolnoki Sportcentrum Nonprofit Kft. közleményében.

Hogyan tovább sertéstenyésztés?

Az elmúlt 7-8 hónapban sok szó esett a sertéságazat problémáiról. A tűzoltásra szánt intézkedések azonban nem tudták eloltani a tüzet. Ennek egyik oka a külső körülmények évtizedek óta nem látott kedvezőtlen együttállása, a másik pedig a strukturális változások bekövetkeztének hiánya.

Összeomlás fenyegeti az olasz gyümölcstermesztést

A megháromszorozódott termelési költségek, a szélsőséges időjárás és az energiaválság szinte lehetetlenné teszi a további gyümölcstermesztést, állítja Michele Ponso, az olasz Confagricoltura mezőgazdasági egyesület országos gyümölcsszövetségének elnöke.