Back to top

Hideg van Spanyolországban, drága az uborka

A spanyolországi kígyóuborka-termesztés főbb körzeteiben továbbra is hidegek az éjszakák, ennélfogva alig gyarapodnak a növények és lényegesen kevesebbet tudnak szedni, mint ilyenkor megszokott. De még ehhez a kevéshez sem mindig van elég dolgozó, írja friss cikkében a fruchthandel.de portál.

A friss zöldség-gyümölcs nemzetközi kereskedelmének német szakportálja a piaci adatokat gyűjtő és elemző, szintén németországi AMI információira hivatkozva arról számolt be, hogy

már jó ideje szűkös a kígyóuborka-felhozatal a piacon, és belátható időn belül nem is várható változás.

Ezt tükrözik az árak is, amelyek enyhe visszaesés után újra masszívan emelkednek, és az év harmadik hetében már háromszor annyirért lehet kígyóuborkát beszerezni Spanyolországban, mint az év elején. A németországi nagybani piacokon nagyon kicsi a felhozatal, és rendületlenül mennek fel az árak.

A fogyasztók ebből egyelőre nem sokat észlelnek, a kiskereskedelemben mindössze 9 százalékkal drágult az uborka az év eleje óta, országos átlagban 0,89 euróba kerül darabja (kb. 320 forint). Sőt,

az akadozó ellátás ellenére akciókat terveztek be a diszkontok a január 21–23-i hétvégére, 0,55 eurós (200 forint alatti) áron hirdették meg a kígyóuborkát.

Mivel Spanyolországban tovább súlyosbodnak az ellátási nehézségek, ehhez aligha érkezik meg a tervezett mennyiségű áru a boltokba az AMI számítása szerint. És belátható távolságon belül alternatív beszerzési forrás sem áll rendelkezésre. A Benelux államokban egyelőre még csak nagyon szerényen indult be az üvegházi uborkaszedési szezon, és mivel tartósan borult az idő, egy darabig még ott sem tudják a tervezett mennyiségeket leszedni, számol be róla az AMI információi alapján a fruchthandel.de.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Spanyol zöldspárga a tengerentúlra

Becslések szerint a tavalyinál ezer tonnával több, mintegy 44 ezer tonna zöld­spárgát fognak szedni Spanyolországban, és az áru Európa-szerte eljut az élelmiszerboltokba és zöldségárusokhoz. Ettől az évtől pedig szállítanak belőle Európai Unión kívüli országokba is, egyebek közt Szaúd-Arábiába, valamint a közel-keleti térség más országaiba.

Elégedettségi rangsor

A gépi munka mellett a termelés inputanyagai, a vetőmag, a mű­trágya és növényvédő szer költségei teszik ki a növénytermelés ráfordításainak a legnagyobb részét. A legtöbb országban sok milliárdos üzlet a gyártásuk és a forgalmazásuk.

Hiába a kedvenc zöldségük, sokaknak már nem fér bele a keretbe

Elvileg zajlik a spárga-csúcsszezon Németországban, de elég vegyes a kép, míg egyes térségekben a szedhető mennyiség és a kereslet egyaránt optimális, addig sokhelyütt a gazdákon marad a termés. Az agrarheute.com online agrárszaklap a regionális lapok riportjai alapján készített rövid körképet.

Tavaly 12,6 millió tonna zöldség-gyümölcs hagyta el Spanyolországot kamionokban

A spanyolországi zöldségek és gyümölcsök többsége továbbra közúti szállítással jut el a külföldi vevőkhöz. Nem kevés áruról van szó, a magyarázat pedig sokrétű.

Majomhimlő: minden, amit az európai vírusról tudni lehet

Az először az Egyesült Királyságban és Portugáliában észlelt majomhimlőjárvány Spanyolországban is elterjedt, miután nyolc férfi az országban a vírusfertőzéssel összeegyeztethető tüneteket mutatott - derül ki a The Guardian cikkéből.

Miniuborka négy hektáron

A Bécs Donaustadt nevű városrészében található Gartenbau Flicker GmbH Ausztria legnagyobb mini­uborka-termesztője, összesen 42 ezer négyzetméter üvegházi felületen szednek miniuborkát, snack­uborkát és egyéb uborkakülönlegességeket.

Túlsúlyos Európa

Olaszország egyike azoknak az országoknak, amelyek híressé tették az egészséges és könnyű mediterrán étrendet. Egy nemrégiben készült tanulmány azonban kimutatta, hogy az olaszok fele elhízással vagy túlsúllyal küzd. Nem jobb a helyzet a többi mediterrán országban sem.

Dél-Európában később indult a szedés, nálunk a tavalyinál korábban lehet dinnye

A terület csökkentéséből és az időjárásból adódóan a dél-európai dinnyetermelő országokban az előző évinél kevesebb termést várnak. A korai szedések pedig egy-másfél hetet csúsztak. Nálunk is szűkült a terület, főként a Kelet-Magyarországon termesztett konstans fajtákból ültetnek kevesebbet. A hűvös áprilist követő májusi meleg hatására azonban június 20. körül már magyar görögdinnyét ehetünk.

Figyelem! Hamarosan már nem használhatjuk a következő növényvédő szereket

Az uniós növényvédőszer-hatóanyag felülvizsgálatok során számos készítmény engedélyét megvonták. Átmeneti időszak vonatkozik a meglévő készletek forgalmazására, majd a termelőknél a használatára. Június elsejétől számos készítményt nem használhatunk.

Németországban élelmiszerhiány veszélyére figyelmeztetnek a feldolgozók

Az árak emelkedése alapján élelmiszerhiány veszélyére figyelmeztettek és cselekvésre szólították fel a feldolgozóipari vállalatok szervezetei Cem Özdemir szövetségi élelmezési és mezőgazdasági minisztert. „Lassan már nem az lesz a kérdés, hogy mennyibe kerülnek az élelmiszer-alapanyagok a világpiacon, hanem az, hogy egyáltalán kapunk-e még" - mondta Christian von Boetticher, a Német Élelmiszeripari Egyesülés (BVE) elnöke egy, a Bild Zeitung által idézett nyilatkozatában.