Back to top

A napraforgók titkos mintázata az aszály ellen is véd

Régóta tudjuk, hogy a virágok UV fény alatt teljesen máshogy néznek ki, mint ahogy az emberi szem érzékeli őket. Sok virágon "célkereszt" van, mely segíti a beporzásukat. Azonban néhány tudós a napraforgókat vizsgálva azt vette észre, hogy virágonként eltér a mintázat.

A Brit Kolumbiai Egyetem tudósai a napraforgók mintázatát vizsgálva azt állapította meg, hogy azok a molekulák, melyek az UV mintázatok kialakulásáért felelősek segítenek a növénynek elviselni a szárazságot és a hőséget is - írja a Sciencedaily.com.

"Felfedeztük, hogy a szárazabb égövön növő napraforgók nagyobb UV mintázattal rendelkeztek, és jobb a vízmegtartó képességük is. Ez azt sugallja, hogy a nagyobb UV mintázat a szárazabb éghajlathoz való alkalmazkodás részeként jött létre."

- mondta el a tudomány vezető szerzője, Dr. Marco Todesco, az egyetem biodiverzitási kutatóközpontjának és a botanikai tanszék kutatója.

Todesco és kollégái több, mint 2000 vadon gyűjtött napraforgót ültettek az egyetemen 2016-ban és a 2019-ben, melyek két különböző fajhoz tartoztak. Megmérték a virágok UV mintázatát és genetikai vizsgálatokat is végeztek. Azt találták, hogy Észak-Amerika különböző részein növő napraforgók UV mintája nagyon is eltér egymástól: egyes esetekben csak egy vékony gyűrű volt, míg máskor az egész virágot beborította. A nagyobb UV minta jobban vonzotta a beporzókat, ahogy azt már korábbi kutatások is megállapították.

A különböző napraforgók UV mintái nagyon eltérőek
A különböző napraforgók UV mintái nagyon eltérőek
Fotó: Marco Todesco
A kutatók egyetlen gént találtak, mely felelős ezért a mintázatért: a HaMYB111 gént. Ez határozza meg az UV elnyelő flavonol molekulákat, melyek segítik a növény túlélését olyan környezeti stresszhelyzetekben is, mint a szárazság vagy az extrém hőmérséklet.

A nagyobb UV mintázat több ilyen összetevőt tartalmaz, mely segíthet csökkenteni a párologtatást a szárazabb területeken, ezzel csökkentve a vízveszteséget is. A párás, forró égövön kisebb UV minta alakul ki, amivel a növény jobban tud párologtatni, így nem hevül túl.

A mezőgazdasági termesztésbe vont napraforgóknak több felhasználási módja is van, beleértve a olajkészítést, mely 2020-ban 20 milliárd dolláros ágazat volt. Ez a tanulmány segíthet abban, hogyan lehet a megporzást elősegíteni, amivel nőhetnek a terméshozamok. "Ez a kutatás abban is segíthet, hogy megértsük, hogyan alkalmazkodnak a napraforgók és más növények a különböző területekhez és hőmérsékletekhez, ami fontos lehet a klímaváltozás miatt" - tette hozzá Todesco.

A kutatók szeretnék jobban megérteni, hogyan befolyásolja a HaMYB111 gén az UV mintázat méretét, és hogy ez milyen módon hat a növény fiziológiájára. Arra is kíváncsiak, hogy a flavonol molekulák pontosan hogyan hatnak a vízveszteségre.

Forrás: 
sciencedaily.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Mentességi lehetőségek a 2023-as támogatás igénylési évre egyes vetésváltási és parlag kialakítási szabályok alól

A tagállamok kérésére az Európai Bizottság a bizonytalan globális élelmiszer-ellátási helyzet miatt 2023-ban átmeneti mentességet tesz lehetővé a gazdálkodók számára a területalapú támogatásokhoz kötelezően betartandó egyes vetésváltási és parlag kialakítási szabályok alól annak érdekében, hogy a rendelkezésükre álló szántóterületüket minél nagyobb mértékben élelmiszertermelésre használhassák.

Gabonapiaci tendenciák a francia (szak)sajtó tükrében

A Les Échos gazdasági napilap rendszeresen elemzi az élelmiszergazdaság előtt álló kihívásokat, így figyelemmel kíséri a piaci árak alakulását is. Étienne Goetz július 8-án közölt cikkében azt írják, a márciusi csúcs után továbbra is nagyon magas az élelmiszerek ára (magasabbak, mint 2021-ben), ennek ellenére folyamatosan csökkennek, aminek a viszonylag jó globális terméskilátás a fő oka.

Tekintélyes mennyiségű olajbogyó kell egyetlen üveg olívaolaj előállításához

Az olívaolaj évezredek óta a mediterrán gasztronómia, kultúra és kereskedelem alapvető alkotóeleme. Az ókori görög költő, Homérosz "folyékony aranyként", Hippokratész pedig "a nagy gyógyírként" jellemezte. Az olívaolajat évezredek óta használják különböző célokra, mint például gyógyászati kenőcsökhöz és nemesek balzsamozási rituáléjához is. Ám napjainkban számos recept fontos összetevőjének számít.

Mi történik a testünkkel, ha körtét eszünk?

A körtét évszázadok óta előszeretettel fogyasztják nagyszerű íze és állítólagos egészségügyi előnyei miatt. Az egyik legsokoldalúbban felhasználható gyümölcs, amely sós vagy édes receptek része lehet. Ahhoz, hogy a körte minden egészségügyi előnyét élvezhessük, mindenképpen együk meg az egész gyümölcsöt, mivel a magas antioxidáns mennyisége a színes héjában koncentrálódik.

Bill Gates és Jeff Bezos az USA legnagyobb földbirtokosai között

Az Egyesült Államok legnagyobb földbirtokosainak többsége nem gazdász. Például Bill Gates (Microsoft) 2021-ben is az egyik legnagyobb szánóföld tulajdonos az Egyesült Államokban. A legnagyobbak között azonban csak a középmezőnyben van jócskán lemaradva az Amazon alapítója, Jeff Bezos mögött.

Eltűnőben a hím tengeri teknősök

Az elmúlt négy nyáron Floridában kizárólag nőstény tengeri teknősök keltek ki. Ennek oka pedig a klímaváltozás.

Újabb növényi olajból várható hiány

A világ legnagyobb olavíolaj-exportőrének számító Spanyolország mezőgazdasági minisztere figyelmeztetett: bajba kerülhet az idei olívatermés.

Nőtt a mezőgazdaság kibocsátási értéke tavaly

A mezőgazdaság kibocsátása 2021-ben 3378 milliárd forintot tett ki, 15 százalékkal nőtt 2020-hoz képest; a 17 százalékos árindex mellett a volumen 2,1 százalékkal csökkent - közölte a Központi Statisztikai Hivatal az MTI-vel.

Zenekarról nevezték el az ősdarazsat

Három, a tudomány számára teljesen új, nyolcvanötmillió éves darázsfajt fedeztek fel az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) kutatói Ajka közelében; az egyik fajt a 30Y zenekarról nevezték el - közölte az egyetem az MTI-vel.

A biotermékek piacának bővülése várható

A harmincharmadik BioFach Nemzetközi Bioélelmiszer- és Biotermék-szakkiállítást rendhagyó módon nyáron tartották. A négynapos nürnbergi rendezvényen az Agrármartketing Centrum által szervezett magyar közösségi standnak tizenegy kiállítója volt. Az AMC a július 26–29. között tartott eseményen mutatta be a nagyközönségnek saját élelmiszeripari exportfejlesztő programját, a Hungarian Food Business Programot.