Back to top

Alacsony gázkibocsátású marhahús-tanúsítvány borzolja a kedélyeket az Egyesült Államokban

November óta jelentkezhetnek az amerikai tenyésztők abba a programba, amely révén tanúsítványt kapnak arról, hogy marháik alacsony gázkibocsátásúak, s így környezetkímélőbbek más szarvasmarháknál, de szakértők szerint ez megtévesztheti a fogyasztókat - írja cikkében a Wired. A lap azonban nem a különféle tartásmódú marhák kibocsátását hasonlítja össze, hanem a marhákét más állatokéval.

Fotó: Wikimedia Commons
Az amerikai mezőgazdasági minisztérium tavaly ősszel hagyta jóvá azt a programot, melynek során egy magáncég, a Low Carbon Beef tanúsítványt adhat ki azoknak a marhatenyésztőknek, akik környezetbarát módon nevelik állataikat. Ehhez nem szerelnek gázkibocsátás-mérőt az állatokra;

mindössze arról van szó, hogy a tenyésztőknek részletes adatokat kell szolgáltatniuk az állattartás körülményeiről a marhák születésétől a levágásukig,

amelyeket a Low Carbon Beef összesít és ellenőriz, és ha a mutatók az iparági határérték alatt vannak, a tenyésztő feltüntetheti a termékén, hogy alacsony gázkibocsátású marhahúsról van szó.

A Wired és a megkérdezett szakértők szerint ezzel több probléma is van. A lap rámutat, hogy a tanúsítványhoz arra van szükség, hogy legalább 10 százalékkal kevesebb széndioxidnak megfelelő gázkibocsátást lehessen kimutatni, mint a levágott állat tömegének 26,3-szorosa. Egy 2019-es tanulmányra hivatkozva azt írja, hogy ennek a teljesen átlagos amerikai marha is képes megfelelni, mert egy átlagos marha felnevelése során kilogrammonként 21,3 kilogramm széndioxidnak megfelelő gázt állít elő.

Fotó: pxhere.com

A lap által megkérdezett szakértők szerint az is problémát jelent, hogy az alacsony széndioxid-kibocsátású marhahúsra ragasztott címke megtévesztheti a fogyasztókat.

Egy 2018-as tanulmányból ugyanis az derül ki, hogy előfordulhat, más marhákhoz képest a tanúsított állatok kevesebb gázt eresztettek szélnek, de ettől még más vágóállatoknál jóval többet. A marhák fajlagosan is kilencszer több gázt generálnak, mint a szárnyasok, hat és félszer többet, mint a sertések és huszonötszörösét annak, amennyi a szójabab termesztésekor szabadul fel. Még a második helyre befutó bárány is fele annyi gáztermelésért felelős, mint a marha.

"Az alacsony gázkibocsátású marhahús vélhetően még életében jóval több gázt termelt, mint más hústermékek, amelyeket a fogyasztók alternatívaként választhatnak" - írja a lap.

Karen Beauchemin, a kanadai mezőgazdasági minisztérium marhatenyésztési szakértője a portálnak elmondta, hogy a marhák gázkibocsátásának legfőbb forrása az a metán, amelyet kérődzés közben felböfögnek.

Mint ismerteti: ez egyrészt táplálékkiegészítőkkel csökkenthető, másrészt vannak olyan marhafajták, amelyek hatékonyabban táplálkoznak.

Fotó: pxhere.com
A Low Carbon Beef vezetője a Wired-nek kifejtette, hogy több fokozatú minősítést is terveznek, és abban bízik, hogy a fogyasztók a biohúshoz hasonlóan az alacsony gázkibocsátású húsért is hajlandók lesznek felárat fizetni.

A Wired rámutat, hogy a marhatenyésztésből származó gázkibocsátás mérséklésének legegyszerűbb módja az, ha kevesebb marhahúst fogyasztunk. Az átlagamerikai évente 37 kilogramm marhahúst eszik, amely több mint a duplája például a britek marhahús-fogyasztásának. A portál emlékeztet rá: az egészséges és fenntartható étrendről szóló, 2019-es orvosi tanulmány azt javasolja, hogy hetente legfeljebb 98 gramm vörös húst fogyasszunk.

A marhatenyésztés az amerikai széndioxid-kibocsátás 3,7 százalékáért felel, amely a teljes mezőgazdaság kibocsátásának csaknem felét teszi ki.

"Lényegesen meg kell változtatnunk az étrendünket" - szögezte le a Wired cikkének végén Tara Garnett, az Oxfordi Egyetem Környezetváltozási Intézetének kutatója.

mmg-info: Hazánkban a marhahúsfogyasztás körülbelül 3 kg évente, míg a magyar fogyasztók sertés- és baromfihúsból ennek mintegy tízszeresét fogyasztják.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/MTI

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Hússal vagy nélküle az élet?

Etika, ökológia, intolerancia? Sok oka van a hús vagy más állati termék, például a tej és a sajt elkerülésének. Az egészséget is gyakran említik motivációként – az egészséges vegán étrendről alkotott kép a lakosság egy részében megmaradt. Mások viszont az alultápláltságot a többnyire önkéntes lemondásban látják. És akkor az ökológiai lábnyomról nem is beszéltünk…

Utazó ügynökök és neten követhető „dögcédula”

Kincskeresés GPS-szel, ládavadászatra fel! Ha kedveli a vadregényes kirándulóhelyeket, szeret túrázni és kipróbálna egy érdekes játékot, miközben járja az erdőt, a geocaching kiváló lehetőség, akár családi programnak is.

Vásárhely számokban

3 nap, 17 hektár, 233 tenyészállat kiállító, 217 ipari cég, 55 293 látogató – ezekkel a számokkal jellemezhető a 29. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok.

A magyarok először kóstolják meg a cseh akvapóniát

A Cseh Köztársaságot május 24-én, kedden a Future Farming képviseli a budapesti CEE Smart City Expo kiállításon. A cseh standon bemutatásra kerül a Future Farming fejlett akvapóniája.

Laboratóriumi szalonna vöröshús-allergiára?

Gyógyhatású szalonna? Nem feltétlenül disznóság. Ugyanaz a laboratórium, ahol genetikailag módosított sertést állítottak elő emberi transzplantációra szánt szervekhez, váratlanul előlépett sertéstermék-szállítóvá olyanok számára, akik egy különleges, kullancs okozta vöröshús-allergiától szenvednek. Máris sok betegen tesztelték a laboratóriumban előállított exkluzív szalonnát.

Bükki konyha extrákkal

Bekénypuszta kincses szigetként bújik meg az erdő mélyén. Kisgyőrből erdészeti magánúton hosszan kanyarogva érjük el az ökoházat, melyet a Turisztikai Látogatóközponttal 2014-ben hozott létre az ÉSZAKERDŐ Zrt. Délbükki Erdészeti Igazgatósága a Bükk-alja egyik legszebb vidékén. Csend, nyugalom, friss levegő, festői szépségű táj, kiemelkedő szolgáltatás, színvonalas étkezés, mini tanösvény. Kell ennél jobb fogadtatás?

A chilei fütyülőréce

A közepes testalkatú chilei fütyülőréce (Mareca sibilatrix, korábban Anas sibilatrix) Dél-Amerika déli részén elterjed faj, elsősorban Chiléből származik, de Argentína, Paraguay, Uruguay, Chile, a Falkland-szigetek, Déli-Georgia és a Déli-Sandwich-szigetek területén is él. Őshazájában intenzíven vadászott faj, állományai azonban stabilak, így nem tartozik a veszélyeztetett madarak közé.

Nagy állományok fejése – még mindig a karusszel a nyerő

Jászladányban, a Jászföld Zrt. tehenészeti telepén jártunk. Az 1200-as holstein-fríz telepi létszámból 1030-1040 tehenet fejnek. Az út túloldalán levő istállóban növendékek és szárazon álló tehenek élnek. Összesen 2450 szarvasmarha található a telepen, a számuk a tervek szerint a jövőben tovább növekszik. A cél a legalább kétezres fejőstehén-létszám, amit az új fejőház kapacitása is elbír.

A húsevők is ár-érzékenyek: így lehet népszerűbb a vega burger

Több húsevő választana vegetáriánus burgert, ha az olcsóbb lenne, mint a hagyományos húsos változat. De ehhez nagy árkülönbségre van szükség - ha az ár 30 százalékkal csökkenne, a húsimádók harmada már a vegetáriánus burgerre tér át. Ezt mutatják a Göteborgi Egyetem közgazdasági tanulmányának eredményei, amely a hús zöld alternatívákkal való helyettesítésének mozgatórugóit és akadályait vizsgálja.

Nagy István: „Munkánk most valóban a termőföldtől az asztalig fog terjedni”

Nagy István a jelenlegi kormányalakítás után is az agráriumért felel, ezért a Fenntartható Fejlődés Bizottsága és a Mezőgazdasági Bizottsága előtt is referálnia kellett. Kinevezése előtti mindkét meghallgatásán hangsúlyozta, hogy az Agrárminisztérium tevékenységét a jövőbe mutató megoldások fogják meghatározni.