Back to top

Hol tart a magyar kutyatenyésztés világviszonylatban?

Egyes kutyafajtákkal nagyon jól állunk a képzeletbeli világranglistán, és annak a két magyar kutyafajtánknak, melyek világfajtának számítanak (fekete puli, rövidszőrű magyar vizsla) is biztos tenyésztői bázisa van nálunk, az anyaországban, ám profizmusra kell törekedni ezután is, mert vannak trónkövetelők...

Hol tart a magyar kutyatenyésztés világviszonylatban? | MMG

Kutyatenyésztőink helye a világban

A hazai kutyatenyésztők egyes fajták tekintetében a világ élvonalához tartoznak. Magyar fajtáink helyzete azonban nagyon vegyes: a puli és a magyar vizsla világszerte kedveltek, ám az erdélyi kopó egyedszáma nagyon kicsi és a komondor sem találta meg még önmagát a társadalmi változások során.

Fekete pulit az összes kontinensen találhatunk már
Fekete pulit az összes kontinensen találhatunk már
A mudik, pumik népszerűsége nő, ami annak köszönhető, hogy bár nem sok juhot kell terelniük napjainkban, ám a kutyás sportokban jól teljesítenek, ezért növekszik irántuk az érdeklődés. A videóban Korózs András a MEOESZ elnöke mondta el ezzel kapcsolatos tapasztalatait.

A filmsztár kutyák divatba hozzák a fajtájukat

„A kutyafajták népszerűségét leginkább az befolyásolja, hogy jelent-e meg a közelmúltban olyan sikeres fimes alkotás, amiben kutya szerepelt. Az ilyenek után az adott fajta népszerűsége nő, ezzel együtt az ára is, majd a kereslet és a kínálat idővel egyensúlyba kerül"- mondta Árkossy Batrix a MEOESZ titkárságvezetője.

Vannak ritkaságok is hazánkban

Magyarországon vannak olyan kutyafajták is, melyekből csupán egy-két példány él, ezek főleg egzotikus országok fajtái, ilyen a Mame Shiba fajta, amiből most honosított a szövetség egyet.

Hazánkban a legnépszerűbb fajta a francia bulldog a második pedig a német juhász.

„A magyar fajták helyzete igen eltérő. A rövidszőrű magyar vizsla nagyon kedvelt, ami hazánkban törzskönyvezés tekintetében a harmadik helyen áll. Népszerűségének oka lehet, hogy családi kutyának épp olyan kiváló, mint vadászkutyának. A pulik is nagyon népszerűek, valamint a mudik színes szőrváltozatait is egyre többen keresik.

Velük szemben az erdélyi kopónak igen kicsi az egyedszáma, évente mindössze 20-30 példányt törzskönyveznek. A magyar agár is hasonló cipőben jár, és a két nagytestű pásztorkutyánk közül a komondor van veszélyben, mert nem találta még meg azt a hasznosítást, ami kiválthatja az eredeti funkcióját” – mondta Árkossy Batrix.

A másik világfajtánk a rövidszőrű magyar vizsla
A másik világfajtánk a rövidszőrű magyar vizsla
Két magyar világfajta van

Korózs András kiemelte, hogy két magyar világfajta van: a rövidszőrű magyar vizsla és a fekete puli. A világfajta azt jelenti, hogy minden kontinensen megjelent, sőt tenyésztik is.
"Magyar vizslában erősek vagyunk, de tenyésztőinknek szakmailag megalapozottan kell dönteni a jövőről, mert Angliában, Ausztráliában és az USA-ban is nagyon jelentős és jó minőségű tenyészetek vannak. Fekete puliban is világhatalom vagyunk, de USA és Ausztrália nagy konkurenciánk, mert 1956-ban sok ember vitt ki ezekre a vidékekre jó minőségű állatokat e fajtákból" - mondta a szakember...

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Luxuskocsik kárpitja struccbőrből - kéknyakú strucctenyésztővel beszélgettünk

A strucc bőrét a krokodilbőr kategóriába sorolják, melyből luxustermékek készülnek, emellett a húsa is prémium minőségű. A kéknyakú struccot választotta gazdálkodása alapjául Nemes Fédra és Müller Gábor, akik tenyésztési és hízlalási céllal tartják az óriás madarakat.

Aktuálisabb, mint valaha - tankolási rendszerek a Bábolnai Gazdanapokon

Aratás közben nem járkálhat el tankolni a kombájn – ezzel minden gazdálkodó tisztában van. A hatósági áras, korlátozottan hozzáférhető üzemanyag komoly kihívás elé állíthatja a mezőgazdaságot, aki pedig nem szeretne emiatt hátrányba kerülni, az tárolókapacitást fejleszt. A 35. Bábolnai Gazdanapokon szeptember 8-10. között erre is találhat megoldást.

Elkeltek a húsmarhák a NAV árverésén

35 millió forintért keltek el azok a húsmarhák, amelyekre a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elektronikus árverésén lehetett június 24. és 28. között licitálni.

Csak a professzionális mezőgazdaságnak van jövője

Ahogy az erőszakos téeszesítés, úgy a termelőszövetkezetek rendszerváltás utáni erőltetett felszámolása is a hazai szakpolitika hibája volt. Hosszú távon csak a tőkeerős és szakmailag felvértezett gazdasági társaságok életképesek a magyar agráriumban – mondta Horváth Gábor, a társas agrárvállalkozásokat tömörítő MOSZ főtitkára, akivel az idén száz éves Szövetkezeti Világnap alkalmából beszélgettünk.

Növekszik a kereslet a huculokra - Gyepkezelés és génmegőrzés egyben

Az Aggteleki Nemzeti Parkba az 1980-as években kerültek hucul lovak, ahol ma már az ország első számú tenyészete található. A génmegőrzési feladatok mellett a Nemzeti Park Igazgatóság a védett gyepek megtartását, kezelését is a lovak legeltetésével oldja meg. A nemzeti parknál a közelmúltban zárult le több uniós támogatást élvező projekt is, ezek között volt a hucul ménes tartási körülményeit javító program.

Együttműködik a Talentis Agro Zrt és az Állatorvostudományi Egyetem

Az Állatorvostudományi Egyetem és a Talentis Agro Zrt. közötti együttműködési megállapodást írt alá június 29-én Budapesten Sótonyi Péter rektor és Makai Szabolcs vezérigazgató.

„Sült galamb” magyar fejlesztésű gasztroélmény

Szuvidált galambhús nagy mennyiségben és állandó minőségben: különleges termékkel találkozhatnak a magyar fogyasztók, és számos külföldi piacon is elérhető lehet a nemzetközi termékdíjjal elismert magyar fejlesztés. A gasztronómiai különlegesség ötletgazdáival, Nagy Maricával és Barabás Jánossal Halmos B. Ágnes beszélgetett, a Kistermelők Lapja főszerkesztője.

A hobbiállat-tartókat is megviseli az árak növekedése

Egy állatjóléti alapítvány szerint egyre több ember szorul támogatásra, hogy tápot vehessen a kutyájának/macskájának, és egyre több házikedvenc kerül menhelyre a növekvő költségek miatt.

Békés megyei kistermelő tevékenységét függesztette fel a Nébih

Egy Békés megyei kistermelő állattartó telepén és élelmiszer-előállító egységében tartott ellenőrzést június közepén a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A sertésállomány állategészségügyi státusza ismeretlennek bizonyult, míg az egységben súlyos higiéniai problémákat, jelöletlen, nem nyomonkövethető termékeket találtak az ellenőrök.

Sertéságazati szakértők tanácskozása

Többnapos, zártkörű tanácskozáson tekintették át az InterPIG és az agri benchmark Pig Network globális sertéságazati szakértői hálózatok képviselői a közelmúlt világpiaci történéseit és a sertéságazat 2021. évi költség- és jövedelemviszonyainak alakulását tagországi szinten.