0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Kitől mire számíthatnak – agrárgazdasági eredménykimutatás

„Megvédjük a magyar földet, kiállunk a magyar gazdákért” címmel adott ki a kormány tájékoztató füzetet, amelyet Nagy István agrárminiszter, Nyitrai Zsolt, kiemelt ügyekért felelős miniszterelnöki megbízott, Győrffy Balázs, a NAK és Jakab István, a MAGOSZ elnöke mutatott be. Ez a kiadvány az első a kormány ágazati eredményeket bemutató sorozatából.

Az országgyűlési választások előtt 68 nappal mutatták be azt a kiadványt, amelyet azért készítettek, hogy bemutassák „kitől mire számíthatnak a közéletben” – mondta Nyitrai Zsolt, kiemelt ügyekért felelős miniszterelnöki megbízott a tájékoztató kiadványról, amelyet a tervek szerint valamennyi gazdálkodóhoz eljuttatnak, és amely első az elmúlt 12 év eredményeit bemutató füzetek sorában.

Nagy István agrárminiszter a tájékoztatón kiemelte az utóbbi időszak agrártárgyú törvényeit, kezdve az állattenyésztés szabályozásának megújításától az öntözés, a családi adózás, a gazdaságátadás vagy az osztatlan közös tulajdon megszüntetését célzó jogszabályokig.

Az agrárminiszter egyebek mellett kiemelte, hogy a „Megújuló vidék, megújuló agrárium” program keretében már a Közös Agrárpolitika átmeneti éveiben, azaz idén és jövőre 1529 milliárd forint fejlesztési forrást használhatnak fel az agrárgazdaság szereplői, legyenek akár kicsik, akár nagyok.

Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének elnöke egy 2005-ös kijelentését idézte, miszerint építkezni csak békében lehet, és kijelentette,

12 éve az van, ami a MAGOSZ és a kamara szövetségének, valamint az agrártárcával megkötött stratégiai partnerségi megállapodásnak köszönhető.

Jakab István kiemelte, hogy az elmúlt időszakban a jövőt is megalapozó törvények születtek, a kiadványról pedig azt mondta, jó, ha az emberek látják a munka összegzését.

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke kijelentette, hogy a „Megújuló vidék, megújuló agrárium” című program célkitűzései megegyeznek a NAK küldetésnyilatkozatával, és hangsúlyozta, hogy a kamara és a szaktárca mindig kiállt itthon és Brüsszelben is a magyar gazdák érdekeiért.

Az elnök az eredmények felsorolásakor az agrártárgyú törvénykezés mellett azt elemelte ki, hogy az együttműködésnek köszönhetően a szaktárca felhasználja a NAK javaslatait.

Így volt ez a vidékfejlesztési források nemzeti társfinanszírozásának megemelése esetén is, amelyet 2018-ban javasoltak.

Győrffy Balázs még kitért a falugazdász hálózatra, amely a koronavírus járvány idején is segítette a gazdálkodókat. A gazdák 70 %-ának ők segítenek az egységes kérelmek kitöltésében, így nekik köszönhető, hogy azokat mindig időben be tudták adni.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu