Back to top

Kis híján feledésbe merült téli vitaminforrás

A svájci agráriumot a nagyközönség számára népszerűsítő lid.ch oldalon a minap egy ősrégi, könnyen megtermeszthető és egész télen át szedhető friss vitaminforrásra hívták fel a figyelmet, amely rengeteg pozitív tulajdonsága miatt alig-alig van a kertészkedők látókörében. Nálunk is kapható a vetőmagja.

Fotó: Pixabay
A téli porcsinról, más néven közönséges vadporcsinról van szó (Claytonia perfoliata). Termeszteni fűtetlen fóliában vagy üvegházban szokták, de mivel

jól bírja a telet, kiskerti viszonyok között akár a szabadban is áttelelhet, és végig szedhetjük a friss zöld leveleit.

Nem kell külön mondani, mekkora érték a téli hónapokban a friss zöld. A téli porcsin levelei egyebek között C-, A- és B2-vitaminban, cinkben, magnéziumban, foszforban és káliumban gazdagok, valamint kumarinban, szaponinban, és olyan nyomelemekben, amelyek az emésztőrendszer egészére jó hatással vannak.

Rokona, a kövér porcsin makacs gyomként él a kertészek tudatában, a téli porcsin ugyanakkor igazi ínyencség.

Enyhén savanykás, de egy árnyalatnyi sós és diós íz is érezhető benne.

Leveleiből nyersen saláta készíthető, de jó ízt adnak a leveseknek és más ételeknek is, vagy spenót módjára is megfőzhetők. A virágrügyek pedig a kapribogyóhoz hasonló módon fogyaszthatók.

Ahogy a lid.ch oldalon nemrég megjelent cikkben olvashatjuk, Svájcban 3,5 hektáron termesztik a téli porcsint, de mivel évente akár négyszer is szedhető, erről az elenyészően kicsi felületről is összejön mintegy 40 tonna áru.

Magyarországon hobbikerti kiszerelésben kapható a magja, itt.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Datolya: a tökéletes nassolnivaló, nemcsak édes, de egészséges is

Amikor természetes, édes nassolnivalóra vágyunk, sokan választják az érett barackot, a friss almát vagy a fanyar narancsot. De van egy elfeledett édes finomság, amit sokan hajlamosak figyelmen kívül hagyni, pedig nagy hatással lehet az egészségünkre. Ez a gyümölcs nem más, mint a datolya.

A vegetáriánus gyerekek nem kevésbé fittek, mint a húsevők

Az éghajlatváltozás és az egészséggel kapcsolatos aggodalmak egyre nagyobb méreteket öltő hatása közepette a veganizmus és a vegetarianizmus világszerte egyre nagyobb teret hódít. Azonban olvassa végig, mielőtt arra bátorítja gyermekét, hogy teljesen vegetáriánus legyen.

Végéhez közelednek a tavaszi mezőgazdasági munkák

A tavaszi vetésterületek emelkedése további bizakodásra adhat okot az idei évre nézve – közölte Nagy István agrárminiszter. Az április második felében és május első napjaiban uralkodó időjárási körülmények összességében lehetővé tették a tavaszi szántóföldi munkák sikeres elvégzését Magyarországon.

Káposztafélék háztájiból

Úgy viszik a háztájiból származó káposztát és karfiolt, mint a cukrot – mondta elöljáróban Kovács Tamás, aki Zalaszentgróton termeli ezt a két zöldséget. Tervei szerint hamarosan tovább bővül a paletta: megpróbálkozik a karalábéval is.

Az emberbe átültetett sertésszív fertőzött volt

Az év elején az 57 éves David Bennet történelmet írt, amikor ő lett az első ember, aki sertésszívet kapott transzplantáció során. Bár az eljárás sikeres volt, Bennet nem élt túl sokáig, két hónap után elhunyt. Most a halála okát feltáró vizsgálatok kiderítették, hogy az átültetett szív sertésvírusfertőzéssel volt fertőzött, ez vezethetett Bennet halálához - számolt be az MIT Technology Review.  

Nassolnivalók, amik táplálják és feltöltik a bőrt

Mindannyian tudjuk, hogy mennyire fontos a tápláló étrend, de mégis könnyebb egyszerűen csak a gyorséttermi ételeket választani, hogy időt spóroljunk rohanó életünkben. Pedig létfontosságú az egészséges ételek fogyasztása, mert segítenek az izomépítésben, az elme élesítésében vagy éppen a szív megerősítésében.

Kevesebb hulladék, több tápanyag, avagy zöldségtermesztés közvetlenül az étteremben

Egy német étteremlánc eltökélt szándéka, hogy minden egységében helyben termelt zöldségekkel és csíranövényekkel szolgálják ki a vendégeket. Számos fenntarthatósági érv szól az ötlet mellett, a vendégek pedig garantáltan friss és egészséges ételeket fogyaszthatnak.

Milyen volt Kleopátra illata?

A tudomány fejlődése lehetővé teszi, hogy már több ezer évvel ezelőtt élt emberek illatát is érezhetjük. A Kleopátra projektben részt vevő kutatók megpróbálták rekonstruálni a híres ókori királynő parfümjét.

Négy ok, amiért érdemes több gombát fogyasztanunk

A gombák népszerűsége az utóbbi években ugrásszerűen megnőtt, bár az emberek már évszázadok óta járják a világ mérsékelt égövi domboldalait e mikológiai csemegék után kutatva. Lehet, hogy csak a kedvenc táplálékuk után kutattak, de az sem kizárt, hogy felfedezték ezeknek a növényeknek a számtalan egészségügyi előnyét.

Még egy indok, amiért érdemes zöld leveles zöldségeket fogyasztani

A növényi táplálékban lévő antioxidánsoknak kulcsszerepe van az egészségünk megvédésében azzal, hogy megkötik a szabadgyököket a szervezetben. Nemrégiben az is kiderült, hogy az antioxidánsok szintje összefüggésben van a demencia kialakulásával.