0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Hideg van Spanyolországban, drága az uborka

A spanyolországi kígyóuborka-termesztés főbb körzeteiben továbbra is hidegek az éjszakák, ennélfogva alig gyarapodnak a növények és lényegesen kevesebbet tudnak szedni, mint ilyenkor megszokott. De még ehhez a kevéshez sem mindig van elég dolgozó, írja friss cikkében a fruchthandel.de portál.

A friss zöldség-gyümölcs nemzetközi kereskedelmének német szakportálja a piaci adatokat gyűjtő és elemző, szintén németországi AMI információira hivatkozva arról számolt be, hogy

már jó ideje szűkös a kígyóuborka-felhozatal a piacon, és belátható időn belül nem is várható változás.

Ezt tükrözik az árak is, amelyek enyhe visszaesés után újra masszívan emelkednek, és az év harmadik hetében már háromszor annyirért lehet kígyóuborkát beszerezni Spanyolországban, mint az év elején. A németországi nagybani piacokon nagyon kicsi a felhozatal, és rendületlenül mennek fel az árak.

A fogyasztók ebből egyelőre nem sokat észlelnek, a kiskereskedelemben mindössze 9 százalékkal drágult az uborka az év eleje óta, országos átlagban 0,89 euróba kerül darabja (kb. 320 forint). Sőt,

az akadozó ellátás ellenére akciókat terveztek be a diszkontok a január 21–23-i hétvégére, 0,55 eurós (200 forint alatti) áron hirdették meg a kígyóuborkát.

Mivel Spanyolországban tovább súlyosbodnak az ellátási nehézségek, ehhez aligha érkezik meg a tervezett mennyiségű áru a boltokba az AMI számítása szerint. És belátható távolságon belül alternatív beszerzési forrás sem áll rendelkezésre. A Benelux államokban egyelőre még csak nagyon szerényen indult be az üvegházi uborkaszedési szezon, és mivel tartósan borult az idő, egy darabig még ott sem tudják a tervezett mennyiségeket leszedni, számol be róla az AMI információi alapján a fruchthandel.de.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu