0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Pincejárás Vince-napján

Január 22-e, azaz Vince-nap egy hagyományos jósló nap, amikor a levágott szőlővesszőből következtettek a szőlőtermés minőségére. “Ha fénylik Vince, megtelik a pince” tartották, azaz, ha Vince napján süt a nap, jó bortermés várható.

A mezőgazdasági munkáktól mentes téli időszak különösen bővelkedett időjárási jóslatokban. A január egy-egy napjának időjárásából próbálták megjósolni az egész év termést. A jóslások nemcsak az alapvető élelmiszerekre, gabonákra vonatkoztak, hanem a farsangi mulatságok fontos kellékére, a borra is. Sőt a borra vonatkozóan két egymás utáni nap időjárásából is prognosztizáltak.

A Vince-napi szokások fontos szerepet játszanak a magyarság életében, a borvidékeken a mai napig őrzik az ehhez kapcsolódó hagyományokat.

Szent Vincét a szőlészek védőszentjének tartják, kultusza a XI. században terjedt el térségünkben.

A Vince név a latin Vincentius rövidülése, győztest jelent. A IV. században élt Szent Vincének nem sok köze volt sem a szőlőhöz, sem annak fenséges nedűjéhez. A Vince szó hangzása hasonló a latin a vinum, azaz bor szóhoz, ezzel magyarázható, hogy a Vince a szőlészek és borászok védőszentje lett. Francia változata, a Vincent, ami százannyi bor jelentéssel bír.

A Vince névből ered a vincellér szavunk is. A vincellér a szőlők kezelésével és megőrzésével, nagyobb szőlőbirtokoknál a munkák felügyeletével megbízott személy volt. Jelenleg az országban több helyen folyik vincellér képzés, ahol is a szőlőtermesztés és az alapvető pinceműveletek technológiai folyamatainak ellátására képeznek szakembereket.

A Vince-napi szokások közül az egyik legelterjedtebb az úgynevezett „vincevessző”, amelynek állapotából megjósolható az őszi termés minősége. A néphagyomány szerint január 22-én vesszőket kell metszeni a szőlőből, majd vízbe állítva várni, hogy kihajtson. A szőlővesszőkön található rügyek mennyiségéből lehet következtetni arra, hogy bőséges lesz-e a termés. A legelterjedtebb népszokás szerint pedig sok bort kell inni Vince napján, ha azt akarjuk, hogy ősszel jó termés legyen.

A villányi szőlősgazdák életében igencsak fontos szerepet játszanak a Vince-napi szokások, ugyanis a Szent Vincéhez kötődő hagyomány a villányi borvidékhez közeli Drávaszögből indult.

Még a 19. század elején is szokás volt, hogy a szőlősgazdák egyik pincéből a másikba járva együtt “áldomásoztak”, azaz együtt iszogattak a bőtermés reményében. Úgy tartották, a bőséges terméshez sok bort kell inni.

Sok helyen papot is hívtak, s a tőkékre Isten áldását kérték. A szőlő négy sarkát borral vagy szenteltvízzel öntözték meg. A biztonság kedvéért még babonás fortélyokat is bevetettek, például a szőlősorok végére kolbászt kötöztek, ezzel ösztönözve a szőlőfürtöket a növekedésre. A várható kukoricatermésre is volt Vince-napi jóslás: amilyen hosszú jégcsapok lógnak az ereszen, olyan hosszúak lesznek a kukoricacsövek.

A borkedvelők Vince napján országszerte számos programon vehetnek részt. A pincészetekben borkóstolókat, borvacsorákat tartanak, valamint az érdeklődők pincéről pincére látogathatnak a borvidékek dűlőjáró útvonalain.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu