Back to top

Francia bagett háború

Franciaországban az infláció a bagett árát is elérte. Az egyik francia élelmiszerlánc befagyasztotta az első számú kedvenc kenyérfélének az árát. A molnárok és pékek felzúdultak.

Számos európai országhoz hasonlóan Franciaországban is tombol az infláció, ami az élelmiszerárak emelkedésében mutatkozik meg.

A nehéz helyzettel dacolva a Leclerc élelmiszerlánc január 11-én meglepő lépésre szánta el magát, és úgy döntött, hogy legalább négy hónapig darabonként 29 centen (104 Ft) tartja a bagett árát.

Az áruházlánc közölte, hogy az infláció miatt jelentősen emelkednek a termékek átlagárai. "Ez nálunk elképzelhetetlen" - áll a promóciós szlogenben, amelyet az a tájékoztatás kísér, hogy a bagett árát 29 eurócenten  fagyasztják be.

A Leclerc francia szupermarketláncot kritika érte, amiért a növekvő infláció és a növekvő gázárak idején befagyasztotta a a szóban forgó pékáru árát, így azok most sokkal olcsóbbak, mint a hagyományos francia pékségekben.

A kis pékségek tulajdonosai azzal érvelnek, hogy nem engedhetnek meg maguknak egy ilyen lépést.

A gazdák, malomtulajdonosok és helyi kenyérsütők dühösek  az áruházláncra. A Leclerket demagógiával és a bagett "méltóságának" lerombolásával vádolják, amely a francia kenyér zászlóshajója és sokak számára Franciaország szimbóluma. Jelenleg a bagett, mint hagyományos francia élelmiszer, az UNESCO világörökségi listájának a felvételére vár.

Természetesen ez nem csak az élelmiszer "méltóságáról" szól. A kulcsprobléma természete tisztán gazdasági eredetű. A Leclerc az árcsökkentéssel megelőzi legnagyobb versenytársait. Más népszerű francia szupermarketek - az Intermarché és a Super U - most 10 centtel, a Carrefour pedig 16 centtel drágábban adja a bagetteket.

A sütőipari szervezetek véleménye szerint Leclerk hazardírozása rendkívül etikátlan volt.

- Megpróbáljuk fenntartani a vállalkozásunkat és a termékeink minőségét, és ez pénzbe kerül. Jól meg kell fizetnünk azokat az embereket, akik megtermelik a gabonát, lisztet készítenek belőle, valamint azokat, akik a kenyeret végül meg is sütik. Amit Leclerc tesz, az szégyenletes - mondta Jean-Francois Loiseau, a francia molnárok szövetségének elnöke.

Mit mondanak a pékek, mennyi lehet egy bagett átlagos ára az infláció figyelembevételével? Közös nyilatkozatukban azt mondják, hogy

egy bagettnek 90 eurócent (322 Ft) körüli összegbe kellene kerülnie. Ez több mint háromszorosa a Leclerk jelenlegi árának, és általában sokkal drágább, mint más népszerű francia szupermarketekben.

Mit szólnak ehhez a Leclerc-lánc képviselői? Michel-Édouard  elnök  ezekre a vádakra reagálva azt mondta, hogy a bagettek ára már legalább egy éve 30 cent körül mozog.

A bagett árának 29 eurócentben történő megállapítása egy héttel a Leclerc-botrány kirobbanása után történt. Akkor a Leclerc vezérigazgatója bejelentette, hogy üzleteibe csak a COVID-19 oltási bizonyítvánnyal rendelkezőket engedik be, ami a fogyasztók körében tiltakozást váltott ki, és bojkottálni kezdték az üzletláncot. Egy népszerűbb döntést kellett hozniuk: befagyasztották a legfontosabb és legkeresettebb kenyérféle árát.

Forrás: 
rp.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Drágán adom a tojást

A fogyasztónak az az érdeke, hogy minőségi élelmiszert vehessen, a gazdálkodónak, hogy megéljen. A fogyasztó nem buta, csak tájékozatlan. Ezzel van dolga a kis, közepes, nagy, háztáji, mindenféle gazdáknak. Tájékoztatni kell a fogyasztót, megmutatni, mennyi munka van a gazdaságainkban, és mennyi érték!

A vörösbor már nem kedvencük a franciáknak - egyre kevesebbet isznak belőle

A bor a francia kulturális örökség egyik alappillére. Viszont a trendek változnak, most Franciaországban sokkal kevesebb bort isznak, mint egy évtizeddel ezelőtt. A gallok egyik szimbóluma, a vörösbor, de ez iránt csökkent az érdeklődés a legnagyobb mértékben.

A bagett karrierje

A francia bagett felkerült az UNESCO szellemi kulturális örökségi listájára.

Finom és praktikus: a tészta

Amellett, hogy finom, rendkívül praktikus alapanyag. Ha megéhezne valaki, a háziasszonynak csak be kell nyúlnia érte a szekrénybe, hogy percek alatt megfőzze, ízesítse, és máris fogyasztható. Csakhogy szerintem egyáltalán nem mindegy, hogy milyen tésztáról van szó – fogalmazott Németh Istvánné, aki a Vas megyei Répcevisen készít száraztésztát.

A "pszichobiotikus" élelmiszerek fogyasztása csökkentheti a stresszt és javíthatja az alvást

Vannak olyan ételek, amelyek negatívan befolyásolhatják az alvást, más ételeket pedig stresszhelyzetben érdemes kerülni. Ezzel szemben egy új tanulmány szerint a "pszichobiotikus étrend" fogyasztása nemcsak a stresszt csökkentheti, hanem segíthet abban is, hogy jobban aludjunk.

Focisztárok, mint étterem tulajdonosok

A focisták nem csak a labdáért rajonganak, sokak a gasztronómia szerelmesei is. A katari labdarúgó-világbajnokság néhány sztárja étterem tulajdonosként is híressé vált.

Páccal fűszerezni nem csak a nyári grillezéskor érdemes!

A fűszeres pácok alkalmazása ízesítésre szolgál, emellett tartósíthat és mindenképpen élvezeti értéket növelő konyhatechnikai eljárás.

Okos megoldások az európai erdőkért

A közelmúltban hatfős francia erdészküldöttség járt Magyarországon, hogy szárazságtűrő fafajokkal ismerkedjenek. Az utóbbi években ugyanis súlyos aszály, tömeges fapusztulás sújtotta a francia erdőket. A klímaváltozás következményei ott is arra ösztönzik az erdészeket, hogy új meleg- és szárazságtűrő fajok után kutassanak, és felgyorsítsák azok természetes vándorlását. Most kivételesen a franciák vetik ránk „vigyázó szemeiket”.

Évi 60 ezer tonna alma Dél-Tirolból

A caldarói Roen szövetkezetet hat éve hozta létre két több 50 éves dél-tiroli termelő és értékesítő szövetkezet és egy nagykereskedő. Az új cég évi 60 ezer tonna almát vesz át a tagjaitól és viszi piacra a VOG konzorciumon keresztül. Az Interpoma kiállítás Fenntarthatóság az első elnevezésű túráján jártunk az új hűtő- és csomagolóházban.

A szerb sljivovica is felkerült az UNESCO szellemi világörökségi listájára

A tölgyhordóban érlelt szilvapárlat, a sljivovica csütörtökön felkerült az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) szellemi világörökségi listájára.