Back to top

Hol tart a magyar kutyatenyésztés világviszonylatban?

Egyes kutyafajtákkal nagyon jól állunk a képzeletbeli világranglistán, és annak a két magyar kutyafajtánknak, melyek világfajtának számítanak (fekete puli, rövidszőrű magyar vizsla) is biztos tenyésztői bázisa van nálunk, az anyaországban, ám profizmusra kell törekedni ezután is, mert vannak trónkövetelők...

Hol tart a magyar kutyatenyésztés világviszonylatban? | MMG

Kutyatenyésztőink helye a világban

A hazai kutyatenyésztők egyes fajták tekintetében a világ élvonalához tartoznak. Magyar fajtáink helyzete azonban nagyon vegyes: a puli és a magyar vizsla világszerte kedveltek, ám az erdélyi kopó egyedszáma nagyon kicsi és a komondor sem találta meg még önmagát a társadalmi változások során.

Fekete pulit az összes kontinensen találhatunk már
Fekete pulit az összes kontinensen találhatunk már
A mudik, pumik népszerűsége nő, ami annak köszönhető, hogy bár nem sok juhot kell terelniük napjainkban, ám a kutyás sportokban jól teljesítenek, ezért növekszik irántuk az érdeklődés. A videóban Korózs András a MEOESZ elnöke mondta el ezzel kapcsolatos tapasztalatait.

A filmsztár kutyák divatba hozzák a fajtájukat

„A kutyafajták népszerűségét leginkább az befolyásolja, hogy jelent-e meg a közelmúltban olyan sikeres fimes alkotás, amiben kutya szerepelt. Az ilyenek után az adott fajta népszerűsége nő, ezzel együtt az ára is, majd a kereslet és a kínálat idővel egyensúlyba kerül"- mondta Árkossy Batrix a MEOESZ titkárságvezetője.

Vannak ritkaságok is hazánkban

Magyarországon vannak olyan kutyafajták is, melyekből csupán egy-két példány él, ezek főleg egzotikus országok fajtái, ilyen a Mame Shiba fajta, amiből most honosított a szövetség egyet.

Hazánkban a legnépszerűbb fajta a francia bulldog a második pedig a német juhász.

„A magyar fajták helyzete igen eltérő. A rövidszőrű magyar vizsla nagyon kedvelt, ami hazánkban törzskönyvezés tekintetében a harmadik helyen áll. Népszerűségének oka lehet, hogy családi kutyának épp olyan kiváló, mint vadászkutyának. A pulik is nagyon népszerűek, valamint a mudik színes szőrváltozatait is egyre többen keresik.

Velük szemben az erdélyi kopónak igen kicsi az egyedszáma, évente mindössze 20-30 példányt törzskönyveznek. A magyar agár is hasonló cipőben jár, és a két nagytestű pásztorkutyánk közül a komondor van veszélyben, mert nem találta még meg azt a hasznosítást, ami kiválthatja az eredeti funkcióját” – mondta Árkossy Batrix.

A másik világfajtánk a rövidszőrű magyar vizsla
A másik világfajtánk a rövidszőrű magyar vizsla
Két magyar világfajta van

Korózs András kiemelte, hogy két magyar világfajta van: a rövidszőrű magyar vizsla és a fekete puli. A világfajta azt jelenti, hogy minden kontinensen megjelent, sőt tenyésztik is.
"Magyar vizslában erősek vagyunk, de tenyésztőinknek szakmailag megalapozottan kell dönteni a jövőről, mert Angliában, Ausztráliában és az USA-ban is nagyon jelentős és jó minőségű tenyészetek vannak. Fekete puliban is világhatalom vagyunk, de USA és Ausztrália nagy konkurenciánk, mert 1956-ban sok ember vitt ki ezekre a vidékekre jó minőségű állatokat e fajtákból" - mondta a szakember...

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Haszonállattól a díszmadárig: a texán hazai története

A „Szárnyaló Gazdaság” Nemzeti Húsgalamb Programban résztvevő termelőknek igyekezniük kell egy gazdaságosan tartható és húsméreteit tekintve a grimaud hibridekkel és a hubbell-lel szemben versenyképes fajtát kitenyészteni, mert sajnos azok a galambok, amelyeket a felvásárlók a múlt század második felében örömmel elvittek, ma csak a családnak, hétvégi levesnek jók, eladásra nem. De alapnak a texán ma is kitűnő…

Szépségverseny görényeknek

Szépségversennyel ünnepelte a Vadászgörény Barátok Egyesülete, hogy végre találkozhattak egymással, miközben megmutathatták, hogyan fejlődtek kedvenceik az elmúlt években, milyen munkát végeztek a tenyésztők. A 2018-as alapítású szervezet tagsága mindössze 30-40 fő, de összetartó társaság. Március eleji találkozójuk célja is egyebek mellett a tagtoborzás volt.

Alapelvük a megbízhatóság

A Déli-Farm Kft. 1990-es indulásakor alapvetően haszonállattartási, takarmányozási és tenyésztési szaktanácsadással foglalkozott, ezek mellett pedig a szarvasmarhatartáshoz és -tenyésztéshez kapcsolódó termékek értékesítésébe kezdett. Az évtizedek során maga a cég és természetesen termékportfóliója is bővült, amit Palotás Sándor ügyvezető mutatott be olvasóinknak.

Takarmány: ma már nincs áralku

Napjainkban megdőlni látszik az a tézis, hogy a piac gyorsan válaszol a kilengésekre, és mindig visszaállítja az egyensúlyt. Ma már nem igaz ez az állítás, a takarmány-alapanyagok ára annak ellenére folyamatosan növekszik, hogy azt az állattenyésztők, a vásárlóerő várható visszaesése miatt, lassan már nem tudják beépíteni az átvételi áraikba.

Csongrád-Csanád megye eddig fertőzésmentes területén jelent meg a madárinfluenza

A Nébih laboratóriuma magas patogenitású madárinfluenza vírus jelenlétét igazolta Csongrád-Csanád megye újabb területén. A székkutasi, fertőzött hízólúdállomány felszámolása már a gyanú alapján megtörtént, a térségben életbe léptek a járványvédelmi és állatmozgatási korlátozások. Eközben Békés megyében az összes védőkörzetet feloldotta a Nébih.

Önellátásra és értékesítésre

Tóth Zsolt és családja nem panaszkodhat, csodálatos helyen élnek és gazdálkodnak. Birtokuk több részletből áll, de mind Esztergályhorváti nagyhorváti részében található, vadregényes hegyek-dombok, erdők és halastavak szomszédságában. A szakértelmük is megvan hozzá, hogy a zöldség-gyümölcstől a húsig, tojásig szinte mindenből teljesen önellátók legyenek – és még piacra is termelnek.

Stratégiai fontosságú minden beruházás és fejlesztés

„A jövőben olyan magyar agráriumra van szükség, amely hatékonyan, biztonságosan és hosszú távon képes kiszolgálni elsősorban a magyar lakosságot, és ezt követően a megnövekedett külföldi igényeket az exporton keresztül. Stratégiai fontosságú tehát minden olyan beruházás és fejlesztés, amely közvetlen vagy közvetett módon hozzájárul a mezőgazdaság teljesítményének, kibocsátásának növeléséhez” – hangzott el Fábiánsebestyénben.

Új trend hódít: már nem menők a macskák és az aranyhalak

Talán elsőre különösen hangzik, de egyre több ember tart imádkozó sáskát (vagy más néven ájtatos manót) a hagyományos házi kedvencek helyett, de a botsáskák népszerűsége is felfelé ível.

A hétvégi sült a sertéstenyésztő végső célja

A Magyar Fajtatiszta Sertést Tenyésztők Egyesülete 17 kocasüldő csoporttal, 9 kansüldővel, 5 hízó csoporttal, 1 koca 15 malacával és 1 óriássertéssel vett részt a Hódmezővásárhelyi Állattenyésztési Napokon. Összesen 60 tenyészsertést mutattak be.

Mi az a majomhimlő és hogyan lehet elkapni?

Az Egészségügyi Világszervezet vezetője figyelmeztetett, hogy a világ újabb félelmetes kihívására: a koronavírus után itt a majomhimlő. Tedros Adhanom Ghebreyesus minderről Genfben beszélt, ahol a WHO szakértői a 15 Afrikán kívüli országban terjedő majomhimlő-járványról tárgyaltak.