A téli porcsinról, más néven közönséges vadporcsinról van szó (Claytonia perfoliata). Termeszteni fűtetlen fóliában vagy üvegházban szokták, de mivel
jól bírja a telet, kiskerti viszonyok között akár a szabadban is áttelelhet, és végig szedhetjük a friss zöld leveleit.
Nem kell külön mondani, mekkora érték a téli hónapokban a friss zöld. A téli porcsin levelei egyebek között C-, A- és B2-vitaminban, cinkben, magnéziumban, foszforban és káliumban gazdagok, valamint kumarinban, szaponinban, és olyan nyomelemekben, amelyek az emésztőrendszer egészére jó hatással vannak.
Rokona, a kövér porcsin makacs gyomként él a kertészek tudatában, a téli porcsin ugyanakkor igazi ínyencség.
Enyhén savanykás, de egy árnyalatnyi sós és diós íz is érezhető benne.
Leveleiből nyersen saláta készíthető, de jó ízt adnak a leveseknek és más ételeknek is, vagy spenót módjára is megfőzhetők. A virágrügyek pedig a kapribogyóhoz hasonló módon fogyaszthatók.
Ahogy a lid.ch oldalon nemrég megjelent cikkben olvashatjuk, Svájcban 3,5 hektáron termesztik a téli porcsint, de mivel évente akár négyszer is szedhető, erről az elenyészően kicsi felületről is összejön mintegy 40 tonna áru.
Magyarországon hobbikerti kiszerelésben kapható a magja, itt.