0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Öt étel, amivel gyorsabban leküzdhető a megfázás

Kutatások szerint az alábbi öt élelmiszer segíthet abban, hogy rövidebb idő alatt jobban érezzük magunkat megfázás esetén.

A téli hideg hónapokban nagy az esélye annak, hogy egy megfázás vagy nátha elkap minket, és rosszul érezzük magunkat. A megfelelő protokollok és orvosi tanácsok betartása mellett az étkezésünkkel is enyhíthetjük a betegség tüneteit.

Kutatások azt mutatják, hogy számos élelmiszerben megtalálhatók olyan tápanyagok, amelyek erősítik a szervezet természetes védekezőképességét az idegen betolakodókkal szemben, és segíthetnek abban, hogy rövidebb idő alatt felépüljünk.

Tehát ebben a betegségekkel teli évszakban forduljunk ezekhez a megfázás esetén fogyasztandó élelmiszerekhez, amelyek segítenek megerősíteni az immunrendszerünket és hozzájárulnak szervezetünk gyors gyógyulásához.

Árpa

Az árpában bőségesen megtalálhatók az oldható rostok, amelyeknek köszönhetően javul a koleszterinszintünk, és akár az orrfolyásunkon is segíthet. Az Illionis-i Egyetem tanulmánya felfedezte, hogy az oldható rostok növelik egy gyulladáscsökkentő fehérje termelését, amely erősíti az immunrendszert. Ezenkívül a béta-glükán (az árpában található oldható rost) csökkentheti a felső légúti fertőzés által betegen töltött napok számát.

A hantolt árpa több megfázás elleni oldható rostot tartalmaz, mint a gyöngyárpa, amelynek, korparétegének nagy részét eltávolították.

Kefir

Különböző tanulmányok szerint a probiotikumok, vagyis az erjesztett élelmiszerekben, például a kefirben található baktériumok következetes fogyasztása csökkentheti a nátha kialakulásának kockázatát és időtartamát. A kefir úgy jön létre, hogy a tejet élesztők és tejsavbaktériumok erjesztik, és gyakran a jótékony baktériumok szélesebb választékát és nagyobb populációját is tartalmazza, mint a joghurt. (Annak érdekében, hogy elkerüljük a hozzáadott cukrokat, keressük natúr változatban.)

Ugyanakkor, ha nem szeretjük a tejtermékeket, próbáljuk ki, hogy kefir oltóanyagot vásárolunk, és például mandulaitalba helyezzük, így saját kefirt tudunk készíteni.

Kivi

Ez a gyümölcs a titka annak, hogy ne döntsön le a lábunkról a megfázás vagy az influenza. A tanulmányok szerint a kivi rendszeres fogyasztása támogatja az immunrendszert, ezáltal csökkenti a felső légúti fertőzések előfordulását és súlyosságát.

Egyetlen kivi több mint egy napra elegendő C-vitamint biztosít, más erős antioxidánsokkal együtt.

Egy nemrégiben készült tanulmány szerint ez a gyümölcs javíthatja az alvás minőségét, ami szintén szerepet játszik a fertőzésekkel szembeni általános védekezésben.

Gomba

Az Archives of Intenal Medicine című folyóiratban megjelent tanulmány szerint a legalacsonyabb átlagos D-vitamin-szinttel rendelkező embereknél 36%-kal nagyobb valószínűséggel alakulnak ki felső légúti fertőzések, mint azoknál, akiknek magasabb volt a D-vitamin szintje. Mi lehetne finomabb és egyszerűbb megoldás a D-vitaminbevitelünk növelésére, mint az, hogy megpárolunk pár napfénynek kitett gombát?

Tökmag

A tökmag magas cinktartalommal rendelkezik, ami egy olyan ásványi anyag, ami fontos szerepet játszik az immunitásban, mivel erősíti az immunsejtek működését. A cink megfelelő mennyiségű bevitele, segíthet a megfázás tüneteinek időtartamát csökkenteni.

Forrás: yogajournal.com