Back to top

Öt étel, amivel gyorsabban leküzdhető a megfázás

Kutatások szerint az alábbi öt élelmiszer segíthet abban, hogy rövidebb idő alatt jobban érezzük magunkat megfázás esetén.

A téli hideg hónapokban nagy az esélye annak, hogy egy megfázás vagy nátha elkap minket, és rosszul érezzük magunkat. A megfelelő protokollok és orvosi tanácsok betartása mellett az étkezésünkkel is enyhíthetjük a betegség tüneteit.

Kutatások azt mutatják, hogy számos élelmiszerben megtalálhatók olyan tápanyagok, amelyek erősítik a szervezet természetes védekezőképességét az idegen betolakodókkal szemben, és segíthetnek abban, hogy rövidebb idő alatt felépüljünk.

Tehát ebben a betegségekkel teli évszakban forduljunk ezekhez a megfázás esetén fogyasztandó élelmiszerekhez, amelyek segítenek megerősíteni az immunrendszerünket és hozzájárulnak szervezetünk gyors gyógyulásához.

Árpa

Az árpában bőségesen megtalálhatók az oldható rostok, amelyeknek köszönhetően javul a koleszterinszintünk, és akár az orrfolyásunkon is segíthet. Az Illionis-i Egyetem tanulmánya felfedezte, hogy az oldható rostok növelik egy gyulladáscsökkentő fehérje termelését, amely erősíti az immunrendszert. Ezenkívül a béta-glükán (az árpában található oldható rost) csökkentheti a felső légúti fertőzés által betegen töltött napok számát.

A hantolt árpa több megfázás elleni oldható rostot tartalmaz, mint a gyöngyárpa, amelynek, korparétegének nagy részét eltávolították.

Kefir

Különböző tanulmányok szerint a probiotikumok, vagyis az erjesztett élelmiszerekben, például a kefirben található baktériumok következetes fogyasztása csökkentheti a nátha kialakulásának kockázatát és időtartamát. A kefir úgy jön létre, hogy a tejet élesztők és tejsavbaktériumok erjesztik, és gyakran a jótékony baktériumok szélesebb választékát és nagyobb populációját is tartalmazza, mint a joghurt. (Annak érdekében, hogy elkerüljük a hozzáadott cukrokat, keressük natúr változatban.)

Ugyanakkor, ha nem szeretjük a tejtermékeket, próbáljuk ki, hogy kefir oltóanyagot vásárolunk, és például mandulaitalba helyezzük, így saját kefirt tudunk készíteni.

Kivi

Ez a gyümölcs a titka annak, hogy ne döntsön le a lábunkról a megfázás vagy az influenza. A tanulmányok szerint a kivi rendszeres fogyasztása támogatja az immunrendszert, ezáltal csökkenti a felső légúti fertőzések előfordulását és súlyosságát.

Egyetlen kivi több mint egy napra elegendő C-vitamint biztosít, más erős antioxidánsokkal együtt.

Egy nemrégiben készült tanulmány szerint ez a gyümölcs javíthatja az alvás minőségét, ami szintén szerepet játszik a fertőzésekkel szembeni általános védekezésben.

Gomba

Az Archives of Intenal Medicine című folyóiratban megjelent tanulmány szerint a legalacsonyabb átlagos D-vitamin-szinttel rendelkező embereknél 36%-kal nagyobb valószínűséggel alakulnak ki felső légúti fertőzések, mint azoknál, akiknek magasabb volt a D-vitamin szintje. Mi lehetne finomabb és egyszerűbb megoldás a D-vitaminbevitelünk növelésére, mint az, hogy megpárolunk pár napfénynek kitett gombát?

Tökmag

A tökmag magas cinktartalommal rendelkezik, ami egy olyan ásványi anyag, ami fontos szerepet játszik az immunitásban, mivel erősíti az immunsejtek működését. A cink megfelelő mennyiségű bevitele, segíthet a megfázás tüneteinek időtartamát csökkenteni.

Forrás: 
yogajournal.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kiugró a kereslet az egészséges élelmiszerek iránt

Tendenciaszerűen alakulnak át a magyar fogyasztók virtuális bevásárlókosarai: az egészségtudatos életmódot követők, a tökéletes nyári alakra vágyó fogyasztók és az ételintoleranciával küzdők egyaránt fűtik a keresletet az adalékanyagoktól és kezelőszerektől mentes, gluténmentes és csökkentett szénhidráttartalmú termékek iránt.

Újabb belgiumi csokoládégyárban észleltek szalmonellafertőzést okozó baktériumot

Egy újabb belga csokoládégyár üzemében azonosították azt a bélfertőzést okozó baktériumot, amely néhány hónappal korábban az olasz Ferrero csokoládégyár belgiumi telephelyén okozott szalmonellafertőzést, és ezzel több mint 300 megbetegedést Európa szerte - írta a The BrusselsTimes hírportál csütörtökön.

Indul a hazai dinnyeszezon a diszkontláncoknál

Megkezdődik a magyar dinnyék árusítása a Lidl és az Aldi üzleteiben - tájékoztatták a diszkontláncok az MTI-t. A Lidl Magyarország azt közölte, hogy raktárai szerdától kizárólag magyar beszállítóktól érkező magyar görögdinnyét vesznek át. Az Aldi Magyarország július 1-jétől csak magyar termelőktől érkező dinnyét vesz át biatorbágyi raktárában

A diófogyasztás elősegítheti a bélrendszer és a szív egészségét

A dió nem csak egy finom nassolnivaló, hanem a kutatók szerint a bélrendszerünknek kedvező baktériumoknak is jót tesz, hozzátéve, hogy ezek a "jó" baktériumok a szív egészséges működését is segítik.

Egyre többfelé tapasztalható nagyfokú aszály

Az ország nagy részén rendkívül száraz időjárás gyorsította fel a gabonák és a repce érését, és a nyári növények is nagyon megsínylik a júniusi aszályt és a forróságot. Sajnos az előttünk álló napokban is csak elszórtan lehet záporokra, zivatarokra számítani. Számottevő visszaesés a hőmérsékletben csak a jövő hét közepén valószínű, akkor kissé növekszik a záporok esélye is.

A MATE tananyaga lépést tart a digitális kihívásokkal

Egy nemzetközi projektnek köszönhetőn új, a digitális agrárium és élelmiszeripar kihívásaira reagáló mesterképzés indulhat el a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemen. A tavaly indított program keretében már megtörtént az oktatók képzése. A tananyagok is készültek, többek között a precíziós mezőgazdaság, a robotika, a drónok, valamint az okos megoldások és innovációk témájában.

Mi a legegészségesebb módja a tojásfogyasztásnak?

Az, hogy mit együnk reggelire sokunk egyik dilemmája lehet. Elvégre ez a "nap legfontosabb étkezése", ezért mindig szeretnénk megbizonyosodni arról, hogy a reggelt egészséges ételekkel kezdjük, hogy a szervezetünknek megfelelő táplálékot tudjunk biztosítani. Ráadásul a kiegyensúlyozott, tápláló étkezés energiát ad, fokozza az agyműködést, és erősíti az immunrendszert.

Háromszáz kaptár elpusztítását rendelték el a hatóságok

Az ausztráliai Új-Dél-Wales területén három különböző birtokon találtak a varroa atkával fertőzött méhcsaládokat, mely korábban nem volt jelen a kontinensen. A hatóságok a védő- és megfigyelési zónák kijelölése mellett 300 kaptár elpusztítását rendelték el.

„Sült galamb” magyar fejlesztésű gasztroélmény

Szuvidált galambhús nagy mennyiségben és állandó minőségben: különleges termékkel találkozhatnak a magyar fogyasztók, és számos külföldi piacon is elérhető lehet a nemzetközi termékdíjjal elismert magyar fejlesztés. A gasztronómiai különlegesség ötletgazdáival, Nagy Maricával és Barabás Jánossal Halmos B. Ágnes beszélgetett, a Kistermelők Lapja főszerkesztője.

A hobbiállat-tartókat is megviseli az árak növekedése

Egy állatjóléti alapítvány szerint egyre több ember szorul támogatásra, hogy tápot vehessen a kutyájának/macskájának, és egyre több házikedvenc kerül menhelyre a növekvő költségek miatt.