Back to top

Az árstop mellett nagy emelésre készülnek a kiskereskedők

A hatósági ár helyett három más tényezőt tart hatékonynak az infláció megfékezésére a Portfolio munkatársa.

A Portfolio elemzője szerint várhatóan nem lesz érdemi hatása az inflációra annak, hogy a kormány egyes alapvető élelmiszerekre árstopot vezetett be február elsejétől. A döntés értelmében a kristálycukor, a búzafinomliszt, az étolaj, a sertéscomb, a csirkemell és far-hát, valamint a 2,8 százalékos UHT tehéntej árát az október 15-i szinten kell rögzíteni - írja az Infostart.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) előrejelzése szerint 0,2-0,4 százalékkal viheti lejjebb az inflációt az élelmiszerárstop az érintett időszakban (a legutóbbi hónapokban 7,4 százalék volt az infláció mértéke).

A kormány nagyobb mérséklődésre számít: Nagy Mártonnak, a kormányfő gazdasági tanácsadójának az előrejelzése 0,5-1 százalékpont.

"A kereskedők, a kiskereskedelem résztvevői pedig úgy gondolják, hogy nagyon erőteljesen meg fogják tudni más termékek árát, ezzel kompenzálva a veszteségeiket. Összességében tehát az érintett termékek ára a tavaly októberi szintre fog csökkenni, ugyanakkor több száz más terméknél megvan a lehetőség az áremelkedés irányába. Különös tekintettel arra, hogy nagyon erős a belső kereslet, az embereknek növekszik a jövedelme" – sorolta a Portfolio elemzője, Hornyák József.

Nem minden terméknél jelent nagy árvisszaesést a kormány intézkedése. Az étolaj ára tavaly októberre például már jelentősen drágult, most 700 forint körülire kell visszaállítani az árcímkéket, de ez már nem jelent drasztikus mértékű csökkenést a mostanihoz képest. Ugyanez a helyzet az elemző szerint a csirkemellel is.

Jelentősebb árváltozást csak a tej és a cukor árában lehet majd érzékelni,

mert a KSH adatai alapján ezek árainál láthattunk az utóbbi hónapokban megugrást – tette hozzá Hornyák József, rámutatva, hogy ezen két termék árának nagyobb arányú csökkenése viszont nem lesz jelentős hatással az inflációra.

Hornyák József szerint az áremelkedés mértékének visszaszorításához másra van szükség:

  • az MNB stabilan tartsa a forint árfolyamát,
  • folytassa a kamatok emelését, illetve
  • a kormány leszorítsa a költségvetés nagyon jelentős hiányát.

"Hallhattunk ugyanakkor a kormányzat részéről olyan jelzéseket is – zárta elemzését Hornyák József –, hogy akár kiterjeszthetik az árstopos termékek körét, ha nem csökken elegendő mértékben az infláció. Ennek valószínűleg sem a termelők, sem a beszállítók, sem a kiskereskedők nem fognak örülni, hiszen a jelenlegi gazdasági helyzetben nekik is ki kell gazdálkodniuk a költségeik emelkedését. Gyakorlatilag nincs más választásuk, mint hogy egy idő után áthárítsák a fogyasztókra ezeket a költségeket."

Forrás: 
Infostart

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az árnál is van fontosabb

A Floral Marketing Fund (FMF) támogatásával 2020–2021-ben felmérést végeztek az Egyesült Államokban és Kanadában a fogyasztók bolti és online vásárlási szokásairól. Meglepő eredményre jutottak: a kertészeti árudákban gyakran már csak azután nézik meg a vevők a termékek árát, miután döntöttek a vásárlásról.

Jó évkezdés a BASF-nél

Az idei első negyedévben a kedvezőtlen világgazdasági hatások ellenére 19%-kal nőtt a BASF árbevétele, a kamat és nyereségadó levonása előtti eredmény (EBIT) pedig 21%-kal magasabb, mint egy évvel ezelőtt.

Kö­zösségi üvegház az élelmiszerellátás biztonságáért

Boston és a nagyvárost körülvevő települések vezetői a lakosság bevonásával komoly erőfeszítéseket tesznek azért, hogy a lehető legjobban kezeljék az élelmiszerellátás bizonytalanságait.

Ami megterem, az üvegbe kerül

A Viharsarki Lekvárium története három évtizedre nyúlik vissza. Hobbi-lekvárfőzéssel indult, majd családi-baráti ajándékozási célra készültek a finomságok, míg a megtermelt és feldolgozott mennyiség akkora lett, hogy elkezdődött az értékesítés.

Hiába a kedvenc zöldségük, sokaknak már nem fér bele a keretbe

Elvileg zajlik a spárga-csúcsszezon Németországban, de elég vegyes a kép, míg egyes térségekben a szedhető mennyiség és a kereslet egyaránt optimális, addig sokhelyütt a gazdákon marad a termés. Az agrarheute.com online agrárszaklap a regionális lapok riportjai alapján készített rövid körképet.

A bolygó legkörnyezetbarátabb élelmiszerei: vadhústól a teljes kiőrlésű gabonákig

Az élelmiszerek akkor tekinthetők környezetbarátnak, ha nem vagy csak kevéssé károsítják a környezetet, akár az előállításukhoz használt eszközök, vegyi anyagok, vagy akár a biológiai lebonthatóságuk és/vagy megújuló képességük miatt. Ilyen élelmiszerek például a vadhús, a hüvelyesek, a kagylók, a szezonális zöldségek és gyümölcsök, az algák, a gombák és a teljes kiőrlésű gabonák is.

A hétvégi sült a sertéstenyésztő végső célja

A Magyar Fajtatiszta Sertést Tenyésztők Egyesülete 17 kocasüldő csoporttal, 9 kansüldővel, 5 hízó csoporttal, 1 koca 15 malacával és 1 óriássertéssel vett részt a Hódmezővásárhelyi Állattenyésztési Napokon. Összesen 60 tenyészsertést mutattak be.

Kiemelten fontos a biológiai sokféleség megőrzése

Az Agrárminisztérium kiemelten fontos kérdésként kezeli a biológiai sokféleség megőrzését, gazdag természeti értékeink, a vadon élő élővilág és természetes élőhelyeinek védelmét - közölte a tárca vasárnap az MTI-vel a biológiai sokféleség nemzetközi napja alkalmából.

Az őstermelői előírások teljesítését segíti a Nébih

Számos ponton változtak tavaly az őstermelői tevékenység és a termékek értékesítésének szabályai. Megszűnt például az őstermelői igazolvány, helyette FELIR azonosítót és Nébih tevékenységazonosítót kell igényelni, majd ezeket megjeleníteni a szabályos árusításhoz.

Miért vásárolunk pálinkát?

Magyarország éghajlati és természeti adottságainak köszönhetően különösen alkalmas a gyümölcstermesztésre. A Kárpát-medencében termett gyümölcsök magas beltartalmi értékekkel rendelkeznek, így kiemelten alkalmasak jó minőségű termékek előállítására, beleértve a pálinkát is.