0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Jó idény vár a török szamócára

Valentin-nap közeledtével a nemzetközi piacokon megélénkül a szamóca iránti kereslet. A kedvelt gyümölcs idénye Törökországban már elkezdődött, az árak valamivel magasabbak lesznek a tavalyinál.

Bár egyelőre csak csekély mennyiségben szedik a gazdák, már most nagy a belföldi kereslet, és egyre több külföldi kereskedő is érdeklődik, nyilatkozta Coskun Eren, a török gyümölcskereskedők egyesületének marketingvezetője.

A tavalyi török szamócaidény meglehetősen sikeres volt, több mint 50%-kal több gyümölcsöt szállítottak külföldre, mint a megelőző évben.

A gazdák most a tavalyihoz hasonló termésmennyiségre és minőségre számítanak, és igyekeznek megtalálni azokat a logisztikai megoldásokat, amelyekkel minden szállítmányuk időben célba ér. Az árak emelése elkerülhetetlen, hiszen nőttek a termelési költségek és drágult a munkaerő. A török líra euróval és amerikai dollárral szembeni árfolyama ugyanakkor gyengült, emiatt továbbra is arra számítanak, hogy az áraik versenyképesek lesznek a fontosabb szamócatermelő országok, így Spanyolország és Egyiptom áraival. Bár Törökország egyes régióiban az éghajlat nem kedvez a termesztésének, az elmúlt években egyre fontosabb kultúra lett a szamóca, mert ezeken a területeken nagyrészt üvegházban termesztik. Coskun Eren kiemelte, hogy

a szamócát az egyik fő termékké szeretnék tenni, ezért évről évre növelni fogják a termesztett mennyiséget.

Komoly beruházásokat valósítottak meg, fejlesztik a betakarítás utáni árukezelés technológiáit, és komoly összegeket fordítanak kutatási célokra. Hosszú távú exportcéljaik miatt új piacok felé fordulnak. Noha jelenleg az EU és Oroszország a legfontosabb külföldi vásárlójuk, az utóbbi időben jelentősen megnőtt a távol-keleti légi szállítás aránya is. Idén minden bizonnyal még több szamócát fognak értékesíteni külföldre, a várakozások szerint legalább 30%-kal többet, mint az előző szezonban.

Forrás: Kertészet és Szőlészet