Back to top

Harmadszor volt nyílt nap Vásárhelyen

A Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karán számos képzés közül választhatnak a tanulni vágyók. Az érdeklődő középiskolások ezúttal abból kaphattak ízelítőt: milyen komoly digitális tudásra van manapság szüksége egy agrárszakembernek.

A mezőgazdaság nagyon színes: az első nyílt napon a mikrobák világába vezették be az érdeklődőket, a másodikon a hobbigalambászat volt a téma, a harmadikon pedig az agrárium új irányvonalairól hallhatnak a fiatalok. Ezekkel a szavakkal köszöntötte pénteken Hódmezővásárhelyen, a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karán Mikó Edit dékán a középiskolásokat. Az űrtechnológia megoldásai itt vannak, a jövő szakembereinek az is a feladata lesz, hogy mindezt alkalmazni tudják. Aki a vásárhelyi karon végez, annak értékálló diploma lesz a kezében, hangsúlyozta. 

A nyílt napok tematikáit úgy szervezték, hogy a technikai tudnivalókon - mi a jelentkezés határideje, milyen követelményeknek kell megfelelni - túl azokat érdekes előadásokkal is bővítették. Hisznek abban, hogy mezőgazdásznak lenni nem puszta szakma, hanem hivatás.

Élelmiszer-iparral, természetvédelemmel, agráriummal kapcsolatos tudásra mindig szükség lesz, ennek egy szeletét biztosítja a vásárhelyi kar.

A végzett fiatalok képesek a jó minőségű alapanyagok előállítására, a vidékfejlesztési rendszerek művelésére, igazgatására, természeti kincseink megóvásra, hangsúlyozta a dékán. 

Számtalan alapképzésre, magyar és angol nyelvű képzésre, felsőoktatási szakképzésre is várják az érdeklődőket. Levelező tagozaton egyre emelkedik az átlagéletkor, hiszen tanulni sosem késő, fogalmazott Mikó Edit. A digitalizáció nagyon fontos az agráriumban, de nem szabad elfelejteni, hogy a technika van az emberért, és nem fordítva..

Ahhoz, hogy a legokosabb eszközöket megfelelően használhassuk, szükség van a mély, megalapozott gazdásztudásra. 

Okos megoldások és robottechnológia alkalmazása az állattenyésztés területén címmel dr. Csiba Anita tartott előadást
Okos megoldások és robottechnológia alkalmazása az állattenyésztés területén címmel dr. Csiba Anita tartott előadást

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Csak a professzionális mezőgazdaságnak van jövője

Ahogy az erőszakos téeszesítés, úgy a termelőszövetkezetek rendszerváltás utáni erőltetett felszámolása is a hazai szakpolitika hibája volt. Hosszú távon csak a tőkeerős és szakmailag felvértezett gazdasági társaságok életképesek a magyar agráriumban – mondta Horváth Gábor, a társas agrárvállalkozásokat tömörítő MOSZ főtitkára, akivel az idén száz éves Szövetkezeti Világnap alkalmából beszélgettünk.

A MATE tananyaga lépést tart a digitális kihívásokkal

Egy nemzetközi projektnek köszönhetőn új, a digitális agrárium és élelmiszeripar kihívásaira reagáló mesterképzés indulhat el a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemen. A tavaly indított program keretében már megtörtént az oktatók képzése. A tananyagok is készültek, többek között a precíziós mezőgazdaság, a robotika, a drónok, valamint az okos megoldások és innovációk témájában.

Környezet, táj és a gazda

A nyitrai agráregyetemen beszélgettem Fehér Sándor professzorral, aki szomorúan konstatálja, hogy a napokban megszűnt náluk a környezetgazdálkodási szak. A tantárgyak némelyike szerencsére megmarad, de már csak a régiófejlesztési és a vidékfejlesztési szakokon oktatják őket.

A holland miniszterelnök elítélte a mezőgazdasági dolgozók napok óta tartó tüntetését

Mark Rutte holland miniszterelnök elfogadhatatlannak nevezte, hogy a mezőgazdasági dolgozók a múlt szerda óta tartó tüntetés keretében útblokádot alkalmaztak és politikusokat fenyegettek meg - számolt be a DutchNews hírportál kedden.

Gödöllőn ismerte el a gazdák fejlődését és újításait a Digitális Agrárakadémia

A Digitális Agrárakadémia konzorciuma digitális bemutató gazdaság tematikus versenyt hirdetett meg, lehetőséget biztosítva a gazdaságoknak arra, hogy sikereiket és tapasztalataikat bemutathassák. A Digitális Bemutató Gazdaság Díjakat 27 díjazott részére adták át a MATE gödöllői Szent István Campusán.

A meleg miatt több a mezőgazdaságot érintő tűz

Idén eddig már 10493 tűz keletkezett a szabadban, csaknem kétszer annyi, mint tavaly ilyenkor. A leégett terület nagysága 331 négyzetkilométert tesz ki, ami majdnem tízszerese a 2021-ben leégett terület nagyságának. Csak júniusban 971 szabadtéri tűz keletkezett, ami tavaly júniushoz képest 9 százalékos emelkedést jelent.

Légi felderítés és növényvédelem: talán még idén felszállhatnak a kijuttató drónok

Erős szélben és változó légmozgás mellett is jól teljesítenek a mezőgazdasági monitoring drónok, növényvédelemre azonban ilyen időjárási viszonyok között nem ajánlott a használatuk. A dróntechnológiával, a jogszabályokkal és a biztonságos üzemeltetéssel foglalkozik a MyActionCam Kft. és Magyar Mezőgazdaság Kft. közös rendezvénysorozata.

Levendula és rózsa napokat rendeznek Szegeden az egyetemi füvészkertben

A virágzó rózsák és levendulák mellett családi programokkal, színvonalas koncertekkel, színházi és tánc produkciókkal, ismeretterjesztő, egészségmegőrző előadásokkal várják a látogatókat a hétvégén a levendula és rózsa napokon Szegeden az egyetemi füvészkertben - tájékoztatták a szervezők az MTI-t.

A várakozások hajtják fel az árakat

Ha az információ érték, akkor a válsághelyzeti információ egyenesen aranyat ér. Mit lehet sejteni vagy várni a gabonaárakkal kapcsolatban? Erről is kérdeztük dr. Goda Pált, az Agrárközgazdasági Intézet ügyvezető igazgatóját az MMG Direkt adásában.

Megújult az Agrár Széchenyi Beruházási Hitelprogram

Agrár Széchenyi Beruházási Hitel Max néven új beruházás finanszírozási eszköz áll a kis-és középvállalkozások rendelkezésére július 1-től.