Back to top

Korszakváltó kiállítás

Technológiai, piaci és generációs szempontból is korszakváltás zajlik a magyar agráriumban, amelyhez a fogyasztói szokások átalakulása is társul – mondta Feldman Zsolt, mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár az AGROmashEXPO mai megnyitóján. Az ország legnagyobb fedett agráripari rendezvénye január 26-29-én várja a látogatókat a Hungexpo területén.

AGROmashEXPO negyvenedik alkalommal | MMG

A negyvenedik alkalommal megrendezett AGROmashEXPOn négy pavilonban közel kétszáz kiállító mutatja be technológiai újdonságait a megújult vásárvárosban, amelynek kiállító területe 3,5 hektárról 7 hektárra nőtt.

A precíziós gépek teljesítményének, az okos megoldásoknak a közvetlen megtapasztalását és a személyes találkozásokat nem helyettesítik a virtuális rendezvények – emlékeztetett Ganczer Gábor, a szervező Hungexpo Zrt. vezérigazgatója a megnyitón.

Mindannak, amit néhány évtizede csak az űrtechnológia képviselt, mára a többszörösét tudják a legújabb mezőgazdasági berendezések és szoftverek
Mindannak, amit néhány évtizede csak az űrtechnológia képviselt, mára a többszörösét tudják a legújabb mezőgazdasági berendezések és szoftverek
Fotó: Csatlós Norbert

Az eseményen részt vett Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztos és Farkas Bertalan, az ország első és eddig egyetlen űrhajósa is. Többen emlékeztettek a megszólalók közül, hogy mindannak, amit néhány évtizede csak az űrtechnológia képviselt, mára a többszörösét tudják a legújabb mezőgazdasági berendezések és szoftverek.

Olyan tempóban fejlődik az agrártechnológia, hogy az évszázados gyakorlattal szemben „mára az apák tanulnak a fiaiktól”

– emelte ki Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke. Az agrárdigitalizáció gyakorlati alkalmazásában pedig a kamara is tudatos szerepet vállal. A NAK TechLab program célja a jó ötletek továbbfejlesztése, piaci értékesítése és eljuttatása a gazdálkodókhoz. Eredményei közül pedig az AGROmashon is bemutatnak hármat.

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke köszönti a megnyitó résztvevőit
Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke köszönti a megnyitó résztvevőit
Fotó: Csatlós Norbert
Az agráriumban zajló korszakváltás kapcsán Feldman Zsolt kiemelte a tudás, az információ, az innovációra való nyitottság és a kooperációs készség szerepét.

„Az évtizedeken keresztül megszokott egyéni útkeresés helyett sikeresebb lehet közösen haladni az úton”

- mondta, a horizontális és vertikális integráció jelentőségére utalva.

Feldman Zsolt kiemelte a tudás, az információ, az innovációra való nyitottság és a kooperációs készség szerepét
Feldman Zsolt kiemelte a tudás, az információ, az innovációra való nyitottság és a kooperációs készség szerepét
Fotó: Csatlós Norbert
A hazai agrárium az elmúlt években elkezdett érdemben felzárkózni versenytársaihoz. Ezt jelzi az is, hogy míg 2010-ben 41 százalékát érte el az EU átlagos termelékenységének, mára 66 százalékra javította azt.

Nyertese lehet a következő éveknek, amelyet történelmi jelentőségű források alapoznak meg. A háromszorosára emelkedett vidékfejlesztési támogatások új dimenziókat nyitottak meg a gazdálkodók előtt. A tavalyi év első 9 hónapjában 160 milliárd forintértékben vásároltak új gépeket, amely 16 százalékkal haladja meg az előző esztendő azonos időszakát.

A magasabb termelékenységet és több hozzáadott értéket segíti elő egyebek mellett a precíziós pályázat, amelyre tavaly novemberig 212 milliárd forint értékben jelentkeztek a termelők. Eddig több mint hatszáz pályázatot bíráltak el pozitívan több mint 52 milliárd forint támogatási értékben.

A 2023-mal kezdődő évek támogatási stratégiájában továbbra is előnyt élveznek a fejlesztések, folytatódnak a precíziós átállást és digitális megoldásokat támogató pályázatok.

A megnyitó ünnepség a köszöntők után az idei AGROmashEXPO termékfejlesztési díjainak átadásával folytatódott. A különböző kategóriákban egyaránt a fő bírálati szempontok között szerepelt a termékek újszerűsége, környezetre gyakorolt hatása, innovatív szerepe az agráriumban és alkalmazhatósági értéke a gyakorlatban.

Gépesítés kategóriában hazai nagydíjat kapott a KOMÁROMIGÉP Kft. KG-6000 típusú, 6 méter munkaszélességű, hidraulikusan csukható szárzúzója, és nemzetközi nagydíjat nyert az Austro Diesel GmbH. Massey Ferguson 8S.265 Exclusive traktorja. Hazai termékfejlesztési díjat vett át digitalizáció kategóriában az Afflield Kft. a MachineryGuide NODE AutoSteer robotkormányért, gépesítés kategóriában a FLIEGL ABDA Gépgyártó Kft. a FLIEGL PFW 27500 Alpha-Line szivattyús tridem tartálykocsiért. Nemzetközi termékfejlesztési díjat kapott gépesítés kategóriában a DM-KER Nyrt. Agrifac Condor V. önjáró permetezőgépe, a FLIEGL ABDA Gépgyártó Kft. FLIEGL KSE 680 láncos-tárcsás boronája, és a ROYAL TRAKTOR ZRT. FARMTRAC 25G 4WD teljesen elektromos kompakt traktorja. Prémium oklevéllel ismerték el a MARTON GENETICS mesterséges intelligenciával ellátott döntéstámogató rendszerét a növénynemesítésben, a Hári Tech Kft. HariTech-HariBot teljesen önvezető, univerzális robotját, a KÜHNE Mezőgazdasági Gépgyár Kühne KRT-6 Rövidtárcsáját, az Auditker Kft. AGROFROST FROSTGUARD S20 fagyvédelmi rendszerét, a Corteva Agriscience Viballa gyomirtószerét.

A díjakat Feldman Zsolt, Ganczer Gábor és Gyuricza Csaba, a MATE rektora, valamint a zsűri nevében Hatala László adta át.

A nagydíjas és különdíjas termékek is megtekinthetőek az AGROmashEXPO négy napja alatt.

A megnyitóról készült képek elérhetők ide kattintva.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Áfonyafarm a napelem alatt

Az USA legészakibb tagállamában, Maine területén termő vadáfonyát nem lehet magról vetni, az alacsonyra növő bokrok különleges ápolást igényelnek, az apró, édes bogyókat pedig csak a környéken értékesíthetik, mert túl sérülékenyek ahhoz, hogy a hosszú szállítást kibírják.

A megbecsült agrárium képes a minőségi termékek előállítására

A magyar agrártársadalom képes hagyományos értékei megtartása mellett, a kormány támogatását élvezve, az új idők kihívásaival szembenézve, megfelelő mennyiségű, minőségű és biztonságos élelmiszerrel ellátni a lakosságot – fogalmazott Farkas Sándor a Magyar Közgazdasági Társaság 60. közgazdász vándorgyűlésén, Szegeden.

Újra pályázható lesz a mezőgazdasági kisüzemek támogatása

Módosították a „Mezőgazdasági kisüzemek támogatása” című (VP2-6.3.1-20 kódszámú) felhívást, melynek következtében újra nyitják a konstrukciót. A támogatási kérelem benyújtásának határideje és módja új szakasszal került kiegészítésre, így a támogatási kérelmek benyújtására a hetedik szakasz keretében, 2022. november 17. – 2022. november 30. között lesz lehetőség.

Virtuális üzleti találkozók az Interpoma kiállításon

Ismét meglesz a lehetőség arra, hogy aki nem tud személyesen eljutni Bolzanóba az Interpoma kiállításra, virtuális üzleti megbeszéléseket folytasson a kiállítókkal a 2020-ban debütált Interpoma Business Match keretében.

Műanyag-újrahasznosító üzemet adtak át Herenden

Újrahasznosító üzemet adták át a herendi Jágerparkban, az új üzemben mezőgazdasági műanyaghulladékból állítanak elő granulátumot, amely mezőgazdasági műanyag termékek gyártásához szolgál alapanyagaként.

A kormány elkötelezett a dróntechnológia sikere iránt

A kormány elkötelezett abban, hogy Magyarország sikerrel alkalmazza a dróntechnológiát, a rendelkezésre álló eszközökkel ösztönzi az elterjedést - mondta Koncz Zsófia, a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) parlamenti államtitkára a 4. Drón Konferencia és Expo megnyitóján Budapesten.

Magyarországon biztosított a lakosság jó minőségű, biztonságos élelmiszerrel történő ellátása

Fontos szem előtt tartani, hogy az élelmiszerek iránti kereslet viszonylag rugalmatlan, a mindennapi betevőre mindig szükség lesz, ezért az ágazatba való körültekintő befektetés, az értékteremtő beruházás mindig megtérül - mondta Nagy István agrárminiszter a 15. Business Days konferencián, kedden, Tapolcán.

Elindult a kiemelten kedvező kamatozású Agrár Széchenyi Beruházási Hitelprogram MAX

Az új, államilag kiemelten támogatott hiteltermék széles körben felhasználható agrárberuházási hitelcélok, illetve hozzá kapcsolódó forgóeszköz beszerzésre. A hitel nagyban elősegítheti az agrárvállalkozások fejlesztési elképzeléseinek megvalósítását.

Történelmi lehetőség, történelmi felelősség

Országos tisztújító közgyűlést tartott a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége szeptember 19-én Gödöllőn. A közgyűlés résztvevői – a tisztújítás mellett – értékelték az elmúlt 4 év munkáját és meghatározták az elkövetkező időszak feladatait is.

A mobil sajtáros fejőgép és az utófürösztő használata kisgazdaságban

Háztáji kisgazdaságként mobil sajtáros fejőgépet használunk. Egy kiépített fejőberendezés jóval költségesebb lett volna, illetve az istálló kialakítása sem tette teljes egészében lehetővé. Kicsivel kevesebb, mint két évvel ezelőtt – az első tehenem ellése előtt két nappal – vásároltuk meg a mobil sajtáros fejőgépet, mely azóta is remek szolgálatot tesz.