A téli hideg hónapokban nagy az esélye annak, hogy egy megfázás vagy nátha elkap minket, és rosszul érezzük magunkat. A megfelelő protokollok és orvosi tanácsok betartása mellett az étkezésünkkel is enyhíthetjük a betegség tüneteit.
Tehát ebben a betegségekkel teli évszakban forduljunk ezekhez a megfázás esetén fogyasztandó élelmiszerekhez, amelyek segítenek megerősíteni az immunrendszerünket és hozzájárulnak szervezetünk gyors gyógyulásához.
Árpa
Az árpában bőségesen megtalálhatók az oldható rostok, amelyeknek köszönhetően javul a koleszterinszintünk, és akár az orrfolyásunkon is segíthet. Az Illionis-i Egyetem tanulmánya felfedezte, hogy az oldható rostok növelik egy gyulladáscsökkentő fehérje termelését, amely erősíti az immunrendszert. Ezenkívül a béta-glükán (az árpában található oldható rost) csökkentheti a felső légúti fertőzés által betegen töltött napok számát.
Kefir
Különböző tanulmányok szerint a probiotikumok, vagyis az erjesztett élelmiszerekben, például a kefirben található baktériumok következetes fogyasztása csökkentheti a nátha kialakulásának kockázatát és időtartamát. A kefir úgy jön létre, hogy a tejet élesztők és tejsavbaktériumok erjesztik, és gyakran a jótékony baktériumok szélesebb választékát és nagyobb populációját is tartalmazza, mint a joghurt. (Annak érdekében, hogy elkerüljük a hozzáadott cukrokat, keressük natúr változatban.)
Ugyanakkor, ha nem szeretjük a tejtermékeket, próbáljuk ki, hogy kefir oltóanyagot vásárolunk, és például mandulaitalba helyezzük, így saját kefirt tudunk készíteni.
Kivi
Ez a gyümölcs a titka annak, hogy ne döntsön le a lábunkról a megfázás vagy az influenza. A tanulmányok szerint a kivi rendszeres fogyasztása támogatja az immunrendszert, ezáltal csökkenti a felső légúti fertőzések előfordulását és súlyosságát.
Egy nemrégiben készült tanulmány szerint ez a gyümölcs javíthatja az alvás minőségét, ami szintén szerepet játszik a fertőzésekkel szembeni általános védekezésben.
Gomba
Az Archives of Intenal Medicine című folyóiratban megjelent tanulmány szerint a legalacsonyabb átlagos D-vitamin-szinttel rendelkező embereknél 36%-kal nagyobb valószínűséggel alakulnak ki felső légúti fertőzések, mint azoknál, akiknek magasabb volt a D-vitamin szintje. Mi lehetne finomabb és egyszerűbb megoldás a D-vitaminbevitelünk növelésére, mint az, hogy megpárolunk pár napfénynek kitett gombát?
Tökmag
A tökmag magas cinktartalommal rendelkezik, ami egy olyan ásványi anyag, ami fontos szerepet játszik az immunitásban, mivel erősíti az immunsejtek működését. A cink megfelelő mennyiségű bevitele, segíthet a megfázás tüneteinek időtartamát csökkenteni.