0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Argentínában a jelenlegi esőzések megmenthetik a szezont

Argentína, az egyik legnagyobb gabonaexportőr, az elkövetkező napokban további bőséges esőzésekre számíthat, és valószínűleg az átlagoshoz közeli csapadékos hónap elé néz, ez pedig elengedhetetlen, hogy legalább elfogadható évet tudjon zárni az ország a szója és a kukorica betakarítása után.

A hosszú ideig tartó száraz időjárás, amelynek a hét elején érkezett esőzések vetettek véget, arra késztette a rosariói gabonatőzsdét, hogy csökkentse a kukorica- és szójatermésre vonatkozó előrejelzéseit.

Argentína nagymértékben függ a mezőgazdasági exporttól, és jelenleg a Nemzetközi Valutaalappal folytat tárgyalásokat a több mint 40 milliárd dolláros adósságállományának rendezéséről, amelyet nem tud kifizetni, és amelyre a tartalékok megerősítése és a költségvetési hiány csökkentése érdekében van szüksége.

Az időjárási szakértők szerint az esőzéseknek meg kell állítaniuk a szója- és kukoricatermés kiesését, bár néhány visszafordíthatatlan kár már így is bekövetkezett.

Cristian Russo, a Rosario tőzsde vezető agronómusa azt mondta, hogy a 2021/22-es szezon hátralévő részében az időjárás kedvező maradhat.

A világ első számú szójaexportőrét és második számú kukoricaexportőrét az elmúlt két évben kettős csapás érte a La Nina jelenség miatt, amely általában kevesebb csapadékot eredményez a mezőgazdasági övezetben.

Germán Heinzenknecht, az Applied Climatology Consultancy meteorológusa szerint a jelenlegi La Nina hatása a szója fejlődése szempontjából kulcsfontosságú következő hónapban valószínűleg elhalványul, mivel az esőzések csak kissé maradnak el az átlagtól.

A most ültetett kései szója- és kukoricatermesztésnek szüksége lesz vízre az elkövetkező hetekben.

„Az esőzések várhatóan ezen a héten is folytatódnak. A hétvége és a jövő hét között felhalmozódott csapadék 70-80 mm között lesz.” – mondta Leonardo De Benedictis független meteorológus.

Forrás: agriculture.com