Back to top

Ismét BalatonBor bírálat!

Hamarosan kiderül, mely borászatok készíthetnek idén BalatonBort, illetve HegyBort! A BalatonBor az első termelői összefogásra épülő régiós bormárka Magyarországon, ezért joggal mondhatjuk, hogy „a Balaton Bora”.

A BalatonBor a Balatoni Kör és a Rizling Generáció közös terméke, de bárki készítheti, aki megfelel a Szabályzat feltételeinek. Az objektív paramétereken túl a termék minőségét egy, a Balatoni Kör és a Rizling Generáció által összehívott bíráló bizottság garantálja. Kizárólag a borbírálaton megfelelt borokból készülhet BalatonBor.

A BalatonBor gondolata 2014-ben fogalmazódott meg néhány balatoni borászban, és a következő évben meg is született az első termelői összefogásra épülő régiós bormárka Magyarországon. A tó környékének jellegzetes szőlőfajtájából, az Olasz rizlingből készülő jó ivású borok csak akkor jelenhetnek meg a BalatonBor égisze alatt, ha a meghatározott szakmai kritériumoknak megfelelnek, az elbírálást pedig 2017 óta a Balatoni Kör és a Rizling Generáció által összehívott bíráló bizottság végzi. A borok az indulás óta jól beazonosítható arculattal, a Balatonra jellemző színvilággal jelennek meg, a 2020-as új címkék bevezetése óta pedig még több jelzés utal az adott bort készítő pincészetre, miközben az egységes megjelenést is megőrizték.

Dobosi Győzőt, a Dobosi Szőlőbirtok vezetője, aki a Balatoni Körben és a Rizling Generációban is meghatározó szerepet tölt be, elmondta:

„A Balatonon a minőség soha nem volt annyira fontos, mint most, és ennek a szintjét meghúzni közös érdekünk. A BalatonBorból még nem sikerült annyit készíteni, ami ne fogyott volna el a következő évjáratig, nálunk is egyre több készül belőle évek óta.

Ez a többi pincénél is jellemző, 2022-ben az a célunk, hogy még több kisebb és nagyobb pince beálljon a márka mögé, és együtt átlépjük a bűvös 100.000 palackot az éves BalatonBor mennyiséggel. Azt tapasztaljuk, hogy évről évre egyre jobb minőségű, egységesebb stílusú borok készülnek, és a bírálat során egyre többen válnak jogosulttá arra, hogy BalatonBort palackozzanak. A környékbeli vendéglátósok pedig, akik eleinte nem igazán értették ezt a koncepciót, mostmár inkább azért panaszkodnak, hogy hamar elfogynak a borok, mert egyre népszerűbbek. Azt gondolom, hogy ez is egy nagyon jó formája a Balaton és a balatoni borok kommunikációjának.”

A projekt vezetője 5 éve Pintér Zsolt, a Kóstolom ügyvezetője és WineGroup projekt sales & marketing vezetője. Véleménye szerint, a minden külső támogatás nélkül felépített stabil régiós márka az idei évtől készen áll mennyiségben is szintet lépni, valamint arra is, hogy legalább egy exportpiacon bemutatkozzon. A BalatonBor iránt évről évre nagyobb a kereslet, ezért a termelők biztonsággal mernek nagyobb mennyiséget készíteni. Ez segíthet elérni azt a célt, hogy a Balaton környéki vendéglátóhelyeken és a kiskereskedelemben legalább szeptemberig kaphatóak legyenek a borok. A termék minőségbiztosításának alapja egy stabil bírálati rendszer, ennek köszönhetően a fogyasztók bármelyik termelő BalatonBorát veszik le a polcokról, biztosak lehetnek a jó minőségben.

Az idei évi első bírálatot 2022.01.26-án rendezik a Dobosi Pincészet Birtokközpontjában, ahová minél több minta leadását várják, és arra bíztatják a borászokat, hogy csatlakozzanak a BalatonBor közösségéhez.

Forrás: 
kostolom

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Éjjel-nappal Somló, ahol 47 pincészet borai mutatkoznak be 30 helyszínen, 2 nap és 1 éjjelen át

Még soha nem kóstolhattak az érdeklődők annyiféle vulkanikus bort a Somlón, mint amennyit idén kínálnak a helyi és a vendég pincészetek, június 17. és 19. között. A Somlói Éjszakai Pincetúra a régió legnagyobb szabadtéri boros-borszakmai eseménye, amely idén kétnapos kulturális fesztivállal egészül ki. A Somló Fesztivállal hagyományt szeretnének teremteni a helyi szervezők.

Hajnalig nyitva a Szent György-hegy

Idén ötödik alkalommal várja a sétálva borozókat a Szent György-hegy: június 11-én közel 20 helyszínen lehet majd ismerkedni a heggyel, a helyi borokkal és vendéglátókkal. A házigazdák zenével, finom falatokkal készülnek, de lesz túra és játék is. Olyan pincék is kinyitnak ilyenkor, amiket egyébként nehezebb felkeresni.

Lehet derékig érő mezőnövényekben gyönyörű, egészséges szőlőt termelni

„Igazából csak azt sajnálom, hogy nem előbb kezdtük el. Sokkal több fizikai munkával jár, sokkal nagyobb alázat és sokkal több kockázatvállalás szükséges hozzá, de megéri, mert a természetért tesszük.”

Túlsúlyos Európa

Olaszország egyike azoknak az országoknak, amelyek híressé tették az egészséges és könnyű mediterrán étrendet. Egy nemrégiben készült tanulmány azonban kimutatta, hogy az olaszok fele elhízással vagy túlsúllyal küzd. Nem jobb a helyzet a többi mediterrán országban sem.

A Babits Borászat sárgamuskotálya nyerte a Szegedi Borfesztivál fődíját

A Babits Borászat 2019-es Tokaji késői szüretelésű sárgamuskotálya nyerte a 26. Szegedi Borfesztiválon rendezett borverseny fődíját, az elismerést május közepén adták át a Tisza-parti városban.

Újra BORTRIATLON Badacsonyban!

A rendezvénysorozat keretén belül az év folyamán három különböző hétvégén, három tematikus bortúrával, változatos programokkal, ajánlatokkal, pecsétgyűjtő boros játékkal, számtalan meglepetéssel, ételkülönlegességekkel és jobbnál-jobb badacsonyi borokkal várják a látogatókat.

IV. Országos Szőlész-Borász Konferencia

Az idei évben újra, a hagyományokat követve rendezi meg az Országos Szőlész— Borász Konferenciát a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, a Junibor Egyesület, a Magyar Agrár— és Élettudományi Egyetem és a Magyar Bor Akadémia.

Éjszakai pincetúrát szerveznek 47 pincészet boraival

Somló Fesztivál kulturális és családi programjaival kiegészülve rendezik meg az idei évtől a Somlói Éjszakai Pincetúrát, amely 30 helyszínen 47 pincészet boraival várja a vendégeket június közepén.

A következő fajtaváltást valószínűleg a klímaváltozás fogja meghatározni

„A borászattal csak teljes odaadással, szenvedéllyel érdemes foglalkozni. Ha ez szüretkor napi tizennyolc óra munkát jelent, akkor annyit. Augusztustól októberig ki lehet bírni.”

2021 Év bortermelője: Nyúlné Pühra Beáta

Igazi közös ünnepe a szakmának a Magyar Bor Akadémia által szervezett Év bortermelője gálaestje. Idén már 31. éve. Különös öröm, hogy az idei év győztese egy hölgy, a Nyakas Pincészet főborásza, Nyúlné Pühra Beáta. Az eseményt jelenlétével megtisztelte Áder János köztársasági elnök úr, aki már kilenc alkalommal kísérte végig az ünnepet.