Back to top

Educatio: ahol a felvételiző választ

Miért fontos, hogy egy egyetem a lehető legérdekesebben mutassa be a tevékenységét? Mennyire számít egy kiállítási stand elhelyezkedése? Sport, kultúra, programok – manapság ezt is kell a felvételizőknek nyújtott csomagban kínálni. Az egyetemek közötti, illetve a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem öt campusza közötti versengés is témája volt az Educatio kiállításról szóló beszélgetésünknek.

Dr. Farkas Alexandrával, a MATE tudománykommunikációs munkatársával Halmos B. Ágnes, a Kistermelők Lapja főszerkesztője beszélgetett.

Az agrárpálya menő, ezért is érdemes továbbtanulni | Dr. Farkas Alexandra, MATE | MMG-Direkt

Miért is vett részt az egyetem ezen a kiállításon?

Ez egy felsőoktatási seregszemle. Igazából minden egyetem részt vesz ezen minden évben, és hát nagyon örülünk neki, hogy a tavalyi nehéz év után nem online került megrendezésre, hanem hibrid formában. Tehát a gimnazisták, a végzős, érettségire készülő fiatalok el tudtak jönni személyesen és az egyetemek képviselőivel tudtak beszélgetni, de aki esetleg úgy döntött, hogy mégsem vállalja be a jelenlétet, az pedig online is részt tudott venni, tehát online standok is voltak és valóban fizikailag is lehetett beszélgetni mindenkivel.

Azért nagyon fontos ide eljönniük, mert az esetek többségében a statisztikák szerint itt döntik el, hogy hova is fognak felvételizni, tehát mindent be kell vetni ahhoz, hogy meggyőzzük őket, és elcsábítsuk őket az agrárpálya felé.

Mind tudjuk, ez egy agrár fókuszú egyetem, 50 százalék nagyjából az agrár szakoknak az aránya, tehát akár a többi szakterület felé is elcsábítjuk őket. Körülbelül, akik személyesen ott voltak, az olyan 30-35 ezer ember.

Fotó: MATE
Mennyire voltak érdeklődők az agrárpályák, illetve az agrártípusú pályák iránt?

Mi azt vettük észre, hogy az egyik leggyakoribb kérdés az volt, hogy milyen ez az új egyetem. Most már lassan egy éve, hogy megalakult a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem. Már az első pótfelvételi, illetve keresztfelvételi adatok is azt mutatják, hogy egyre nagyobb a bizalom az új egyetem iránt, de itt is nagyon sokan azt kérdezték, hogy mik a változások, milyen új képzések várhatók, mik alakultak át, mi az, ami esetleg őket pluszban ide tudja csábítani, tehát vannak-e új ösztöndíjak, új hallgatói szolgáltatások.

Ez volt az egyik leggyakoribb kérdés, és úgy láttuk, hogy mindenki nagyon nyitott volt, és reméljük, hogy ez a felvételi számokon is majd látszódni fog, hogy valóban minket választanak.

Tavaly lényegesen nőtt a korábbi évekhez képest az agráregyetemekre, illetve pont a Magyar Agrár és Élettudományi Egyetemre felvételizők száma.


Mennyire népszerű az agrárpálya? A fiatalok eddig nem nagyon voltak érdeklődők, de most hirtelenjében ráébredt a fél Magyarország arra, hogy márpedig az agrárpályáknak van jövőjük?

A tavalyi évben 24%-kal több fiatal kezdte meg a tanulmányait a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem öt kampuszán, ami még az országos átlagnál is nagyobb növekedést jelentett. Úgy látjuk, hogy emögött több folyamat is lehet. Az egyik az, hogy az elmúlt időszakban nagy hangsúlyt fektettünk arra, hogy a digitalizációnak, illetve a modernizációnak a kézzel fogható valódiságát meg tudják tapasztalni a rendezvényeiken.

Tehát rengeteg olyan rendezvényt, roadshow-t tartottunk az országban, ahol permetező drónokat és okostraktort lehetett megnézni.

3d nyomtatóval mutattuk be, hogyan tudunk eszközöket nyomtatni pillanatok alatt az agráriumhoz, vagy akár más területekhez, és rengeteg érdekes kütyüt megfoghattak. Vagy akár applikációkat készítettünk számukra, amik ugye a fiatalokat megfogják. Tehát biztos, hogy ez az egyik oka annak, hogy több a jelentkező, hogy most már nem a sárdagasztós mezőgazdaságot látják a fiatalok sem, hanem látják mögötte az igazi jövőt, a digitalizációt, a modern technológiákat, és ez nagyon izgatja őket, úgy vesszük észre.

A másik pedig az, hogy úgy látjuk, hogy esetleg benne van ebben az egészben az is, hogy a COVID-járvány alatt nagyon sokan beszorultunk a lakásba. Elképzelhetőnek tartjuk, hogy sokan itt döbbentek rá, hogy mennyire fontos az, hogy önfenntartó legyen akár egy család. Egy kis kertben vagy egy faluban meg tudja termelni magának az élelmiszert, és lehet, hogy sokan emiatt választották ezt a pályát, hogy ne kelljen másra szorulniuk, ne kelljen sokszor vásárolni menni, hanem minél inkább önfenntartók tudjanak lenni.

Akár azt is látták ebben, hogy valóban ez egy olyan terület, ami akár egy világjárványban is biztos munkahelyet jelent mindenkinek.

Úgyhogy ezt a két fő folyamatot látjuk, és reméljük, hogy kitart ez az érdeklődés az idei évben is.

Fotó: MATE

Egyébként mennyire látszott az érdeklődés a kiállításon?

Nagyon sok érdeklődőnk volt folyamatosan. Úgy épült fel a standunk, hogy öt kampusz külön oldalakon helyezkedett el, és folyamatosan minden pultnál voltak érdeklődők, és ez annak is köszönhető, hogy nem csak tájékoztatást tartottunk a szakokról, hanem minden egyes kampusz rengeteg interaktív programmal készült. Ahogy az előbb is említettem, nagyon fontos, hogy ezeket a modern eszközöket, játékokat meg tudják tapogatni, meg tudják szemlélni saját maguk, élményt tudjanak hozzá kapcsolni. Így volt például a Műszaki Intézetnél. 3d nyomtató, amit meg lehetett nézni. Volt egy MATE szerencsekerekünk, ami nagyon-nagyon népszerű volt, ott különböző szakterületekhez játékos kérdéseket tettünk föl az érdeklődőknek. Az Élelmiszer Intézetnél volt illatérzékelés lehetősége, tehát meg lehetett nézni, hogy egy érzékszervi vizsgálat hogyan zajlik a gyakorlatban.

A tájépítészeti intézetnél egy-egy kis terepasztalon berendezhető táj volt. Ami teljes mértékben egy játékos, de ugyanakkor szakmai program volt, hiszen a valóságban is tulajdonképpen ezt csinálják a szakemberek.

Úgyhogy ezek a játékok nagyon sok látogatót vonzottak, és nagyon örültünk neki, hogy nem csak a diákok jöttek, hanem sok esetben a szülők is kísérték őket, és így ők is meggyőződhettek arról, hogy mennyire magas szakmai színvonalon zajlik itt a program az egyetemünkön.

Hogyha az egyetemen belül nézzük - hiszen nem egy kampuszról beszélünk -, melyek azok a részterületei az agráriumnak, amelyek talán a legnépszerűbbek voltak most a diákok körében

Minden évben elmondhatjuk azt, hogy az élelmiszertudományi, élelmiszermérnöki képzés, illetve a tájépítészet és kertművészet képzés az egyik legnépszerűbb, ez a felvételi számokon is mutatkozik, de nagyon sokan érdeklődnek az osztatlan agrármérnök képzés iránt, illetve a gazdasági szakok is ugyanúgy népszerűek. Tehát igazából minden szakterület érdekes lehet a fiataloknak.

Az én szívemhez legközelebb az állattenyésztés áll, mennyire érdeklődnek az állattenyésztés iránt?

Itt is ugye az az érdekesség foghatja meg őket leginkább, hogy már itt is mennyi modern eszközt használnak, és akár programozni is lehet ezeket.

Tehát akár olyan fiatalokat is meg tudunk szólítani, akik mondjuk, informatikai szakra jönnének programozónak, és hogyha bevetjük, hogy hát te miért nem tervezel meg mondjuk egy programot egy állattenyésztésben használt eszközhöz, akkor akár az is felcsillanthatja a szemüket. Úgyhogy valóban nagyon sokrétű képzéseink vannak, és mindegyiknél ez a fő vonal, hogy interaktív játékokkal meg tudjuk fogni őket.

Fotó: MATE

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, illetve az egyéb egyetemek standjai között lehetett-e különbséget tenni?

Igen, sok egyetem úgymond hagyományos standokkal készült, tehát egyszerű pultok mögött álltak tulajdonképpen a hallgatók. Mi viszont egy fából készült nagyon organikus látványt nyújtó standdal készültünk, aminek belső része is volt, tehát akár hogyha szerettek volna beszélgetni egy kicsit nyugodtabb körülmények között az oktatókkal vagy a hallgatókkal a felvételizők, akkor a belső részre le is tudtak ülni.

Külön öröm volt számunkra, hogy a nagyszínpad mellett helyezkedtünk el, így igazából, aki a nagyszínpad előadásait hallgatta, látta, az rögtön hozzánk is tudott csatlakozni.

A másik oldalunkon az EFOTT standja volt, ami azért is érdekes, mert idén a júliusi EFOTT-nak a házigazdája a MATE lesz, amit éppen itt a kiállításon jelentettek be, és így akik az EFOTT standra jöttek, ők is összeköttetésben állhattak velünk. Tulajdonképpen nagyon jó volt az elhelyezkedése is a standunknak, illetve látványra is - úgy érezzük - a legszebb standunk nekünk volt az egyetemek között. És ami még szerintem nagyon fontos volt, hogy ahogy körbesétáltam, azt láttam, hogy sok egyetemnél csak hallgatók voltak és a mi standunkon pedig szinte mindenütt voltak oktatók is. Ami azért nagyon fontos, mert sok esetben előfordulhat olyan kérdés, amit egy hallgató nem tud megválaszolni, vagy nem úgy tud megválaszolni, mint egy oktató, így mi még mélyebb tájékoztatást tudtunk adni, mint máshol, más egyetemeken.

Szó volt az EFOTT-ról. Mit jelent az, hogy egy egyetem a házigazdája az EFOTT-nak? Amikor én EFOTT-on voltam, akkor nekem nem derült ki, hogy ki a házigazda.

Itt most reméljük, hogy ki fog derülni, illetve mindent megteszünk annak érdekében, hogy kiderüljön, ugyanis mi fogjuk szervezni a HÖOK-kal együtt ezt a rendezvényt.

Ez nem csak egy névleges házigazda szerep lesz, hanem törekedni fogunk arra, hogy fenntartható fesztivált szervezzünk, tehát minden olyan eszközt be fogunk vetni, amivel fenntarthatóvá tudjuk tenni ezt a rendezvényt.

Gondolhatunk itt akár egy büfé megszervezésétől a mindenféle workshopokon át különböző előadásokig, ahol a résztvevők az esti szórakozás mellett hasznos tanácsokat tudnak elsajátítani ahhoz, hogy fenntarthatóan éljenek a hétköznapokban, csökkentsék az ökológiai lábnyomukat. Az Educatio kiállításon egy online kérdőívet is kitöltettünk az érdeklődőkkel, ami éppen arra helyezte a hangsúlyt, hogy ők hogyan látják, hogyan lehet egy fesztivált fenntarthatóvá tenni. Miért szeretnének részt venni ezen? Milyen programok érdeklik őket? Tehát, hogy tényleg egy olyan programsorozatot állítsunk össze, ami igazán őket szólítja meg.

Visszatérve a kiállításra. Úgy tudom, hogy nem csak személyes beszélgetések voltak, hanem voltak pódiumbeszélgetések is a standon. Kik voltak ott, mit csináltak, miről beszéltek?

Igen, az egyetemünk életében nagyon nagy fejlődésen esett át most a sportélet az elmúlt időszakban. Egyrészt átadtuk az egyik legmodernebb uszodát Gödöllőn, és itt alakult meg több új szakosztálya is a MATE GEAC Sportegyesületnek. Ennek a két szakosztálynak a vezetőjével volt beszélgetés: Kiss Gergő háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázóval, illetve Valkai Ágnes világ-, és Európa-bajnokkal. Ők arról beszéltek az érdeklődőknek, hogyan lehet összeegyeztetni az egyetemi éveket a sportélettel, az élsporttal, hogy mik azok a képességek, amiken sokat tud javítani az, hogyha a sok padban ülés mellett rendszeresen sportolnak is a fiatalok.

Nagyon motiváló volt hallgatni őket, hogy ők maguk is végeztek egyetemet, és hogy ők hogyan oldották meg ezt a rendkívül sűrű időbeosztást, és úgy láttuk, hogy nagyon sok érdeklődő volt, és sokan fotózkodni is odajöttek hozzájuk.

Jelen volt a standunkon a GEAC több képviselője is, és sokat beszéltek a fiataloknak az új sportösztöndíjunkról is, ami éppen az élsportolókat kívánja támogatni, hiszen ugye valóban nem könnyű összeegyeztetni az élsportot a tanulmányokkal, de ezzel az ösztöndíjjal is úgy igyekszik a MATE-t támogatni őket, hogy ezt még inkább meg tudják tenni. Szeretnénk ezt a harminc fiatalt, aki most először megkapta ezt az ösztöndíjat, példaképként állítani a többi MATE-hallgató elé, hogy ezt igenis meg lehet csinálni és tovább tudnak mind a tanulmányukban fejlődni, mind az élsportban.

A MATE kampuszai mennyire versengenek egymással, ha már ugye a sportot említettük.

Most ezt még pillanatnyilag nem annyira tudjuk megmondani szerintem, hiszen még nagyon fiatal az egyetemünk, de épp most idénre már reméljük, hogy tudunk szervezni egy regattát, és ez ott már ki fog derülni.

Ugye ez a korábbi években is nagy hagyomány volt, a régi karaink között volt egy versengés a regatta versenyen, de nagyon érdekes, hogy ahogy az első 30 ösztöndíjast láttuk, nagyon sok sportágban jeleskednek a hallgatóink, akár a western lovaglást is említhetném.

De hát az ugye profilba vág.

Igen. Van egy bronzérmes hölgyvízilabdázónk is, Garda Krisztina is a mi hallgatónk. Rengeteg röplabdázónk van, atlétánk ugye a GEAC révén, úgyhogy mindenféle sportágban vannak kiváló hallgatóink, és reméljük, hogy majd a következő években még több lesz a GEAC-nak hála.

És remélhetőleg a gazdászversenyeken is jól fognak szerepelni, mert a gazdászversenyek azok régebben a különböző egyetemek, főiskolák között voltak, most viszont gyakorlatilag házi versenyt lehet tartani.

Igen, kampuszok közti versennyé alakulhat.

Milyen fajta olyan programokat vagy olyan lehetőségeket kínál még az egyetem a sportoláson kívül, amely valamennyire kötődik a szakmához is, de mellette végül is szabadidős tevékenységnek is felfogható?

Fotó: Bokor Ádám
Az elmúlt időszakban nagyon nagy hangsúlyt kaptak ezek a hallgatói innovációs szolgáltatások is. Nagyon fontosnak tartjuk, hogy a hallgatók a tanulmányaik során azt is lássák előre, hogyha nekik van egy jó ötletük, vagy a TDK konferencián mondjuk, egy jó eredményt elérnek, akkor ezt a szellemi terméket hogyan tudják levédetni, hogyan tudnak ebből terméket vagy eladható szolgáltatást létrehozni. Ehhez van az egyetemen mentor program is, ami egy nagyon népszerű lehetőség.

Vannak szakkollégiumaink, tudományos diákkörök, ahol tulajdonképpen minden szakterületről várjuk a hallgatókat, hogy akár már első-másodévben bekapcsolódjanak a kutatásokba és ugye ez is tulajdonképpen egy szabadidős tevékenység, hiszen ez mindig túlmutat azon, ami a kötelezően elvárt tanulmány.

De nagyon nagy hangsúlyt kapott az elmúlt időszakban a kulturális programok szervezése is, most már itt is egyre több programot kínálunk. Volt nyári színházunk a Gödöllői Campus belső udvarában. Nagyon nagy népszerűségnek örvendett, és volt több rendezvényünk, ami szintén a kulturális életet pezsdítette fel, úgyhogy minden téren igyekszünk fejlődni és újakat nyújtani a hallgatóknak és a kollégáknak is.

Mennyire látszik az – rektor úrral beszélgettünk erről –, hogy a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemnek az a célja, hogy ne csak úgymond szakbarbárokat képezzen, hanem a vidéki értelmiséget teremtse meg. Ezek a fajta programok, erre szolgálnak? Vagy mi minden szolgál arra, hogy mondjuk úgy, kiművelt emberfőket képezzen az egyetem?

Ezek a programok mindenféleképpen hozzájárulnak ehhez és én azt is nagyon fontosnak tartom, hogy most már egyre több olyan alkalom van, amikor a kampuszoknak a munkatársai egymással tudnak találkozni, és így is tudnak beszélgetni.

Együttműködések alakulhatnak ki köztük, és támogatni tudjuk egymást. Ilyen volt például az Educatio kiállítás, ahol tulajdonképpen az egyik első nagy közös rendezvénye volt az összes campusnak, és nagyon látszott, hogy mennyi közös témát találtak rögtön a hallgatók.

Úgyhogy ezek a találkozások is nagyon fontosak, és ilyen volt a KÁN Egyetemi Napok is Kaposváron, ahol tényleg párbeszéd alakult ki és mindenki a közös jövőt tervezte, úgyhogy itt még nagyon sok új dolog lesz, ami elő fogja segíteni ezt a fejlődést, a vidéki életnek a fejlesztését.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Díszes haszonkertek

Neves hazai és külföldi szakemberek közreműködésével rendezték meg a Díszes haszonkertek című, a várak, paloták, kastélyok, udvarházak és egyházi központok kertörökségének múltját és jövőjét körüljáró konferenciát a Várkert Bazárban.

Madarakról és fákról a botanikus kertben

Több mint ötszázan vettek részt a Madarak és Fák Napja alkalmából pénteken, a Nyíregyházi Egyetem Tuzson János Botanikus Kertjében rendezett programon. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület valamint a NYÍRERDŐ Zrt. Pál Miklós Erdészeti Erdei Iskola két év kényszerszünet után tartotta meg ismét az évtizedes múltra visszatekintő rendezvényt.

A sakál elterjedésének okairól beszélt a MATE kutatója

Az aranysakál, melyet nádi farkasként is szoktak emlegetni, hosszú évszázadok óta egy őshonos, alacsony létszámban, és sokszor alkalmi módon jelen lévő ragadozó volt Magyarországon. Az utóbbi évekre jellemző gyors elterjedésük miatt az állattartók és vadgazdálkodók részéről egyre gyakrabban hallani panaszos hangokat. Mit kell tudnunk erről a titokzatos fajról?

Elhunyt Antonio Carraro

A 90 évesen elhunyt Antonio Carraro hosszú ideje volt a családi tulajdonú vállalat elnök-vezérigazgatója. A Compodarsegoban működő gyár elődjét Giovanni Carraro alapította 1910-ben. Az Antonio Carraro nevével fémjelzett traktorgyárban sajátos konstrukciójú, 100 LE alatti kompakt traktorokat állítanak elő ültetvényekre és kommunális területre.

A szőlő-bor ágazatban kezelhetők a klímaváltozás hatásai

A szőlészetre a legnagyobb hatást a klímaváltozás gyakorolja, annak következményeihez kell alkalmazkodnunk, értettek egyet a Keszthelyen rendezett Agrárakadémia előadói, de több jó módszer is létezik a káros hatások ellensúlyozására. A MATE és a Magyar Mezőgazdaság Kiadó rendezvénysorozatának negyedik állomásán kerekasztal-beszélgetésen boncolgatták a további részleteket.

A fiatalokat szeretnék az agráriumba csábítani

„Az előttünk álló kihívásokra a válaszok a tudásban, a tudományban keresendők és találhatók, ez az egyik legfőbb üzenete a pápai agrárexpónak. A generációk találkozása és annak a felismerése, hogy a tudásra, tudományos eredményekre a kihívásokra való küzdelemben szükség van és az jelenti a megoldást” – emelte ki megnyitó beszédében Nagy István agrárminiszter a XXV. Pápai Expo és Agrár Pikniken, pápán.

A következő fajtaváltást valószínűleg a klímaváltozás fogja meghatározni

„A borászattal csak teljes odaadással, szenvedéllyel érdemes foglalkozni. Ha ez szüretkor napi tizennyolc óra munkát jelent, akkor annyit. Augusztustól októberig ki lehet bírni.”

Együttműködési megállapodás a minőségi képzések szolgálatában

Együttműködési megállapodást írt alá május 12-én a Magyar Agrár- és Élettudomány Egyetem (MATE), valamint a Mellow Mood Hotels szállodacsoport a budapesti Párisi Udvar Hotelben. A megállapodás célja, hogy a koronavírus-hullámok után a turizmus-vendéglátásban, így a Mellow Mood-nál is megjelenő szakemberhiányt az egyetem új képzéséről kikerült fiatal, szakképzett munkaerővel pótolják.

A cirok bemutató is elvetésre került a 35. Bábolnai Gazdanapokra

Tavaly visszatért, és idén újra megvalósul a cirok fajtabemutató a Bábolnai Gazdanapokon a kukorica fajtabemutató mellett.

Kettősség a géppiacon: alapanyaghiány és növekvő gépvásárlási kedv

Hogyan hat mezőgazdasági gépek forgalmazására, javítására a járvány és a háború okozta alkatrészhiány. Többek között erről is beszélget Mikó Sándorral, a Magtár Kft. ügyvezető igazgatójával Halmos B. Ágnes, a Kistermelők Lapja főszerkesztője.