Back to top

Megcsalják a párjukat, de legalább védik a fiókákat

Egy nemzetközi kutatócsoport vizsgálata szerint az egyébként monogám madaraknál a hímek félrelépése pozitív is lehet: úgy tűnik ugyanis, hogy a más tojóknál nevelkedő fiókáikat is ugyanúgy védik veszély esetén, mint saját fészkükben lévőket, ezzel pedig javítják az összes fióka túlélési esélyeit.

Kormos légykapó pár odúnál (a kép illusztráció)
Kormos légykapó pár odúnál (a kép illusztráció)
Korábbi vizsgálatok igazolták, hogy a monogám párkapcsolatban élő fajoknál ez a viselkedés a faj genetikai változatosságát segít javítani - írja a phys.org. A tudósok arra voltak kíváncsiak, hogy vajon az általában párban élő madarak hogyan viselkednek, ha olyan veszéllyel kerülnek szembe - például egy ragadozóval - melynek elhárításához több felnőttre van szükség, hogy megvédjék a fiókákat. Ehhez kormos légykapókat figyeltek meg, mely egy Európában elterjedt, vonuló faj. A teleket Afrika északi részén töltik. A tudósok többször is megfigyelték, hogy

a hímek csapatostul támadtak rá a ragadozókra, ami felvetette a kérdést, hogy ugyan mi sarkallja az egyébként párban élő madarakat csoportos viselkedésre.

Azt feltételezték, hogy a madarak nem csak a saját párjuk fiókáit védik, hanem azokat is, melyek félrelépésük eredményeképpen más tojók fészekaljaiban nevelkedtek.

Egy 44 odút helyetek ki, melyeket hármasával tettek fel a fákra. Minden odúba egy hím és egy tojó költözött. A kutatók megfigyelték a szaporodásukat, majd kitömött ragadozókat helyeztek el az odúk közelébe, hogy többet tudjanak meg a madarak védekezési módszereiről.

A megfigyelések igazolták, hogy a hímek gyakran párosodtak a többi közelben lévő tojóval is, mikor azok párja épp távol volt. Ennek eredményeképp a fészkekben fejlődő fiókák nem egy apától származtak. A legérdekesebb az volt, hogy a kutatóknak úgy tűnt, a hímek tudják is, hogy melyek az ő utódaik.

Ha olyan fészek mellett helyezték el a kitömött ragadozót, ahol az adott madárnak nem volt utódja, akkor nem segített a veszély elhárításában.

Azonban ha a saját utódait is tartalmazó odúk közelében leselkedett veszély (ezt a kutatók genetikai vizsgálatokkal bizonyították), akkor ugyanolyan intenzitással igyekeztek elzavarni a "ragadozót", mintha a saját fészküket védenék. Azt is bizonyították, hogy a "szeretőiknek" is ugyanúgy segítettek etetni a fiókákat, mint a saját párjuknak.

Forrás: 
phys.org

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Mauna Manufaktúra: a hegy csendje

A megfelelő lábbeli nemcsak kényelmes, de kellően tart is, ami különösen fontos, ha megrögzött természetjárók vagyunk. Jóravaló bakancs hiányában már egy rövid barangolás is kész rémálommá válhat. A Dunakanyar ölelésében fekvő Nagymaroson, a Mauna Manufaktúra műhelyboltjában megbízható minőségű, kézzel készített bakancsok várják a természet kedvelőit Mosonyi Annamária és csapata jóvoltából.

A színes gyümölcsök és zöldségek fogyasztása segíthet csökkenteni a depressziót és a szorongást

A gyümölcsöknek és zöldségeknek határtalan egészségügyi előnyi vannak. Ezek a tápláló élelmiszerek alacsony zsír- és sótartalmúak, ugyanakkor tele vannak növényi rostokkal, amelyek megakadályozzák a székrekedést, és segítik a víz és a tápanyagok felszívódását az ételből.

Adria a nappaliban - Tengeri akvárium

Dr. Puly István régi vágású természetbúvár volt. Minden érdekelte, ami a természettel kapcsolatos. Vadászott, horgászott, professzionális csiga-, kagyló- és kőzetgyűjtő volt, különleges díszmadarakat tartott, s emellett volt egy pompás tengeri akváriuma is. Tőle tanultam meg, hogy a tengeri akvarisztika nem ördöngösség, de nagy odafigyelést és némi pénzt is igényel.

Budapesten, Borsodban és Szabolcsban lesz szúnyoggyérítés

A következő napokban Budapest nyolc kerületében, valamint tíz Borsod-Abaúj-Zemplén és 128 Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei településen gyérítik a szúnyogokat - tájékoztatta a program végrehajtásáért felelős Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) az MTI-t.

Újra lendületesen drágul a termőföld

A 2020-ban mért 1,672 millió forintról tavaly 1,787 millióra emelkedett az eladott termőföldek átlagos hektárára – írja keddi számában a Világgazdaság (VG) az OTP Termőföld Értéktérkép című kiadványának adatai alapján.

Legeltetéssel a vadvirágokért

A gyepek és a vadvirágok megőrzése érdekében tizenöt tehénből álló Hereford-csordát engedtek szabadon Angliában Ronkswood Hill Meadows-ban.

A növény- és állatvilágot, a műanyag és faanyagokat is károsítja az UV-sugárzás

Nem csak az emberi egészségre nézve jelent veszélyt, a növény- és állatvilágot, a műanyag és faanyagokat is károsítja az UV-sugárzás - hívta fel a figyelmet cikkében a Másfélfok - Éghajlatváltozás közérthetően című szakportál.

Tojásrakó teknős maradványai kerültek elő Pompeji romjai közül

Tojásrakásra készülő teknős maradványait fedezték fel régészek az ókori Pompeji romjai között.

Nagyobb biztonságban költhet Vasegerszeg térségében egy rétihéjapár

Ezentúl biztonságosabb körülmények között költhet Vasegerszeg közelében egy hamvasrétihéja-pár: a település térségében négy oszlopon összesen 18 szigetelőre helyeztek el burkolatot.

A pókok társas viselkedésének ökológiai hátterét vizsgálták az ELKH kutatói

Az ELKH Ökológiai Kutatóközpont(ÖK) kutatói eltérő társas viselkedésű pókkolóniákat vizsgáltak az Andokban, hogy megértsék, mi alakítja a különböző viselkedésű fajok elterjedését. Eredményeik szerint egy adott élőhely ökológiai sajátosságai jelentős hatással lehetnek az ott élő fajok társas viselkedésére.