Back to top

Szellemek a fák között

Az érdekes téli jelenségre amerikai gyümölcsösökben figyeltek föl, és az időjáráshoz is körze van. A "szellemeskedő" gyümölcsfák inkább látványosak, mint félelmetesek, de a megnevezés mégis találó...

Egy alma, már alma nélkül...
Egy alma, már alma nélkül...
Fotó: youtube
Az amerikai gyümölcsösökben, főleg az almaültetvényekben látható "szellem gyümölcsök" érdekesek, látványosak, de növényvédelmi problémából és agrotechnikai hiányosságból eredendően keletkeznek. Télire nem kellene gyümölcsöt hagyni a fán, mivel az növényvédelmi kockázatot okoz. De ha nem maradna ott egy-két gyümölcs, akkor nem gyönyörködhetnénk ezekben a szellemekben…

Így születik a szellem alma

Érdekes jelenségeket tud produkálni a természet, ilyen az, amikor szellem almák „teremnek” a fákon. Az USA-beli Michiganben a fagyos időjárási körülményeknek köszönhetően egy furcsa jelenség tapasztalható gyakorta némelyik gyümölcsösben.

A környezeti hatások "szerencsés" együttállása kell ahhoz, hogy szellem almákkal találkozzunk
A környezeti hatások "szerencsés" együttállása kell ahhoz, hogy szellem almákkal találkozzunk
Fotó: youtube

A látványos alma szellemek úgy alakulnak ki, hogy az ónos eső télen ráhullott a fákon hagyott, már romló gyümölcsökre, és ráfagyott. Ha a hőmérséklet hosszabb ideig alacsony maradt, akkor ez a jeges héj megmaradt a gyümölcsökön. Az alma fagyáspontja cukortartalmánál fogva azonban alacsonyabb, így a jégburok alatt az alma nem fagyott meg, hanem tovább tudott romlani. Ha a jégrétegen volt valami kis rés, akkor ott a romlástól pépessé vált gyümölcs kicsöpögött, kicsúszott a jégburokból, mely így, már alma nélkül egy szép szellem-almaként ragyog a fán – amíg egyszer csak majd elolvad.

Az ónos eső szinte csak a bajnak van

Az ónos esőknek körülbelül ennyi az egyetlen hasznuk, hogy szellem almákban lehet gyönyörködni ennek az időjárási jelenségnek köszönhetően. Minden más, csak hátrányos, amire ettől az időjárási jelenségtől számíthatunk.
Az ónos eső vegyes halmazállapotú, túlhűlt vízcseppekből és hókristályokból álló csapadékfajta, amely a talajra hullva azonnal megfagy és a jéghideg folyadékcseppekből kemény jégbevonat képződik. Ónos szitálásról beszélünk, ha a túlhűlt cseppek átmérője 0,5 mm alatti.

Az ónos eső nem csak a közlekedésben tud nagy károkat okozni, hanem a növényeket sem kíméli
Az ónos eső nem csak a közlekedésben tud nagy károkat okozni, hanem a növényeket sem kíméli
Fotó: wikipedia
Magyarországon az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) veszélyjelző rendszere figyelmeztető előrejelzést és riasztást ad ki, az ónos eső bekövetkezés előtt általában fél–három órával, második lépcsőben pedig figyelmet felhívó, térképes formában megjelenő riasztást is kiad.

Kialakulását az idézi elő, hogy a felső és alsó hideg légrétegek közé 0 °C-nál, a víz olvadáspontjánál magasabb hőmérsékletű légréteg szorul, és ilyenkor a felső rétegben keletkezett hó a középső rétegben esőcseppé olvad, majd az alsó fagyos légrétegben jégdaraként, vagy ónos esőként érkezik a csapadék, attól függően, hogy a részecskéknek volt-e elég idejük jéggé fagyni.

A folyékony ónos eső a földetéréskor válik szilárd halmazállapotúvá. Ez a halmazállapot-változás igen gyorsan zajlik le.

Az esőcsepp földetérésekor bekövetkező ütközés következtében indul be a víz megszilárdulásának folyamata, aminek hatására mindent beborító vékony jégpáncél alakul ki a tereptárgyakon.

Fotó: wikipedia

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Bűnszervezetek a szüret útjában

A mexikói gyümölcs- és zöldségágazat ismét hatalmas károkat szenved az erőszakos bűnszervezetek miatt. A hírek szerint több millió dollár értékű őszibarack, avokádó és lime megy kárba, mert a gazdálkodók elhagyni kényszerültek a földjeiket.

Az almaecet hihetetlen előnyei: fogyástól a vércukorszint optimalizálásig

Az almaecetet évek óta használják az élelmiszeriparban salátaöntetek, chutney-k és pácok összetevőjeként. Azonban mostanában az egészséges életmód és táplálkozás rajongói is úgy döntenek, hogy beépítik ezt az ecetet az étrendjükbe, az általános közérzetük fokozásának reményében.

Nem „szennyezettek” a hazai, illetve az európai zöldségek és gyümölcsök

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet megdöbbenéssel olvasta azokat a több magyar sajtómédiumban megjelent cikkeket, melyek szerint az európai, illetve a magyar gyümölcsök káros növényvédő szerekkel, vegyszerekkel szennyezettek. Ezzel szemben a valóság, hogy az EU növényvédelmi előírásai a legszigorúbbak, a fogyasztóknak nincs okuk félelemre.

A növények napját köszöntik a szegedi egyetemi füvészkertben

A növényvilág sokféleségét és az emberi életben betöltött rendkívüli szerepét bemutató tudományos előadásokkal és családi programokkal köszöntik a növények napját szombaton a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) idén százéves füvészkertjében - tájékoztatták a szervezők az MTI-t.

Kiemelt jelentőségű nemzetközi eseményt rendez a NAK

Budapesten – a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szervezésében – tartja közgyűlését a Gazdálkodók Világszervezete (WFO – World Farmers’ Organization), 2022. június 7. és 10. között. A nagy jelentőségű eseményre a világ minden tájáról érkeznek tagok, azon a szervezet új elnökét is megválasztják.

Az eredmény azonnal látható

Hazánkban nem elterjedt a gépi virágritkítás almában, ezért mutatták be Újfehértón, a Debreceni Egyetem Újfehértói Kutatóintézetében a Darwin berendezést. A gép bemutatásával azokat a tévhiteket is szeretnék eloszlatni, hogy ez az eljárás károsítja a fákat, tudtuk meg Takács Ferenc megbízott osztályvezetőtől.

Önellátásra és értékesítésre

Tóth Zsolt és családja nem panaszkodhat, csodálatos helyen élnek és gazdálkodnak. Birtokuk több részletből áll, de mind Esztergályhorváti nagyhorváti részében található, vadregényes hegyek-dombok, erdők és halastavak szomszédságában. A szakértelmük is megvan hozzá, hogy a zöldség-gyümölcstől a húsig, tojásig szinte mindenből teljesen önellátók legyenek – és még piacra is termelnek.

Poloska veszélyezteti az olasz gyümölcstermést

Az első meleg napoknak nemcsak az emberek örültek Olaszországban: Emilia-Romagna tartományban a nyári időjárás sosem látott mértékű poloskainváziót indított el, adta hírül a Confagricoltura gyümölcstermesztő szövetkezet.

Korábbra tolódtak az utolsó fagyok Magyarországon

A klímaváltozás miatt korábbra tolódnak Magyarországon az utolsó tavaszi fagyok, ami komoly veszélyt jelent a mezőgazdaságra - derül ki egy új kutatásból, amelyet a Másfélfok.hu-n tettek közzé.

Nő a sarkvidéki erdőterület – de nem biztos, hogy ez jó

A szibériai rénszarvaspásztor nép, a nyenyecek különös időket élnek. A sarki óceán partján lévő területeiken a tundra lassan olvadásnak indult, és egyre több cserje nő. A fűzfa-félék, melyek eddig csak térdmagasságig nőttek, mára a három métert is meghaladják, és elrejtik a rénszarvasokat.