Back to top

Nehéz beruházási döntést hozni

Bőséges beruházási források állnak rendelkezésre a mezőgazdasági vállalkozások fejlesztésére, a koronavírus-járvány miatt azonban megdrágult az igénybevételük. Az építőanyagok és az energia árának megugrása pedig kockázatossá teszi a beruházást.

A koronavírus-járvány miatti lezárásokat szerte a világon gazdaságélénkítő állami programok követték, amihez a bankszektornak is alkalmazkodnia kellett, kezdte bevezető előadását Harnóczi György, az OTP Agrár osztályvezetője a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács évzáró rendezvényén.

A mezőgazdasági finanszírozás kedvező helyzetben lévő banki ágazat, ugyanis alacsony a csődráta és megfelelő a jövedelmezőség a gazdálkodók körében.

Az egyszerűbb gépek áremelkedése az acélét követi
Az egyszerűbb gépek áremelkedése az acélét követi
Ezen belül szűkebb, specializáltabb piac a zöldség-gyümölcs termesztés, ahol például az ültetvények értékbecslése és kezelése a fedezeti rendszerben különleges szaktudást igényel. Ráadásul sok kertészeti kultúra tőkeintenzívebb is, mint a szántóföldi növénytermesztés.

A kertészeti beruházásokat is támogatja az állam, 2021–2022-ben összesen 900 milliárd forinttal, ide tartozik többek közt a kertészeti üzemek korszerűsítése. Minden pályázatra sokan jelentkeztek, a különböző jogcímeken a túligénylés a jellemző. Még több pénz áll majd rendelkezésre a következő uniós tervezési ciklusban, 2023–2027 között: a közvetlen támogatásokkal együtt összesen 7537 milliárd forint, amiből 4265 milliárd jut vidékfejlesztésre.

A bővülő források mellett azonban az energiaárak drasztikus emelkedése és a hitelek drágulása erősen befolyásolja a beruházások megtérülését és a vállalkozói kedvet.

A jegybanki alapkamat év végén nálunk volt a legmagasabb a környező országokhoz képest. A múlté a kedvező kamatozású növekedési hitelprogram (NHP), és a forint árfolyama sem fog számottevően erősödni a közeljövőben. Mindezek hatására nem csoda, hogy az ügyfelek a fix kamatozású hiteleket keresik. Ebben új elem a BIRS nevű, 5-10 éves futamidőre naponta kiszámolt referenciaárazás (bankközi kamatok alapján), ami decemberben 4% körül volt.

Mindezzel párhuzamosan drágulnak a mezőgazdaságban felhasznált anyagok is, például a KSH adatai szerint 2021 első félévében a növényvédő szerek 5, a vetőmagok 21%-kal kerültek többe, mint egy évvel korábban. Az élelmiszerárak követték ezt az áremelkedést, átlagosan 30% körüli mértékben: ma a zöldség-gyümölcs drágább, mint egyes állati termékek. Nő a kereskedelmi árrés is, ami befolyásolja a keresletet.

Még tanulni kell

Mindent összevetve tehát napjainkban igen kedvezőtlen a környezet a hitelezésre, a banki modellekben még nem volt példa hasonló helyzetre, mondta Harnóczi György, azzal érzékeltetve a kilátásokat, hogy „átmenetileg kikapcsoljuk a fényt az alagút végén”.

Befolyásolja a beruházási döntéseket a sok hiánytermék, mint például a fa, az üzemanyag, a vetőmag, az alumínium vagy a chipek.

Az építők jellemzően heti anyagárakkal adnak ajánlatot a beruházónak, aki ennek alapján nehezen tud dönteni.

A fenntartható gazdaság együtt kezeli a környezeti, szociális és irányítási célokat, hatásokat (ezt jelenti tulajdonképpen az ESG), és megvalósításukat a bankokon keresztül is előmozdítanák az államok. Az ESG-gondolkodást még a vállalkozóknak és a bankoknak is tanulniuk kell, mert megkerülhetetlen lesz, figyelmeztetett az előadó. Egyelőre a zöld beruházásokat tőkekedvezménnyel tudják segíteni a bankok.

Zöld fejlesztést támogatnak

Az előadást követő kerekasztal-beszélgetésen Nagypéter Sándor, a szakmaközi szervezet alelnöke arra volt kíváncsi, hogy lesz-e az agráriumra szabott, a növekedési hitelprogramhoz hasonló konstrukció.

Szerinte nagy szükség lenne rá, mert a vidékfejlesztési pályázatok során tavaly sokan lecsúsztak az NHP-ról, most viszont dönteniük kell, hogy belevágjanak-e a beruházásba.

Mezei Dávid, a Takarékbank Zrt. agrár- és uniós ügyekért felelős vezetője szerint nem valószínű, hogy lesz ilyen kedvezményes konstrukció, inkább a zöld finanszírozás a várható megoldás. Hatékonyságnöveléssel, kevesebb erőforrás-ráfordítással és innovációval lehet elérni, hogy zöldnek minősüljön egy fejlesztés. A Takarékbank azzal próbálja segíteni az ügyfeleit, hogy már most is el lehet számolni a költségnövekedést az építési normagyűjtemény szerint, és ezzel a támogatás nem nő ugyan, de az intenzitása 50% alá csökkenhet, amire újabb kedvezményes hitelt lehet igénybe venni.

Kertészeti fejlesztésnél összetett beruházásokra van szükség
Kertészeti fejlesztésnél összetett beruházásokra van szükség

Harnóczi György szerint az NHP eleve szokatlan megoldás volt, általában nem a nemzeti bankok szokták támogatni a beruházásokat. Ezzel a megoldással viszont az ebből a forrásból származó hitelt nem kellett beleszámítani az állami támogatásba. A Magyar Nemzeti Bank most a zöld beruházásokra, a gazdálkodás hitelezésére ad tőkekedvezményt a kereskedelmi bankoknak, amit azok vagy átadnak az ügyfeleknek, vagy nem.

Lehetőség a koncentrációra

Simon Attila, az MKB Bank agrárpartner-programjának vezetője a kertészeti beruházások értékeléséhez adott szempontokat.

Gyors, intenzív technológiákat használnak a kertészetben, amelyekkel viszonylag magas életszínvonalat lehetett elérni és a generációváltáshoz is jó hí­vószó volt.

Most a helyzet nem ilyen egyértelmű, mert a szántóföldi növénytermesztés a kertészetinél sokkal kisebb kockázattal tud nagyon jó bevételt adni. A kertészeti termények esetében gondolni kell a piaci helyzetre, a telepítésre, gépesítésre, áruvá készítésre, tárolásra, ezek mind fejlesztési, beruházási döntések. A támogatások mellé banki hitelre is szükség van a beruházásokhoz, így azt is előre kell látni, hogy a fejlesztéssel nem lép-e át a vállalkozás egy magasabb kategóriába, amihez más cégszerkezet, napi finanszírozás, más piaci viszonyok is társulnak.

A nemzedékváltás nem zökkenőmentes az ágazatban, a gazdálkodók negyede nem tudja kire hagyni a vállalkozását, tehát eladja vagy a menedzsment veszi át néhány év alatt. A bankok számára pedig nagyon fontos a folyamatosság, ami a kertészetekben jobban adott, mint a szántóföldi kultúráknál, általában 8-10 évvel lehet számolni.

A folytonosságot hangsúlyozta a nemzedékváltás kérdéskörében Harnóczi György is, hozzátéve, hogy sokféle formában lehet átadni vagy értékesíteni egy gazdaságot.

A nemzedékváltás lehetőséget ad a koncentrációra is, a versenyképes gazdák tudják bővíteni a tevékenységüket az eladó gazdaságok megvásárlásával.

A gyümölcsösök értékbecslése és fedezetként kezelése speciális tudást igényel
A gyümölcsösök értékbecslése és fedezetként kezelése speciális tudást igényel

Minden drágul

Sokféle és nagyon erős árfelhajtó tényező miatt drágultak az inputanyagok, ezekről Sira Márk, a KITE kertészeti üzletágának vezetője adott tájékoztatást. A tengeri konténeres szállítás költségei megnégyszereződtek, ezért vannak olyan olcsóbb termékek, amiket kétszer annyiért hoznának ide, mint amennyibe kerülnek. A forint árfolyammozgása is erősen befolyásolja a beszerzési árakat, hosszú távon a 355-365 forintos euróárfolyam­ban bízik az ágazatvezető. Ugyancsak nagy volt az alapanyagok drágulása, a Kínából származók ára meghaladta a Covid előtti szinteket.

A növényvédő szerek árát befolyásolja az is, hogy meddig érvényes az engedélyük az EU-ban, illetve van-e elegendő készlet belőlük.

Ahogy kivonnak egy-egy készítményt az uniós forgalomból, a többi, zöldnek számító szer ára megugrik. A kínai agrokémiai ipart pedig korlátozza, hogy állami elosztást vezettek be az energiaellátásban. A kínai kormány egyrészt csökkenteni akarja a függést a hagyományos energiahordozóktól, másrészt mutatni akarja az elkötelezettségét a klímaváltozás elleni küzdelemben, emiatt korlátozzák a gyárak energiaellátását, elsősorban a fűtésre adnak energiát. Készlethiány van például azolokból, úgyhogy mindezek alapján a növényvédő szereknél az átlagosnál nagyobb áremelkedés várható.

A műtrágyák drágulása drámai volt 2021-ben, például a kalcium-nitrát a 2020. novemberi árához képest tavaly júniusra 10, szeptemberre 20, november végére 100%-kal drágult. Más műtrágyák ára 50-70%-kal emelkedett. A KITE azon dolgozik, hogy megteremtse az ellátás biztonságát, ami azért sem egyszerű, mert a megrendeléskor még nem tudják, hogy mennyiért fogják megkapni a műtrágyát.

Bizonyos termékeket pedig még rendelni sem lehet, egyszerűen nincs belőlük.

Ki gondolná, hogy a mezőgazdasági fóliák árát, elérhetőségét közvetlenül befolyásolja a Covid-járvány, pedig így van, a maszkok nagy része a fólia anyagából készül. Ez, és a kőolajár emelkedése szabja meg a fátyolfólia árát, ami 30-50%-kal emelkedett. A síkfólia ára állandósulni kezdett, valószínűleg 20-25%-kal drágább lesz, mint 2020-ban.

Ne essünk pánikba!

A gépek és támrendszerek ára is emelkedik, követve az acél, a beton és más nyersanyagok drágulását. Egy szedőplatform például körülbelül 2 tonna vasból készül, az ára 2021 elején 3 millió forint körül volt, év végére viszont meghaladta a 4 milliót. A beton ára nem emelkedik olyan gyorsan, mint az acélé, de az idén is nő majd, úgyhogy a támrendszer betonoszlopai 15-20%-kal lesznek drágábbak, mint 2020-ban.

Végül Sira Márk arra figyelmeztetett, hogy nagyon fontos elkerülni a pánikot, mert az tovább gerjesztené az áremelkedést.

Azt javasolta, hogy mindenki csak 3-6 hónapra tervezzen előre, ne akarja megrendelni a 2023-as anyagait is. A Covid után néhány év alatt visszaállhat az ellátási lánc és csökkenhetnek az árak, a hiánypszichózis viszont képes tovább fenntartani a magas árszintet.

A fátyolfólia árát a Covid-járvány és a kőolaj drágulása is növelte
A fátyolfólia árát a Covid-járvány és a kőolaj drágulása is növelte

A hitelezésről pedig az a véleménye, hogy a növekedési hitelprogram alatt az emberek „hozzászoktak a jóhoz”, előtte 6-7%-os kamattal is írtak alá hitelszerződést. Most érzelmi kérdés is a kamatszint értékelése.

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2022/3 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Tavaly 12,6 millió tonna zöldség-gyümölcs hagyta el Spanyolországot kamionokban

A spanyolországi zöldségek és gyümölcsök többsége továbbra közúti szállítással jut el a külföldi vevőkhöz. Nem kevés áruról van szó, a magyarázat pedig sokrétű.

Miért vásárolunk pálinkát?

Magyarország éghajlati és természeti adottságainak köszönhetően különösen alkalmas a gyümölcstermesztésre. A Kárpát-medencében termett gyümölcsök magas beltartalmi értékekkel rendelkeznek, így kiemelten alkalmasak jó minőségű termékek előállítására, beleértve a pálinkát is.

Öt étel, mely fáradtságot és stresszes állapotot okoz

A tudatosan táplálkozók folyamatosan azon gondolkodnak, hogy milyen ételeket fogyasszanak - hogyan hat az egészségre és a környezetre -, de ritkán gondolnak arra, hogy milyen hatással van az agyra, a hangulatra és az energiaszintre az elfogyasztott étel. Pedig a bélrendszer és az agy állandó kétirányú kommunikációban áll egymással, és az egyik egészsége közvetlenül befolyásolja a másik egészségét.

Málna és különleges bogyósok

Hagyományos bogyósgyümölcseink mellett megjelennek hazánkban olyan fajok is, amelyek különleges igényeik miatt speciális felkészültséget vagy szerencsés termőhelyet igényelnek, esetleg eddig szinte ismeretlenek voltak.

Levéltetvek mindenütt – Növényvédelmi előrejelzés 21. hét

A kórokozóknak kevésbé kedvezett az utóbbi napok időjárása, a rovarkártevők többsége viszont gyors szaporodásnak indult. Különösen a levéltetvek jelenléte feltűnő, némely növényen aggasztó méreteket ölt.

Hússal vagy nélküle az élet?

Etika, ökológia, intolerancia? Sok oka van a hús vagy más állati termék, például a tej és a sajt elkerülésének. Az egészséget is gyakran említik motivációként – az egészséges vegán étrendről alkotott kép a lakosság egy részében megmaradt. Mások viszont az alultápláltságot a többnyire önkéntes lemondásban látják. És akkor az ökológiai lábnyomról nem is beszéltünk…

Akvapóniával kombinált mikrozöldek - különleges magyar kutatás

A Veresi Paradicsom Kft. konzorciumi vezetésével csaknem 1,2 milliárd forint összköltségű kutatás indult különleges kertészeti és akvakultúrás termékek előállítására speciális fényforrások alkalmazásával.

Az idén végre lesz hazai kajszi- és őszibarack

A legtöbb nyári gyümölcsből valamivel jobb termés várható, mint az elmúlt két évben, és jó hír, hogy a tavalyi és a tavalyelőtti hiány után az idén lesz hazai kajszi- és őszibarack, emellett a meggy, cseresznye, szilva is elegendő lesz - írta a Világgazdaság.

Digitalizáció a megbízhatóság jegyében

A KITE hódmezővásárhelyi alközpontjában május 5–7. között magas szintű gépkiállítást és bemutatót szerveztek. Évek óta arra törekszenek, hogy az eseményt összekapcsolják a Hódmezővásárhelyi Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokkal, kihasználva annak szinergikus hatását, ugyanis a két bemutatót alig 1 kilométerre tartják egymástól.

Fűszernövények: Réspiacból versenypiac

A mintegy nyolcvan éve levélzöldségek és fűszernövények termesztésére és forgalmazására szakosodott Steinki családi vállalkozást immár a negyedik generáció irányítja.