Back to top

Kitől mire számíthatnak – agrárgazdasági eredménykimutatás

„Megvédjük a magyar földet, kiállunk a magyar gazdákért” címmel adott ki a kormány tájékoztató füzetet, amelyet Nagy István agrárminiszter, Nyitrai Zsolt, kiemelt ügyekért felelős miniszterelnöki megbízott, Győrffy Balázs, a NAK és Jakab István, a MAGOSZ elnöke mutatott be. Ez a kiadvány az első a kormány ágazati eredményeket bemutató sorozatából.

Fotó: hba
Az országgyűlési választások előtt 68 nappal mutatták be azt a kiadványt, amelyet azért készítettek, hogy bemutassák „kitől mire számíthatnak a közéletben” – mondta Nyitrai Zsolt, kiemelt ügyekért felelős miniszterelnöki megbízott a tájékoztató kiadványról, amelyet a tervek szerint valamennyi gazdálkodóhoz eljuttatnak, és amely első az elmúlt 12 év eredményeit bemutató füzetek sorában.

Nagy István agrárminiszter a tájékoztatón kiemelte az utóbbi időszak agrártárgyú törvényeit, kezdve az állattenyésztés szabályozásának megújításától az öntözés, a családi adózás, a gazdaságátadás vagy az osztatlan közös tulajdon megszüntetését célzó jogszabályokig.

Fotó: hba
Az agrárminiszter egyebek mellett kiemelte, hogy a „Megújuló vidék, megújuló agrárium” program keretében már a Közös Agrárpolitika átmeneti éveiben, azaz idén és jövőre 1529 milliárd forint fejlesztési forrást használhatnak fel az agrárgazdaság szereplői, legyenek akár kicsik, akár nagyok.

Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének elnöke egy 2005-ös kijelentését idézte, miszerint építkezni csak békében lehet, és kijelentette,

12 éve az van, ami a MAGOSZ és a kamara szövetségének, valamint az agrártárcával megkötött stratégiai partnerségi megállapodásnak köszönhető.

Fotó: hba
Jakab István kiemelte, hogy az elmúlt időszakban a jövőt is megalapozó törvények születtek, a kiadványról pedig azt mondta, jó, ha az emberek látják a munka összegzését.

Fotó: hba
Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke kijelentette, hogy a „Megújuló vidék, megújuló agrárium” című program célkitűzései megegyeznek a NAK küldetésnyilatkozatával, és hangsúlyozta, hogy a kamara és a szaktárca mindig kiállt itthon és Brüsszelben is a magyar gazdák érdekeiért.

Az elnök az eredmények felsorolásakor az agrártárgyú törvénykezés mellett azt elemelte ki, hogy az együttműködésnek köszönhetően a szaktárca felhasználja a NAK javaslatait.

Így volt ez a vidékfejlesztési források nemzeti társfinanszírozásának megemelése esetén is, amelyet 2018-ban javasoltak.

Győrffy Balázs még kitért a falugazdász hálózatra, amely a koronavírus járvány idején is segítette a gazdálkodókat. A gazdák 70 %-ának ők segítenek az egységes kérelmek kitöltésében, így nekik köszönhető, hogy azokat mindig időben be tudták adni.

Fotó: hba

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Piros lé karajáron

A hazai sertéstermelők panaszkodnak az emelkedő költségekre, az alacsony átvételi árakra, és arra is, hogy a külföldről érkező importhús leszorítja az árakat. Ez vásárlóként még akár jó is lehet, ha az ember nem fut bele olyan húsba, amiből a sütés végére jóformán semmi sem marad.

Fotóturisták a repceföldön?

A természet szerelmesei és az Instragrammerek a festői napraforgó-, repce- vagy levendulaföldeken kóvályognak. Ismerős szituáció? A gazdálkodók számára jóval többről szól egy séta a termésükön át, mint egy kattintás.

Végéhez közelednek a tavaszi mezőgazdasági munkák

A tavaszi vetésterületek emelkedése további bizakodásra adhat okot az idei évre nézve – közölte Nagy István agrárminiszter. Az április második felében és május első napjaiban uralkodó időjárási körülmények összességében lehetővé tették a tavaszi szántóföldi munkák sikeres elvégzését Magyarországon.

A fiatalokat szeretnék az agráriumba csábítani

„Az előttünk álló kihívásokra a válaszok a tudásban, a tudományban keresendők és találhatók, ez az egyik legfőbb üzenete a pápai agrárexpónak. A generációk találkozása és annak a felismerése, hogy a tudásra, tudományos eredményekre a kihívásokra való küzdelemben szükség van és az jelenti a megoldást” – emelte ki megnyitó beszédében Nagy István agrárminiszter a XXV. Pápai Expo és Agrár Pikniken, pápán.

Közel ötvenezer facsemetével újabb Újszülöttek erdeje jött létre Baranyában

A tavaly megkezdett hagyományt folytatva a Baranya megyei állami erdőket kezelő Mecsekerdő Zrt. idén is létrehozott egy Újszülöttek erdejét. A közel öthektárnyi új erdőterület Szigetvár városhatárában, az Almás-patak mentén formálódik.

Megvan a miniszterek névsora

Orbán Viktor miniszterelnök a köztársasági elnök felkérésének eleget téve lefolytatta konzultációit a kormányalakításról, és megállapodott leendő kormányának minisztereivel a következő négy év közös munkájáról - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője pénteken.

Májusi eső – az kellene, de nagyon

Bár örömteli, hogy idén a Fagyosszentek meleget hoznak, nem hideget, viszont a májusi arannyal, a csapadékkal ismét sok a probléma. Mert az elmúlt napokban ugyan többfelé alakultak ki záporok, zivatarok az országban, de igen nagy területi változékonyság mellett jelentős területek maradtak szárazon.

Változott a permetező drónok kötelező típusminősítésének pótlási határideje

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) tájékoztatja a növényvédelmi gépeket – különös tekintettel a permetező drónokat – gyártó és/vagy forgalmazó vállalatokat, hogy 2021. december 1-jén hatályba lépett az Agrárminisztérium új rendelete, amely lehetővé teszi a permetező drónok típusminősítését.

Megalakult az Országos Vadgazdálkodási Tanács

Május 11-én tartotta alakuló ülését az Agrárminisztériumban (AM) az Országos Vadgazdálkodási Tanács, amely kiemelten fontos szerepet játszik a vadgazdálkodási szakmapolitikai célok megfogalmazásában, a vadgazdálkodás, vadászati igazgatás és kutatás szakmai és érdekképviseleti szervezetek vadászati ágazatot érintő egységes álláspontjának megformálásában - tájékoztatta a tárca az MTI-t szerdán.

Mezőgazdasági pályázatfigyelő - 19. hét

Mi jelent meg, és mi módosult? Milyen határidőkre érdemes odafigyelni? Pályázati információ egyszerűen, egy helyen.