Back to top

Hol tart a magyar kutyatenyésztés világviszonylatban?

Egyes kutyafajtákkal nagyon jól állunk a képzeletbeli világranglistán, és annak a két magyar kutyafajtánknak, melyek világfajtának számítanak (fekete puli, rövidszőrű magyar vizsla) is biztos tenyésztői bázisa van nálunk, az anyaországban, ám profizmusra kell törekedni ezután is, mert vannak trónkövetelők...

Hol tart a magyar kutyatenyésztés világviszonylatban? | MMG

Kutyatenyésztőink helye a világban

A hazai kutyatenyésztők egyes fajták tekintetében a világ élvonalához tartoznak. Magyar fajtáink helyzete azonban nagyon vegyes: a puli és a magyar vizsla világszerte kedveltek, ám az erdélyi kopó egyedszáma nagyon kicsi és a komondor sem találta meg még önmagát a társadalmi változások során.

Fekete pulit az összes kontinensen találhatunk már
Fekete pulit az összes kontinensen találhatunk már
A mudik, pumik népszerűsége nő, ami annak köszönhető, hogy bár nem sok juhot kell terelniük napjainkban, ám a kutyás sportokban jól teljesítenek, ezért növekszik irántuk az érdeklődés. A videóban Korózs András a MEOESZ elnöke mondta el ezzel kapcsolatos tapasztalatait.

A filmsztár kutyák divatba hozzák a fajtájukat

„A kutyafajták népszerűségét leginkább az befolyásolja, hogy jelent-e meg a közelmúltban olyan sikeres fimes alkotás, amiben kutya szerepelt. Az ilyenek után az adott fajta népszerűsége nő, ezzel együtt az ára is, majd a kereslet és a kínálat idővel egyensúlyba kerül"- mondta Árkossy Batrix a MEOESZ titkárságvezetője.

Vannak ritkaságok is hazánkban

Magyarországon vannak olyan kutyafajták is, melyekből csupán egy-két példány él, ezek főleg egzotikus országok fajtái, ilyen a Mame Shiba fajta, amiből most honosított a szövetség egyet.

Hazánkban a legnépszerűbb fajta a francia bulldog a második pedig a német juhász.

„A magyar fajták helyzete igen eltérő. A rövidszőrű magyar vizsla nagyon kedvelt, ami hazánkban törzskönyvezés tekintetében a harmadik helyen áll. Népszerűségének oka lehet, hogy családi kutyának épp olyan kiváló, mint vadászkutyának. A pulik is nagyon népszerűek, valamint a mudik színes szőrváltozatait is egyre többen keresik.

Velük szemben az erdélyi kopónak igen kicsi az egyedszáma, évente mindössze 20-30 példányt törzskönyveznek. A magyar agár is hasonló cipőben jár, és a két nagytestű pásztorkutyánk közül a komondor van veszélyben, mert nem találta még meg azt a hasznosítást, ami kiválthatja az eredeti funkcióját” – mondta Árkossy Batrix.

A másik világfajtánk a rövidszőrű magyar vizsla
A másik világfajtánk a rövidszőrű magyar vizsla
Két magyar világfajta van

Korózs András kiemelte, hogy két magyar világfajta van: a rövidszőrű magyar vizsla és a fekete puli. A világfajta azt jelenti, hogy minden kontinensen megjelent, sőt tenyésztik is.
"Magyar vizslában erősek vagyunk, de tenyésztőinknek szakmailag megalapozottan kell dönteni a jövőről, mert Angliában, Ausztráliában és az USA-ban is nagyon jelentős és jó minőségű tenyészetek vannak. Fekete puliban is világhatalom vagyunk, de USA és Ausztrália nagy konkurenciánk, mert 1956-ban sok ember vitt ki ezekre a vidékekre jó minőségű állatokat e fajtákból" - mondta a szakember...

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Férfias szakma, mégis egész jól megy

A sertések szerelemből fogadott munkatársak Barabás Renáta életében. Egy éve Tápiószőlősön és Újszilváson vezeti sertéshizlaldáit egyetlen alkalmazottal, és évi 6600 kibocsátott hízóval. Hajnali kettőkor egy felhajtásra érkezem először a tápiószőlősi telepre.

Az állattenyésztés -halmozottan hátrányos- helyzetképe

A fenti címen tartotta előadását Dr. Wagenhoffer Zsombor, a Magyar Állattenyésztők Szövetségének (MÁSZ) ügyvezető igazgatója, amiben az ágazat helyzetét értékelte. Véleménye szerint, egy nehéz év után, egy még nehezebb év jön az állattenyésztők számára.

Hogyan növelhető a takarmányozás fenntarthatósága – az ipar válaszai

A melléktermékek takarmányban történő felhasználása mindig kompromisszummal jár a szakemberek szerint. A formulázás során a táplálóérték mellett érdemes figyelembe venni a termelés volumenére, valamint a végtermékre (élvezeti érték, technológiai tulajdonságok változása) gyakorolt egyéb pozitív vagy negatív hatásokat.

A baromfiágazat 2022-ben

A baromfi termelés minden termékpályán tapasztalható a csökkenés hangzott el az Eurofins budapesti rendezvényén. A webináriumon az Agrárminisztérium és az ágazat szakmai szervezetei részletesen ismertették tavalyi tapasztalataikat és az ágazat kilátásait.

A génszerkesztés nem fér össze az ökológiai gazdálkodással

Köztudott, hogy az ökológiai gazdálkodás elutasít mindennemű génmódosítást. Ökológiai gazdálkodó nem termeszt génmódosított növényeket, nem tenyészt ilyen állatot, és nem használ genetikai módosítással vagy genetikailag módosított szervezet által előállított terméket. A génszerkesztés témakörét körbejárva azonban egy érdekes cikkre bukkantam, amiben Urs Niggli a zöld géntechnológiáról ír.

Gazdasági kilátások a sertéságazatban

Milyen ma a hazai sertéságazat helyzete? Milyen a világban és Európában? Mi várható sertés fronton? Ezekre a kérdésekre adott választ Dr. Nemes Imre a Magyarországi Sertéstenyésztők és Sertéstartók Szövetségének (MSTSZ) szakmai igazgatója.

A körforgásos takarmányozás 13%-kal növelheti az élelmiszertermelést

Egy új tanulmány szerint, ha több élelmiszer-mellékterméket körforgásos takarmányozásban hasznosítanánk, azokkal akár egymilliárd embert is táplálhatnánk. A Finnországi Aalto Egyetem új kutatása szerint a takarmányipar már most is nagymértékben felhasználja az élelmiszergyártás melléktermékeit, de még mindig bőven van lehetőség a hatékonyság növelésére.

Kezdődnek az élményprogramok a Fővárosi Állatkertben

Hétvégente tavaszköszöntő élményprogramokkal: látványetetésekkel, állatbemutatókkal, állattréningekkel, merüléses cápatréninggel és egyéb eseményekkel indítja a tavaszi szezont a Fővárosi Állat- és Növénykert, amely már megnyitotta a Margitszigeti Kisállatkertet is.

A spanyolok szigorítottak az állatjóléti törvényükön

Legfeljebb három napig lehet magára hagyni egy háziállatot, a macskákat kötelező ivartalaníttatni és chippel ellátni, a kutyatulajdonosoknak felelősségbiztosítást kell kötniük - egyebek mellett ezek szerepelnek az új állatjóléti törvényben, amelyet csütörtöki ülésén fogadott el a spanyol parlament Madridban.

A siker kovásza az ágazati szereplők összefogásában rejlik

Az 1848/49-es Forradalom és Szabadságharc március 15-ei emléknapja alkalmából, a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban rendezett ünnepségen, Nagy István agrárminiszter a vidéket a magyar nemzet gerincének nevezte, és akiknek tett ígéretét betartja, amivel soha nem látott fejlesztések indulnak el az agráriumban.