0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

A koronavírus alatt ez a legveszélyesebb élelmiszer-összetevő az immunrendszer számára

Amikor a koronavírus-járvány első hulláma elérte az Egyesült Államokat, világossá vált, hogy a lélegeztető gépekre helyezett betegeknek számos alapbetegsége volt. Ezek között olyan anyagcserezavarok voltak, mint az elhízás és a cukorbetegség, amelyek száma az elmúlt években az Egyesült Államokban ugrásszerűen nőtt.

A világjárvány kezdetén az embereket az a kérdés foglalkoztatta, hogy: miért nehezíti meg a cukorbetegség a légúti vírus elleni küzdelmet?

Először is, tudjuk, hogy a koronavírus rövid távon ronthatja a vércukorszint-szabályozást, és a tanulmányok szerint a cukorbetegeket nagyon veszélyes vércukorszint-állapotba taszíthatja.

Ezt úgy éri el, hogy a vírus a hasnyálmirigy béta-sejtjei található receptorokhoz kötődik, amelyek inzulint termelnek.

Allergológusok és immunológusok gyakran felhívják a páciensek figyelmét arra, hogy a cukorbetegség azt jelenti, hogy krónikus, alacsony fokú gyulladásos állapotban vannak, ami megterheli a szervezet veleszületett immunrendszerét, és lassabbá teszi, hogy a szervezetbe kerülő kórokozókat kivédje.

Amikor az immunrendszerünkről van szó, nagyon sokat számít, hogy mit eszünk. És nincs olyan összetevő, amely károsabb lenne az immunrendszer egészségére, mint a cukor, különösen a járvány alatt.

Cukor: a legrosszabb élelmiszer-összetevő az immunrendszerre nézve

Ha magas a vércukorszintünk – amit sok tényező okozhat, de leginkább a túl sok cukor fogyasztása -, akkor beindul az inzulinrezisztencia és az elhízás ördögi körforgása, ami felhajthatja a gyulladásos citokineket, károsítja az ereket, és aktiválja az immunrendszert, hogy helyreállítsa ezeket a területeket.

Ez komoly zavart okoz az immunrendszer számára, és megnyitja az utat a veszélyes baktériumok és vírusok előtt, hogy átcsússzanak testünk védelmén.

Ha már diagnosztizáltak valakinél prediabéteszt vagy cukorbetegséget, rossz hírnek hangozhat. De nem az, a 2-es típusú cukorbetegségnek nem kell véglegesnek lennie. A felesleges cukor kiiktatása az étrendből nemcsak segíthet véget vetni ennek a körforgásnak, hanem teljesen visszafordíthatja azt. A cukorfogyasztás visszaszorítása az egyik leghatékonyabb módja az immunrendszer javításának.

A cukor minden ételben ott rejtőzik

Azt hihetjük, hogyha nem vagyunk édesszájúak, nem kell aggódnunk a cukorfogyasztásunk miatt. De még ha nem is eszünk rendszeresen fánkot, édességet vagy süteményt, a túl sok egyszerű szénhidrát, például a kenyér, tészta, rizs, gabonapehely vagy akár bizonyos gyümölcsök és gyümölcslevek fogyasztása csendben megemelheti a vércukorszintünket.

Az emberek gyakran elfelejtik – vagy nem veszik észre -, hogy cukor van ketchupban, a salátaöntetekben és a tejeskávékban, valamint a gyümölcslevekben, joghurtokban és a gabonapelyhekben is.

Hogyan véthetjük meg vércukorszintünket

Ha már van elképzelésünk arról, hogy hol állunk a vércukorszint spektrumán, tegyük meg az alábbi lépéseket a jobb egészség érdekében.

Csökkentsük a nyilvánvaló cukrokat

Ez az édességeket, üdítőket, süteményeket és azokat a szezonális ízesítésű tejeskávékat jelenti, amelyeket mindannyian szeretünk. Ezek az ételek és italok semmilyen tápértékkel nem rendelkeznek, és hatalmas mennyiségű cukrot tartalmaznak. Ezek helyett válasszunk inkább étcsokoládét, bogyós gyümölcsöket vagy más alacsony cukortartalmú finomságot. Nem kell örökre kiiktatni az összes cukros ételt az étrendünkből, az alkalmi nassolással nincs baj! De az elején fontos, hogy eljussunk egy olyan pontra, ahol a vércukorszintünk stabil és egészséges.

Olvassuk el az összetevők listáját

Itt az ideje, hogy ellenőrizzük a hozzáadott cukor mennyiségét a kamránkban található összes termékben, és ez alatt mindent értünk, még azokat is, amelyeket „alacsony cukortartalmúnak” vagy „egészségesnek” hirdetnek.

Egy átlagos amerikai naponta körülbelül 17 teáskanál (71 gramm) hozzáadott cukrot fogyaszt, de az Amerikai Szívgyógyászok Szövetsége a nőknek legfeljebb hat teáskanál (25 gramm), a férfiaknak pedig kilenc teáskanál (36 gramm) hozzáadott cukrot javasol naponta.

Ne feledjük, természetes cukrokat még mindig kapunk a gyümölcsökből, zöldségekből és gabonafélékből, így biztosan nem fogunk hiányt szenvedni!

Együnk több rostot

A rostok nem csak az emésztést tartják szabályosan, hanem segítenek lassítani a cukor felszívódását a véráramba, ami megvéd a cukorszint kiugrásától.

A rostok hiánya a másik ok, amiért az üdítők, gyümölcslevek és cukrozott kávéitalok olyan károsak az egészségünkre. Rengeteg cukrot tartalmaznak, és semmit sem a vércukorszint védő rostokból, amelyek a friss, teljes értékű növényi alapú élelmiszerekben vannak. Ahhoz, hogy növeljük rostbevitelünket fogyasszunk fekete babot, lencsét, avokádót, hajdinát, körtét, málnát, árpát és lenmagot.

Válasszuk a tápanyagot a kalóriák helyett

Ahelyett, hogy a kalóriák csökkentésén törnénk a fejünket, koncentráljunk arra, hogy több tápanyag dús élelmiszert, sok fehérjét és egészséges zsírokat adjunk az étrendünkhöz.

Nem kell szükséges az alacsony szénhidráttartalmú ételekre koncentrálni, inkább válasszuk a „megfelelő” szénhidrátokat.

Valójában a szénhidrátok fogyasztása zöldségek, bab, teljes értékű gyümölcsök, diófélék és magvak formájában (ezek mind ásványi anyagokban és vitaminokban gazdag élelmiszerek) nagyszerű módja annak, hogy távol tartsuk az éhségérzetet.

Számos alkalmazás létezik, amely segít nyomon követni a tápanyagbevitelt. Ezáltal, ha naplózzuk pár napig az étkezésünket, látni fogjuk, mennyi hozzáadott cukrot, rostot és egyéb tápanyagot kapunk valójában.

Forrás: cnbc.com