0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Emésztőrendszer és B12-vitamin-termelés

Egy pohár tej a felnőttek számára ajánlott napi B12-vitamin-bevitel nagyjából 46 százalékát tartalmazza. Egy kanadai kutatócsoport megvizsgálta, hogy mi minden befolyásolja a tehéntej B12-vitamin-tartalmát, és hogy miként lehetne optimalizálni és stabilizálni a vitamin mennyiségét annak érdekében, hogy minél jobb hatással legyen a tej az emberi egészségre.

A Földön előforduló rengeteg növény nagy részét az ember nem tudja közvetlenül élelmiszerként elfogyasztani, de a szarvas­marhának megvan az a képessége, hogy olyan fehérjékké és vitaminokká alakítsák a növényeket, amiket az emberek tejként már hasznosítani tudnak.

A kanadai kutatók kapcsolatot találtak a bendőben élő mikroorganizmusok egy részének a tevékenysége és a tej B12-vitamin-tartalma között.

A savdetergens rostokban – például fűfélékben – gazdag étrend növeli a B12-vitamin koncentrációját a tejben. Ellenben ha a nagy keményítő- és energiatartalmú takarmányok kerültek túlsúlyba a takarmányban, csökkent a tejben a B12-vitamin koncentrációja. Továbbá amikor a bendőnek alacsonyabb volt a pH-értéke, ugyancsak több B12-vitamin termelődött a tejben. Az egyelőre nem sikerült tisztázniuk, hogy a B12-vitamin milyen változásokat okoz a bendő mikrobiomjában, vagy hogy esetleg a mikrobiomban bekövetkezett változások okozzák-e a B12-vitamin-koncentráció változását.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság