0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

A növényvédelem hozzáadott érték

Megújuló, lendületes, jól szervezett közösség a növényvédősöké, mondta köszöntőjében Nagy István agrárminiszter Keszthelyen, a 31. Növényvédelmi Fórumon. Ez viszi előre az ágazatot, amelynek új károsítókkal és társadalmi kihívásokkal kell megküzdenie.
Az éghajlatváltozás hatására új károsítók jelennek meg, ráadásul az új Közös Agrárpolitikában a növényvédő szerek felhasználását a felére szorítaná vissza az unió.

Többféle módszerrel lehet elérni ezeket a célokat, például precíziós technológiák alkalmazásával, pontosabb kijuttatással, mechanikai és biológiai növényvédelmi eljárásokkal, sorolta a lehetőségeket a miniszter. Nagyon fontosak a genetikai megoldások, azaz ellenálló fajták nemesítése, aminél az időtényező is lényeges. Talán az EU is dönt végre abban a kérdésben, hogy engedi-e a korszerű génszerkesztési eljárások alkalmazását. Nagy kérdés az is, hogy az olyan kis kultúrákban, mint például a hajtatás vagy más kertészeti ágazatok, vállalja-e valaki, hogy növényvédő szert fejleszt. Az bizonyos, hogy a társadalom folyamatosan a kevesebb vegyszerhasználat irányába tolja a növényvédelmet.

A növényorvosoknak egyre több speciális ismeret birtokában kell dolgozniuk, várhatóan mind gyakrabban fordulnak hozzájuk a gazdák a problémáikkal,

mondta Nagy István. Össze kell hangolni a tevékenységüket a méhészek és az élelmiszeripar igényeivel is, ami serkenti az ágazat megújulását, az új ismeretek terjedését. Nagy felelősségük van a növényorvosoknak a természet védelmében is, hiszen egy elhibázott beavatkozás veszélyezteti a talajt, az élővizeket vagy a környező kultúrákat. Az olyan megoldásokat kell előnyben részesíteni, amelyek szelektíven iktatják ki a károsítókat, hangsúlyozta az agrárminiszter.

Mindezek alapján azt kell kiemelni a társadalom számára, hogy a növényvédelem hozzáadott pozitív értéket képvisel.

A biogazdálkodás bővítését az unió is célul tűzte ki, az emberek pedig nagy elvárásokat fogalmaznak meg vele kapcsolatban, de nincsenek tisztában a kockázataival, folytatta a gondolatmenetét. A gombatoxinok nagyon veszélyesek: ha nem sikerül megvédeni a terményeket a gombás betegségektől, nagy kockázattal jár az elfogyasztásuk.

Az Agrárminisztérium tavaly 100 milliárd forintos pályázati keretet nyitott meg a precíziós gazdálkodás bővítése érdekében, amire 212 milliárd forintos igényt nyújtottak be a gazdálkodók.

Eddig ezer termelőnek ítéltek meg 84 milliárd forintnyi támogatást, de ez a számfolyamatosan nő, mondta Nagy István. Leggyakrabban a növényállapot felmérésére, precíziós sorközművelésre, helyspecifikus tápanyag-kijuttatásra kértek támogatást. A pontosabb, biztonságosabb növényvédelmet segíti a tárca másik intézkedése, az elektronikus permetezési napló bevezetése is, amivel könnyen, naprakészen lehet követni az elvégzett beavatkozásokat.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu