Back to top

Hol tart a magyar kutyatenyésztés világviszonylatban?

Egyes kutyafajtákkal nagyon jól állunk a képzeletbeli világranglistán, és annak a két magyar kutyafajtánknak, melyek világfajtának számítanak (fekete puli, rövidszőrű magyar vizsla) is biztos tenyésztői bázisa van nálunk, az anyaországban, ám profizmusra kell törekedni ezután is, mert vannak trónkövetelők...

Hol tart a magyar kutyatenyésztés világviszonylatban? | MMG

Kutyatenyésztőink helye a világban

A hazai kutyatenyésztők egyes fajták tekintetében a világ élvonalához tartoznak. Magyar fajtáink helyzete azonban nagyon vegyes: a puli és a magyar vizsla világszerte kedveltek, ám az erdélyi kopó egyedszáma nagyon kicsi és a komondor sem találta meg még önmagát a társadalmi változások során.

Fekete pulit az összes kontinensen találhatunk már
Fekete pulit az összes kontinensen találhatunk már
A mudik, pumik népszerűsége nő, ami annak köszönhető, hogy bár nem sok juhot kell terelniük napjainkban, ám a kutyás sportokban jól teljesítenek, ezért növekszik irántuk az érdeklődés. A videóban Korózs András a MEOESZ elnöke mondta el ezzel kapcsolatos tapasztalatait.

A filmsztár kutyák divatba hozzák a fajtájukat

„A kutyafajták népszerűségét leginkább az befolyásolja, hogy jelent-e meg a közelmúltban olyan sikeres fimes alkotás, amiben kutya szerepelt. Az ilyenek után az adott fajta népszerűsége nő, ezzel együtt az ára is, majd a kereslet és a kínálat idővel egyensúlyba kerül"- mondta Árkossy Batrix a MEOESZ titkárságvezetője.

Vannak ritkaságok is hazánkban

Magyarországon vannak olyan kutyafajták is, melyekből csupán egy-két példány él, ezek főleg egzotikus országok fajtái, ilyen a Mame Shiba fajta, amiből most honosított a szövetség egyet.

Hazánkban a legnépszerűbb fajta a francia bulldog a második pedig a német juhász.

„A magyar fajták helyzete igen eltérő. A rövidszőrű magyar vizsla nagyon kedvelt, ami hazánkban törzskönyvezés tekintetében a harmadik helyen áll. Népszerűségének oka lehet, hogy családi kutyának épp olyan kiváló, mint vadászkutyának. A pulik is nagyon népszerűek, valamint a mudik színes szőrváltozatait is egyre többen keresik.

Velük szemben az erdélyi kopónak igen kicsi az egyedszáma, évente mindössze 20-30 példányt törzskönyveznek. A magyar agár is hasonló cipőben jár, és a két nagytestű pásztorkutyánk közül a komondor van veszélyben, mert nem találta még meg azt a hasznosítást, ami kiválthatja az eredeti funkcióját” – mondta Árkossy Batrix.

A másik világfajtánk a rövidszőrű magyar vizsla
A másik világfajtánk a rövidszőrű magyar vizsla
Két magyar világfajta van

Korózs András kiemelte, hogy két magyar világfajta van: a rövidszőrű magyar vizsla és a fekete puli. A világfajta azt jelenti, hogy minden kontinensen megjelent, sőt tenyésztik is.
"Magyar vizslában erősek vagyunk, de tenyésztőinknek szakmailag megalapozottan kell dönteni a jövőről, mert Angliában, Ausztráliában és az USA-ban is nagyon jelentős és jó minőségű tenyészetek vannak. Fekete puliban is világhatalom vagyunk, de USA és Ausztrália nagy konkurenciánk, mert 1956-ban sok ember vitt ki ezekre a vidékekre jó minőségű állatokat e fajtákból" - mondta a szakember...

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Nincs közeli kilátás ASP-oltásra az EU-ban

Az elmúlt napokban arról számoltak be, hogy a vietnami hatóságok hamarosan megkezdik az ASP-vakcinák országos terjesztését, és az USA-ban is folyik egy másik fajta vakcina kereskedelmi forgalomba hozatalát előkészítő fejlesztés.

Válaszolnak-e a kutyák a farkasvonításra?

Bár a legtöbb fajta képes vonyítani, a modern fajták már nem használják ezt a hangadást az eredeti funkciója szerint - derült ki egyebek mellett abból a vizsgálatból, amelyben az ELTE Etológia Tanszék kutatói a kutyák farkasvonyításra adott reakcióit vizsgálták.

Módosult a „148-as” rendelet

Tavaly augusztusban merült ki az egyes állatbetegségek megelőzésére és leküzdésére irányuló, nemzeti költségvetésből finanszírozott, az állattartó ágazatokat segítő támogatási keret. A „148-asként” ismert jogszabályt év végén, decemberben módosította a szaktárca az állatbetegségek elleni védekezés segítése és a hazai állatállományok kedvező egészségügyi státuszának megőrzése érdekében, így idén január 1-jétől, megújult tartalommal, újra elérhető a támogatás.

3 év kihagyás után újra megjelent Görögországban az ASP

Idén eddig már 15 európai országban igazolták az afrikai sertéspestis jelenlétét a vaddisznó-populációban. 2020 áprilisa óta először mutatták ki az afrikai sertéspestis (ASF) vírusát Görögországban.

Jövő héten indul újra a Nébih antibiotikum felhasználást bejelentő rendszere

Számottevő „ráncfelvarrást” követően az érintettek jövő hét közepétől használhatják újra az antibiotikum felhasználást bejelentő rendszert. Az állatorvosok és meghatalmazottjaik a továbbiakban olyan új funkciókat vehetnek majd igénybe, mint a sokak által kért „nullás bevallás”, de számos egyéb, az adatminőség javítását és az kitöltés könnyítését célzó módosítás is életbe lép.

Költözik a belgrádi állatkert

Majdnem kilencven évvel megalapítása után Belgrád közvetlen központjából egy szigetre helyezik át a belgrádi állatkertet annak érdekében, hogy a nándorfehérvári várnak is helyet adó Kalemegdan felkerülhessen az UNESCO világörökségi listájára - közölte Aleksandar Sapic, a szerb főváros polgármestere pénteken.

Napi egy alma az orvost távol tartja

Világszerte kísérletek folynak az élelmiszeripari hulladékok, melléktermékek takarmányként való hasznosítására. Az Egyesült Államokbeli Cornell Egyetem kutatói a közmondást így módosították: szerint a közmondás az állatorvosokra is igaz. Kísérleteikben az almalégyártás melléktermékeit broilertakarmányként hasznosítva jutottak erre az eredményre.

Magukkal vitték háziállataikat a vikingek Angliába

A Skandináviából Angliába hajózó vikingek lovakat, kutyákat és elképzelhető, hogy sertéseket is vittek magukkal, derült ki egy friss tudományos kutatásból, amelyet a BBC News ismertetett csütörtökön.

Mókás kinézetű tamarin érkezett Debrecenbe

Társat kapott a tavaly Debrecenbe érkezett fehérajkú tamarin hím: egy másik fiatal hím a csehországi Ústí nad Labem állatkertjéből került a Nagyerdőbe - közölte az állatkert vezetője az MTI-vel csütörtökön.

Szójababot kukorica helyett?

A tavalyi aszály miatt az Egyesült Államok egyes területein a húsmarhák abraktakarmányában részben a szójabab lépett a kukorica helyébe. Kutatók azonban több dologra is figyelmeztetnek a szója etetésével kapcsolatban.