Back to top

A propolisz hatóanyagai gátolhatják a koronavírusokat

Megvizsgálták a propoliszban található flavonoidokat, melyek gátolhatják egyes koronavírusok ACE2 receptorokhoz való kötődését. A legnagyobb kötési energiával a rutin rendelkezik.

Lapunk már majdnem két éve számolt be arról a koronavírus ellen javasolt protokollról, melyben propolisz is található. (Lásd: Propolisz, méhméreg és egy antibiotikum a koronavírus ellen?)

Mivel a méhek által gyűjtött propolisz különböző összetételű lehet, a propolisz addig nyilvánvalóan nem fog bekerülni az általános klinikai használatba, ameddig meghatározott hatóanyagainak jelenlétét egy gyártó egy készítményben nem garantálja, illetve ameddig a fejlesztendő készítmény nem ment át a gyógyszergyártás kísérleti fázisain. 

Most egy közelmúltban végzett propoliszhoz kapcsolódó  vizsgálatot szeretnénk röviden ismertetni, melyről a Bienen-Nachrichten számol be, és mely véleményünk szerint jelentős lendületet adhat e méhtermék további kutatásának és a propolisz alapú gyógyászati készítmények fejlesztésének.

Török kutatók nemrégiben megvizsgálták a propolisz flavonoidjainak kötési energiáját, mellyel azok az ACE2 receptorokhoz kapcsolódnak. Ezek a flavonoidok konkurenciát jelenthetnek egyes vírusok számára.

Az ACE2 (enzim) részt vesz a szív funkcióinak szabályozásában és egyes koronavírusok, köztük a SARS-CoV-2, hozzákapcsolódnak, hogy behatoljanak az emberi sejtekbe.

Tíz propoliszban található flavonoid (kávésav, kávésav fenetil-észter , chrysin, galangin, myricetin, rutin, hesperitin, pinocembrin, luteolin és quercetin) kapcsolódási állandóját határozták meg és az AutoDock 4.2-es molekula szimulációs szoftverrel modellezték az ACE2-hoz való kapcsolódásukat.

A propolisz tinktúrát 10 gramm - 20°C-ra lehűtött propoliszból készítették, melyet porrá őrölték és 100 milliliter 70%-os etanolhoz adtak, majd 24 órán keresztül szobahőmérsékleten kevertek és leszűrtek.

Az eredmények azt mutatják, hogy a kromatográfiás eljárással vizsgált molekulák között a rutin rendelkezik a legmagasabb kötési energiával (8.04 kcal/mol), utána a myricetin, querecetin, majd a kávésav fenetil-észter  és hesperin kovetkezett.

Tehát a rutin versenyezhet leginkább a SARS-CoV-2-vel az ACE2-ért, akadályozva a vírus sejtekbe való bejutását..

Összefoglalva: az eredmény azt mutatja hogy az etanolban oldott propolisz flavonoidjai közül több is hozzákapcsolódhat az ACE2-es receptorokhoz. Ezért ez a természetes méhtermék segítség lehet a Covid-19 megelőzésében.

Az eredményeket természetesen további in vivo kísérleteknek illetve klinikai vizsgálatoknak is meg kell erősítenie.

Természetgyógyászati termékként a propolisztinktúra kapható méhészeknél vagy gyógyszertárakban.   

Ajánljuk még: 

Bőr- és fejbőrgombák ellen propolisztinktúra

A mézkultúra megalapozása

A tanulmány teljes egészében itt olvasható:

Aliyazıcıoglu R, Sahin H, Erturk O, Ulusoy E, Kolayli S (2013) Properties of phenolic composition and biological activity of propolis from Turkey. Int J Food Prop 16(2):277–287. https://doi.org/10.1080/10942912.2010.551312

Forrás: 
bienen-nachrichten.de

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Gümőkóros teheneket találtak Magyarországon

Gümőkór-fertőzöttséget igazoltak a hatósági vizsgálatok 2022 májusában egy Csongrád-Csanád megyei szarvasmarha-állományban. Az esetre a telepen elvégzett ellenőrző vizsgálat derített fényt. Az érintett telepen forgalmi korlátozást rendelt el az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság; jelenleg a fertőzés eredetét vizsgálják a szakemberek.

Datolya: a tökéletes nassolnivaló, nemcsak édes, de egészséges is

Amikor természetes, édes nassolnivalóra vágyunk, sokan választják az érett barackot, a friss almát vagy a fanyar narancsot. De van egy elfeledett édes finomság, amit sokan hajlamosak figyelmen kívül hagyni, pedig nagy hatással lehet az egészségünkre. Ez a gyümölcs nem más, mint a datolya.

A mézbogyó ígéretes fajtái

Írásunkban a nagyon korán szüretelhető szabadföldi gyümölcstermő növény, a loncfélék családjába tartozó mézbogyó fajtáinak jellemzőit mutatjuk be. A fajtavizsgálatokat egy szombathelyi magánkertben végezték a keszthelyi Georgikon Campus frissdiplomás kertészmérnökei.

A vegetáriánus gyerekek nem kevésbé fittek, mint a húsevők

Az éghajlatváltozás és az egészséggel kapcsolatos aggodalmak egyre nagyobb méreteket öltő hatása közepette a veganizmus és a vegetarianizmus világszerte egyre nagyobb teret hódít. Azonban olvassa végig, mielőtt arra bátorítja gyermekét, hogy teljesen vegetáriánus legyen.

Már Új-Zélandon is fakulnak a tengeri szivacsok

Első ízben találtak Új-Zéland partjainál olyan tengeri szivacsokat, amelyek - a korallfehéredéshez hasonlóan - elveszítették színüket, vélhetően az óceán szokatlanul magas hőmérséklete miatt.

A jobb idővel a paraziták is aktívabbak

A kullancsok nemcsak az emberre, de társállatainkra is sokféle veszélyt jelentenek. Egy új kutatásból kiderült, hogy hazánkban a kutyákról gyűjtött kullancsok közül több veszélyes kórokozókat hordoz. Vérszívásuk során anaplazmózist, babéziózist vagy Lyme-kórt okozó kórokozókkal fertőzhetnek, és előfordulhat az is, hogy rövid időn belül többféle kórokozó jut az állatba.

Holdkőzetben sikerült növényt termeszteni

Először sikerült növényt termeszteni Holdról származó talajon: a Floridai Egyetem kutatói lúdfüvet neveltek az Apolló-11 asztronautái által hazahozott talajmintán.

Káposztafélék háztájiból

Úgy viszik a háztájiból származó káposztát és karfiolt, mint a cukrot – mondta elöljáróban Kovács Tamás, aki Zalaszentgróton termeli ezt a két zöldséget. Tervei szerint hamarosan tovább bővül a paletta: megpróbálkozik a karalábéval is.

Az emberbe átültetett sertésszív fertőzött volt

Az év elején az 57 éves David Bennet történelmet írt, amikor ő lett az első ember, aki sertésszívet kapott transzplantáció során. Bár az eljárás sikeres volt, Bennet nem élt túl sokáig, két hónap után elhunyt. Most a halála okát feltáró vizsgálatok kiderítették, hogy az átültetett szív sertésvírusfertőzéssel volt fertőzött, ez vezethetett Bennet halálához - számolt be az MIT Technology Review.  

Nassolnivalók, amik táplálják és feltöltik a bőrt

Mindannyian tudjuk, hogy mennyire fontos a tápláló étrend, de mégis könnyebb egyszerűen csak a gyorséttermi ételeket választani, hogy időt spóroljunk rohanó életünkben. Pedig létfontosságú az egészséges ételek fogyasztása, mert segítenek az izomépítésben, az elme élesítésében vagy éppen a szív megerősítésében.