Back to top

Kitől mire számíthatnak – agrárgazdasági eredménykimutatás

„Megvédjük a magyar földet, kiállunk a magyar gazdákért” címmel adott ki a kormány tájékoztató füzetet, amelyet Nagy István agrárminiszter, Nyitrai Zsolt, kiemelt ügyekért felelős miniszterelnöki megbízott, Győrffy Balázs, a NAK és Jakab István, a MAGOSZ elnöke mutatott be. Ez a kiadvány az első a kormány ágazati eredményeket bemutató sorozatából.

Fotó: hba
Az országgyűlési választások előtt 68 nappal mutatták be azt a kiadványt, amelyet azért készítettek, hogy bemutassák „kitől mire számíthatnak a közéletben” – mondta Nyitrai Zsolt, kiemelt ügyekért felelős miniszterelnöki megbízott a tájékoztató kiadványról, amelyet a tervek szerint valamennyi gazdálkodóhoz eljuttatnak, és amely első az elmúlt 12 év eredményeit bemutató füzetek sorában.

Nagy István agrárminiszter a tájékoztatón kiemelte az utóbbi időszak agrártárgyú törvényeit, kezdve az állattenyésztés szabályozásának megújításától az öntözés, a családi adózás, a gazdaságátadás vagy az osztatlan közös tulajdon megszüntetését célzó jogszabályokig.

Fotó: hba
Az agrárminiszter egyebek mellett kiemelte, hogy a „Megújuló vidék, megújuló agrárium” program keretében már a Közös Agrárpolitika átmeneti éveiben, azaz idén és jövőre 1529 milliárd forint fejlesztési forrást használhatnak fel az agrárgazdaság szereplői, legyenek akár kicsik, akár nagyok.

Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének elnöke egy 2005-ös kijelentését idézte, miszerint építkezni csak békében lehet, és kijelentette,

12 éve az van, ami a MAGOSZ és a kamara szövetségének, valamint az agrártárcával megkötött stratégiai partnerségi megállapodásnak köszönhető.

Fotó: hba
Jakab István kiemelte, hogy az elmúlt időszakban a jövőt is megalapozó törvények születtek, a kiadványról pedig azt mondta, jó, ha az emberek látják a munka összegzését.

Fotó: hba
Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke kijelentette, hogy a „Megújuló vidék, megújuló agrárium” című program célkitűzései megegyeznek a NAK küldetésnyilatkozatával, és hangsúlyozta, hogy a kamara és a szaktárca mindig kiállt itthon és Brüsszelben is a magyar gazdák érdekeiért.

Az elnök az eredmények felsorolásakor az agrártárgyú törvénykezés mellett azt elemelte ki, hogy az együttműködésnek köszönhetően a szaktárca felhasználja a NAK javaslatait.

Így volt ez a vidékfejlesztési források nemzeti társfinanszírozásának megemelése esetén is, amelyet 2018-ban javasoltak.

Győrffy Balázs még kitért a falugazdász hálózatra, amely a koronavírus járvány idején is segítette a gazdálkodókat. A gazdák 70 %-ának ők segítenek az egységes kérelmek kitöltésében, így nekik köszönhető, hogy azokat mindig időben be tudták adni.

Fotó: hba

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az agrárgazdaságok átadásáról szóló törvényről

Megjelent az agrárgazdaságok átadásáról szóló 2021. évi CXLIII. törvény, melynek célja, hogy elősegítse az idősebb gazdák gazdaságának az átadását egyetlen jogügyleten belül. Ez a törvény 2023. január 1-jén lép hatályba, tehát a jogalkotó kellő időt biztosított a törvényre való felkészülésre.

Újból megszavazta a román parlament a veszélyes medvék eltávolításáról szóló törvényt

Az államfő felülvizsgálati kérelmének részben helyt adva újra megszavazta a román képviselőház a veszélyes medvék eltávolításáról szóló törvényt.

Lesz még rosszabb – száraz, forró nyarak Mezőhegyesen

Az aratás hagyományos kezdete, Péter-Pál napja előtt 15 nappal már meg kellett kezdeni az aratást Mezőhegyesen.

Mire figyeljen az autós, ha traktort előz?

A mezőgazdasági munkák során a gazdák gyakorta használják a közutakat járműveikkel, akár benzinkúti tankolás, akár az egyik munkaterületről a másikra való eljutás okán. Mire figyeljenek az autósok, ha lovas kocsit, traktort előznek – erről kérdeztünk szakértőt.

Lezárult a „Bölcs Fák” határon átívelő projektje

A matuzsálemfák megőrzése, megfelelő kezelése, dokumentálása kiemelt feladat, emellett fontos a népszerűsítésük, és közkinccsé tételük is határon innen és túl egyaránt - jelentette ki az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős államtitkára a Gödöllői Királyi Kastély kertjében.

Illegális haltárolóhelyet lepleztek le a halőrök a Balatonon

Több éve működtetett illegális haltárolóhelyet lepleztek le a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. és a Nébih Állami Halőri Szolgálatának halőrei. A Balatonkenesén található, 40 m3 térfogatú gödörben 23 pontyot helyezett el a horgász, amelyek nagy részét sértetlenül sikerült visszahelyezni a Balatonba. A halak ezúttal megúszták, a jogsértő horgász azonban nem lesz ilyen szerencsés.

Méhek nélkül nincs jövő

Hosszú távú együttműködést kezdett az Országos Magyar Méhészeti Egyesülettel (OMME) a hazai méhek védelméért és a lakossági edukáció érdekében a magyar élelmiszeripar egyik kiemelkedő szereplője, a Sió-Eckes.

Keleten tovább súlyosbodik az aszály

A keleti országrészben hetek óta alig esett, a talaj sokfelé csontszáraz, a nyári növények szenvednek az aszálytól. A kalászosoknak és a repcének már nem segítene a csapadék, az őszi árpa betakarítása a szokásos idő előtt elkezdődött. A Dunántúlon május végén, június elején jelentős mennyiségű csapadék hullott, arrafelé még van nedvesség a talajban.

Új sajtbírákat avatnak

37 sajtbíra végezte el sikeresen a Magyar Sajtkészítők Egyesülete által szervezett sajtbíra képzést.

Fókuszban a hazai akvakultúra-ágazat innovációs lehetőségei

Hazánkba látogatott a Halászati és Tengerügyi Főigazgatóság (DG MARE) főigazgatója. Charlina Vitcheva 2022. június 21-23-án az Agrárminisztérium meghívására érkezett Magyarországra, hogy szakmai látogatása keretében megismerje a magyar akvakultúra-ágazat hazai erősségeit és kihívásait, valamint találkozzon a fontosabb ágazati szereplőkkel.