Back to top

Öt étel, amivel gyorsabban leküzdhető a megfázás

Kutatások szerint az alábbi öt élelmiszer segíthet abban, hogy rövidebb idő alatt jobban érezzük magunkat megfázás esetén.

A téli hideg hónapokban nagy az esélye annak, hogy egy megfázás vagy nátha elkap minket, és rosszul érezzük magunkat. A megfelelő protokollok és orvosi tanácsok betartása mellett az étkezésünkkel is enyhíthetjük a betegség tüneteit.

Kutatások azt mutatják, hogy számos élelmiszerben megtalálhatók olyan tápanyagok, amelyek erősítik a szervezet természetes védekezőképességét az idegen betolakodókkal szemben, és segíthetnek abban, hogy rövidebb idő alatt felépüljünk.

Tehát ebben a betegségekkel teli évszakban forduljunk ezekhez a megfázás esetén fogyasztandó élelmiszerekhez, amelyek segítenek megerősíteni az immunrendszerünket és hozzájárulnak szervezetünk gyors gyógyulásához.

Árpa

Az árpában bőségesen megtalálhatók az oldható rostok, amelyeknek köszönhetően javul a koleszterinszintünk, és akár az orrfolyásunkon is segíthet. Az Illionis-i Egyetem tanulmánya felfedezte, hogy az oldható rostok növelik egy gyulladáscsökkentő fehérje termelését, amely erősíti az immunrendszert. Ezenkívül a béta-glükán (az árpában található oldható rost) csökkentheti a felső légúti fertőzés által betegen töltött napok számát.

A hantolt árpa több megfázás elleni oldható rostot tartalmaz, mint a gyöngyárpa, amelynek, korparétegének nagy részét eltávolították.

Kefir

Különböző tanulmányok szerint a probiotikumok, vagyis az erjesztett élelmiszerekben, például a kefirben található baktériumok következetes fogyasztása csökkentheti a nátha kialakulásának kockázatát és időtartamát. A kefir úgy jön létre, hogy a tejet élesztők és tejsavbaktériumok erjesztik, és gyakran a jótékony baktériumok szélesebb választékát és nagyobb populációját is tartalmazza, mint a joghurt. (Annak érdekében, hogy elkerüljük a hozzáadott cukrokat, keressük natúr változatban.)

Ugyanakkor, ha nem szeretjük a tejtermékeket, próbáljuk ki, hogy kefir oltóanyagot vásárolunk, és például mandulaitalba helyezzük, így saját kefirt tudunk készíteni.

Kivi

Ez a gyümölcs a titka annak, hogy ne döntsön le a lábunkról a megfázás vagy az influenza. A tanulmányok szerint a kivi rendszeres fogyasztása támogatja az immunrendszert, ezáltal csökkenti a felső légúti fertőzések előfordulását és súlyosságát.

Egyetlen kivi több mint egy napra elegendő C-vitamint biztosít, más erős antioxidánsokkal együtt.

Egy nemrégiben készült tanulmány szerint ez a gyümölcs javíthatja az alvás minőségét, ami szintén szerepet játszik a fertőzésekkel szembeni általános védekezésben.

Gomba

Az Archives of Intenal Medicine című folyóiratban megjelent tanulmány szerint a legalacsonyabb átlagos D-vitamin-szinttel rendelkező embereknél 36%-kal nagyobb valószínűséggel alakulnak ki felső légúti fertőzések, mint azoknál, akiknek magasabb volt a D-vitamin szintje. Mi lehetne finomabb és egyszerűbb megoldás a D-vitaminbevitelünk növelésére, mint az, hogy megpárolunk pár napfénynek kitett gombát?

Tökmag

A tökmag magas cinktartalommal rendelkezik, ami egy olyan ásványi anyag, ami fontos szerepet játszik az immunitásban, mivel erősíti az immunsejtek működését. A cink megfelelő mennyiségű bevitele, segíthet a megfázás tüneteinek időtartamát csökkenteni.

Forrás: 
yogajournal.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Bőven van alma a raktárakban

A tavalyinál nagyobb az európai almakészlet, 2022. május 1-jén 1 542 655 tonnát tett ki, ami 17,7%-kal meghaladja az előző év azonos időszakáét.

Két tulajdonos, négy kultúra

A balástyai Hegedűs fivérek termesztik hazánkban a legtöbb frisspiaci fejes salátát. A folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően a megtermelt mennyiség csaknem a tízszeresére nőtt a kertészet bő egy évtizede alatt. A fő kultúrát jól kiegészíti a karalábé és a kápia, és egyre több lehetőséget látnak a gumós édesköményben is.

Az adatelemzés akár életmentő is lehet a versenylovaknak

A versenylovak esetében a legtöbb sérülés nem egy nap alatt alakul ki, eltekintve azoktól a ritka kivételektől, amikor valamilyen baleset (például kerítésnek fut a ló) miatt sérülnek meg. A tréningek során fellépő terhelés hosszú időn át terheli a csontozatot, mire látható eredménye lesz.

A sertéságazat antibiotikum-felhasználása a kihívásokkal teli év ellenére ismét csökken

Az új adatok szerint az Egyesült Királyság sertéságazata 2021-ben 17%-kal csökkentette az antibiotikum-használatot annak ellenére, hogy a gazdák rendkívül nehéz évet éltek át.

Eljött a szőlőkabóca elleni védekezés ideje – növényvédelmi előrejelzés 26. hét

A tavasz óta elképesztő méreteket öltő levéltetű-fertőzés kezd alábbhagyni ugyan, de nem maradunk megoldásra váró probléma nélkül. Rajzik egyebek között az almamoly, fertőz a szőlőlisztharmat, és most vannak olyan fejlettségi állapotban a szőlőkabóca lárvái, hogy meg kell kezdeni ellenük a védekezést.

Gyorsteszt a fertőzések kimutatására

A McMaster Egyetem kutatói gyorstesztet fejlesztettek ki a haszonállatok között terjedő fertőzések kimutatására, ugyanis egyre nagyobb kárt okoznak a hirtelen felbukkanó és gyorsan terjedő járványok.

Új élelmiszer: gyógydió

Frissen megjelent rendeletében az Európai Bizottság engedélyezte a Jatropha curcas – magyarul purgódió vagy gyógydió – ehető fajtájából származó magok új élelmiszerként történő forgalomba hozatalát. Az engedélyezést kezdeményező német cég a magokat kandírozva, cukorral tartósítva vagy önmagában snackként, továbbá gabonaszeletek, reggeli gabonapelyhek összetevőjeként kívánja forgalmazni.

Nincs, aki leszedje

A brit salátatermesztőknél a betakarítási szezon kezdete óta idén is sok tonnányi termés veszett kárba a munkaerőhiány miatt. 

Lombtrágyázás: legyen hatékony növényélettani és gazdasági szempontból is

Az elmúlt időszakban jelentősen megemelkedtek az energia- és műtrágyaárak, ami mellett az ukrán-orosz katonai konfliktus miatt a mezőgazdasági termékek piaca is bizonytalanabbá vált. A nyereséges termelés érdekében a szokottnál is fegyelmezettebb, precízebb technológiát kell alkalmazniuk a szántóföldeken és az ültetvényekben.

Műanyag helyett lemosható csomagolás. Forradalmi megoldás a láthatáron

Vízzel mosható le az a védőréteg, amellyel az élelmiszereket permetezik be, a bevonat csomagolásként működik és növeli az eltarthatóság idejét. Egy amerikai kísérlet a műanyagok kiváltására.