Back to top

Tippek testünk fitten tartásához

A helyes táplálkozás az egészséges élet kulcsa. Olyan ételeket célszerű fogyasztani, amelyek vitaminokban és ásványi anyagokban gazdagok. Ide tartoznak a gyümölcsök, zöldségek, teljes kiőrlésű gabonafélék, tejtermékek és a fehérjeforrássok.

A komplett étkezési szokásainkat nem egyszerű megváltoztatni. Sokat segít, ha először csak az apró változtatásokra összpontosít. A vesebetegség, a laktózintolerancia és a cöliákia betegségek tünetei például nagyban csökkenthetők az étrend megváltoztatásával. Ettől függetlenül mindenképp tartsa a kapcsolatot orvosával.

Keresse meg a jelenlegi étrendjének erősségeit és gyengeségeit. Fogyaszt-e naponta elegendő gyümölcsöt és zöldséget? A szervezete kap elég kalciumot? Eszik teljes kiőrlésű, rostban gazdag ételeket? Ha igen, akkor jó úton jár, ha nem, akkor iktasson be többet ezekből az élelmiszerekből a napi étrendjébe.

Javasolt feljegyeznie, hogy mikor mit fogyasztott a nap folyamán. Ez nagy segítséget nyújt ahhoz, hogy a nap végén kiértékelje az étkezését.

Fotó: pixabay.com

Ha szükséges akkor kérjen segítséget egy dietetikustól. Ő segíthet kialakítani egy speciális étrendet, különösen ha valamilye egészségügyi problémája van. Szinte kivétel nélkül, mindenkinek hasznára válhat az egészségtelen zsírok visszaszorítása.

Ha jelenleg sok zsírt fogyaszt, akkor kezdésnek tökéletes célkitűzés ennek csökkentése.

Apró trükkökkel is tudjuk csökkenteni az ételek zsírtartalmát, ezek közé tartozik, ha a húsokat sütés helyett grillezzük. Ilyenkor a felesleges zsír nem a tányérunkon fog landolni. Szárnyas sütésnél pedig ildomos előtte eltávolítani róla a bőrt, ez is nagyban elősegíti a zsírbevitel csökkentését. Az extra zsírbevitelt továbbá úgyis tudjuk csökkenteni ha szendvicseinkből kihagyjuk a vajat és a tejtermékekből pedig alacsonyabb zsírtartalmút fogyasztunk.

Lehetőleg az étkezéseibe minél többször iktasson be zöldséget és gyümölcsöt. Olvassa el az élelmiszereken feltüntetetett tápértékeket, mielőtt megvásárolja őket. Az egészség megőrzéséhez kiemelten fontos a megfelelő mennyiségű folyadékbevitel és a rendszeres folyadékpótlás. Lehetőleg teát vagy vizet fogyasszon, ugyanis az édesített italok rengeteg cukrot és felesleges kalóriát tartalmaznak. Ide tartoznak a gyümölcslevek, szénsavas üdítők, sport- és energiaitalok, valamint az édesített, ízesített tejek is.

A kiegyensúlyozott étkezés mellett fontos a rendszeres testmozgás is

A kiegyensúlyozott táplálkozás mellett a rendszeres testmozgás is elengedhetetlen a szervezet megfelelő működéséhez. Tűzzön ki kisebb, nagyobb célokat. Ezek lehetnek a korábban felsoroltak közül is, mint például a kezdeti apró étrendi változtatások vagy a napi séta beiktatása.

Az orvosok és a dietetikusok többsége sokkal inkább javasolja a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozás és rendszeres mozgás beépítését a mindennapokba, mintsem, hogy valamiféle időszakos, divatos diétát kövessünk.

A rövid, időszakos kúrák hosszú távon nem hoznak eredményt. A kiegyensúlyozott táplálkozást nem lehet tablettákkal helyettesíteni. Próbáljon inkább változatosan étkezni, a szervezete a természetes, teljes értékű élelmiszerekből profitál a legjobban. A diétás programok reklámjai sokszor megtévesztik az embereket. A reklámban szereplő emberek többsége súlyos pénzeket kap és nem feltétlenül ismeri a terméket. Nem beszélnek a mellékhatásokról, a kúra közben felmerülő egyéb problémákról, sem a visszahízásról.

Forrás: 
familydoctor.org

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Otthon termesztett friss Aloé felhasználása

Az Afrikában honos Aloe vera gyógyhatása vitathatatlan, ez egyike azon kevés gyógynövénynek, melyekről viszonylag sok kutatási eredmény született. Külsőleg és belsőleg alkalmazható aloé-s készítmények is vannak, de üdítőitalokban is találkozhatunk vele.

Elindult az idei téli szezonális ellenőrzés az élelmiszerláncban

Idén december 5-18. között rendelte el a téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzést dr. Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára. Az egész országra kiterjedő kéthetes ellenőrzéssorozat idején a szakemberek fokozott jelenléte várható az élelmiszerlánc minden területén.

Fenntarthatóság az almatermesztésben

Hetven országból érkezett tizenhatezer látogatóval zárta háromnapos rendezvénysorozatát a 12. Interpoma kiállítás Bolzanóban. Négy év kihagyás után került sor a nemzetközi találkozóra, és rekordot döntött a külföldi érdeklődés.

Talajorvos­lás a nedvességmegőrzés jegyében

A Kukoricakör szakmai napot szervezett a vízmegőrzésről és a vízmegtartó gazdálkodásról. Zsembeli József, a MATE Karcagi Kutatóintézetének tudományos tanácsadója, intézetigazgató előadásában hangsúlyozta, hogy a hatékony gazdálkodáshoz elengedhetetlen a talaj kémiai, fizikai és biológiai állapotának az ismerete.

A fügekaktusz minden porcikáját hasznosítják Szicíliában

A fügekaktusz termése ehető, és nemcsak eredeti termőhelyén, Mexikóban és Dél-Amerikában fogyasztják, hanem szerte a világon. Szicíliában is régóta termesztik, és a jó minőség, nagy méret érdekében speciális termesztéstechnológiát fejlesztettek ki. A térségben hagyományosan likőrt, lekvárt és fügesajtot is készítenek belőle, az utóbbi időben pedig aszalványt is.

A "pszichobiotikus" élelmiszerek fogyasztása csökkentheti a stresszt és javíthatja az alvást

Vannak olyan ételek, amelyek negatívan befolyásolhatják az alvást, más ételeket pedig stresszhelyzetben érdemes kerülni. Ezzel szemben egy új tanulmány szerint a "pszichobiotikus étrend" fogyasztása nemcsak a stresszt csökkentheti, hanem segíthet abban is, hogy jobban aludjunk.

A lezárások miatt nem jön a kínai fokhagyma

Több mint tíz évig töretlenül nőtt a Kínából exportált fokhagyma mennyisége, a csúcsot a pandémia első évében érte el. Azóta azonban a folyamatos lezárások miatt mindig van valami gond a szállítással; pedig a minőség most jobb, mint szokott.

Páccal fűszerezni nem csak a nyári grillezéskor érdemes!

A fűszeres pácok alkalmazása ízesítésre szolgál, emellett tartósíthat és mindenképpen élvezeti értéket növelő konyhatechnikai eljárás.

Zöldség- és gyümölcstermelői szervezetek támogatása

Az alábbiakban a zöldség-gyümölcs termelői szervezetek támogatására vonatkozó új elemeket tekintjük át az Európai Unió 2023-2027 közötti Közös Agrárpolitikájában. A jelen és a jövő az innováción és a technológiai fejlődésen túl az elismert termelői szervezetek által benyújtott, a felelős hatóság által elfogadott operatív programokban szereplő, az ágazati célkitűzéseket szolgáló tevékenységek végrehajtása nyomán alakul.

Egymilliárd euró kellene az érdemi iskolagyümölcs-programra

Az Európai Bizottság által a témában szervezett konferencián fejtette ki Philippe Binard, az európai frissáru-ágazati szövetség, a Freshfel Europe elnöke, hogy szükségszerű az uniós iskolagyümölcs-program felülvizsgálata és javítása, illetve a rászánt összeg növelése.