Back to top

Tippek testünk fitten tartásához

A helyes táplálkozás az egészséges élet kulcsa. Olyan ételeket célszerű fogyasztani, amelyek vitaminokban és ásványi anyagokban gazdagok. Ide tartoznak a gyümölcsök, zöldségek, teljes kiőrlésű gabonafélék, tejtermékek és a fehérjeforrássok.

A komplett étkezési szokásainkat nem egyszerű megváltoztatni. Sokat segít, ha először csak az apró változtatásokra összpontosít. A vesebetegség, a laktózintolerancia és a cöliákia betegségek tünetei például nagyban csökkenthetők az étrend megváltoztatásával. Ettől függetlenül mindenképp tartsa a kapcsolatot orvosával.

Keresse meg a jelenlegi étrendjének erősségeit és gyengeségeit. Fogyaszt-e naponta elegendő gyümölcsöt és zöldséget? A szervezete kap elég kalciumot? Eszik teljes kiőrlésű, rostban gazdag ételeket? Ha igen, akkor jó úton jár, ha nem, akkor iktasson be többet ezekből az élelmiszerekből a napi étrendjébe.

Javasolt feljegyeznie, hogy mikor mit fogyasztott a nap folyamán. Ez nagy segítséget nyújt ahhoz, hogy a nap végén kiértékelje az étkezését.

Fotó: pixabay.com

Ha szükséges akkor kérjen segítséget egy dietetikustól. Ő segíthet kialakítani egy speciális étrendet, különösen ha valamilye egészségügyi problémája van. Szinte kivétel nélkül, mindenkinek hasznára válhat az egészségtelen zsírok visszaszorítása.

Ha jelenleg sok zsírt fogyaszt, akkor kezdésnek tökéletes célkitűzés ennek csökkentése.

Apró trükkökkel is tudjuk csökkenteni az ételek zsírtartalmát, ezek közé tartozik, ha a húsokat sütés helyett grillezzük. Ilyenkor a felesleges zsír nem a tányérunkon fog landolni. Szárnyas sütésnél pedig ildomos előtte eltávolítani róla a bőrt, ez is nagyban elősegíti a zsírbevitel csökkentését. Az extra zsírbevitelt továbbá úgyis tudjuk csökkenteni ha szendvicseinkből kihagyjuk a vajat és a tejtermékekből pedig alacsonyabb zsírtartalmút fogyasztunk.

Lehetőleg az étkezéseibe minél többször iktasson be zöldséget és gyümölcsöt. Olvassa el az élelmiszereken feltüntetetett tápértékeket, mielőtt megvásárolja őket. Az egészség megőrzéséhez kiemelten fontos a megfelelő mennyiségű folyadékbevitel és a rendszeres folyadékpótlás. Lehetőleg teát vagy vizet fogyasszon, ugyanis az édesített italok rengeteg cukrot és felesleges kalóriát tartalmaznak. Ide tartoznak a gyümölcslevek, szénsavas üdítők, sport- és energiaitalok, valamint az édesített, ízesített tejek is.

A kiegyensúlyozott étkezés mellett fontos a rendszeres testmozgás is

A kiegyensúlyozott táplálkozás mellett a rendszeres testmozgás is elengedhetetlen a szervezet megfelelő működéséhez. Tűzzön ki kisebb, nagyobb célokat. Ezek lehetnek a korábban felsoroltak közül is, mint például a kezdeti apró étrendi változtatások vagy a napi séta beiktatása.

Az orvosok és a dietetikusok többsége sokkal inkább javasolja a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozás és rendszeres mozgás beépítését a mindennapokba, mintsem, hogy valamiféle időszakos, divatos diétát kövessünk.

A rövid, időszakos kúrák hosszú távon nem hoznak eredményt. A kiegyensúlyozott táplálkozást nem lehet tablettákkal helyettesíteni. Próbáljon inkább változatosan étkezni, a szervezete a természetes, teljes értékű élelmiszerekből profitál a legjobban. A diétás programok reklámjai sokszor megtévesztik az embereket. A reklámban szereplő emberek többsége súlyos pénzeket kap és nem feltétlenül ismeri a terméket. Nem beszélnek a mellékhatásokról, a kúra közben felmerülő egyéb problémákról, sem a visszahízásról.

Forrás: 
familydoctor.org

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Félmilliárd forintnyi áfacsalás zöldséggel és gyümölccsel

Félmilliárd forintnyi áfát csalt el egy zöldség- és gyümölcskereskedelemmel foglalkozó bűnszervezet, tizenkilenc gyanúsítottal szemben költségvetési csalás miatt nyomoz a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) - közölte a hatóság szerdán a Facebook-oldalán.

Egy meglepő összetevő, hogy a sült zöldségek tökéletesek legyenek

A kiegyensúlyozott étrend fenntartása érdekében az étkezéseknek sovány fehérjéket, teljes kiőrlésű szénhidrátokat és zöldségeket kell tartalmazniuk. Nem újdonság, hogy a zöldségek az egészséges táplálkozás létfontosságú részét képezik.

A támogatások nem húzzák ki a gödörből a zöldségtermesztőket

Egyre nagyobb a boltok polcain a rivalizálás a hazai és a külföldi fagyasztott, illetve konzerv zöldség-gyümölcstermékek között. Hogyan tudják ezek a hazai termék felvenni a versenyt a külföldivel, és miként reagálnak minderre a fogyasztók? Erről a kérdéskörről, továbbá a magyar zöldségtermesztés aktuális helyzetéről és jövőjéről beszélt Sebesta Péter, a Magyar Hűtő- és Konzervipari Szövetség elnöke az MMG Direkt legutóbbi adásában.

Biztonságos törődés: Mire figyeljünk élelmiszer-adományozáskor?

Advent időszakában sokan adományozással segítik szebbé tenni nehezebb sorsú embertársaik számára az ünnepeket. Az élelmiszer-adományozás az egyik legkézenfekvőbb és legjobb megoldás, azonban ennek is megvannak a szabályai.

A hétvégén rendezik meg a Gyulai Méz- és Mézeskalács Fesztivált

December 9-10-én rendezik meg a XIII. Gyulai Méz- és Mézeskalács Fesztivált, amelyen a hagyományoknak megfelelően idén is kiosztják az Év kiváló magyar méze verseny elismeréseit - közölték a szervezők az MTI-vel.

A magas koleszterintartalmú élelmiszerek hatásai a koleszterinszintre...

A koleszterin fontos a sejtmembránok szerkezetének fenntartásában, és segíti a szervezetet a D-vitamin és a létfontosságú hormonok előállításában. A szervezet ugyan termel koleszterint, de ha sok koleszterint fogyasztunk, akkor kevesebbet állít elő. Valamint, ha nem fogyasztunk magas koleszterintartalmú ételeket, a testünk akkor is elegendő mennyiséget termel.

Apró halak lakathatják jól az éhező népeket

A kutatók szerint az olyan apró halfajok, mint a hering, a szardínia és a szardella, a legolcsóbb tápláló tengeri élelmiszer számos alacsony és közepes jövedelmű országban, és gyakran nagy mennyiségben fogják ki őket a szegényebb, alultápláltsággal küzdő nemzetek vizeiben.

Otthon termesztett friss Aloé felhasználása

Az Afrikában honos Aloe vera gyógyhatása vitathatatlan, ez egyike azon kevés gyógynövénynek, melyekről viszonylag sok kutatási eredmény született. Külsőleg és belsőleg alkalmazható aloé-s készítmények is vannak, de üdítőitalokban is találkozhatunk vele.

Elindult az idei téli szezonális ellenőrzés az élelmiszerláncban

Idén december 5-18. között rendelte el a téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzést dr. Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára. Az egész országra kiterjedő kéthetes ellenőrzéssorozat idején a szakemberek fokozott jelenléte várható az élelmiszerlánc minden területén.

Fenntarthatóság az almatermesztésben

Hetven országból érkezett tizenhatezer látogatóval zárta háromnapos rendezvénysorozatát a 12. Interpoma kiállítás Bolzanóban. Négy év kihagyás után került sor a nemzetközi találkozóra, és rekordot döntött a külföldi érdeklődés.