Back to top

Korszakváltó kiállítás

Technológiai, piaci és generációs szempontból is korszakváltás zajlik a magyar agráriumban, amelyhez a fogyasztói szokások átalakulása is társul – mondta Feldman Zsolt, mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár az AGROmashEXPO mai megnyitóján. Az ország legnagyobb fedett agráripari rendezvénye január 26-29-én várja a látogatókat a Hungexpo területén.

AGROmashEXPO negyvenedik alkalommal | MMG

A negyvenedik alkalommal megrendezett AGROmashEXPOn négy pavilonban közel kétszáz kiállító mutatja be technológiai újdonságait a megújult vásárvárosban, amelynek kiállító területe 3,5 hektárról 7 hektárra nőtt.

A precíziós gépek teljesítményének, az okos megoldásoknak a közvetlen megtapasztalását és a személyes találkozásokat nem helyettesítik a virtuális rendezvények – emlékeztetett Ganczer Gábor, a szervező Hungexpo Zrt. vezérigazgatója a megnyitón.

Mindannak, amit néhány évtizede csak az űrtechnológia képviselt, mára a többszörösét tudják a legújabb mezőgazdasági berendezések és szoftverek
Mindannak, amit néhány évtizede csak az űrtechnológia képviselt, mára a többszörösét tudják a legújabb mezőgazdasági berendezések és szoftverek
Fotó: Csatlós Norbert

Az eseményen részt vett Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztos és Farkas Bertalan, az ország első és eddig egyetlen űrhajósa is. Többen emlékeztettek a megszólalók közül, hogy mindannak, amit néhány évtizede csak az űrtechnológia képviselt, mára a többszörösét tudják a legújabb mezőgazdasági berendezések és szoftverek.

Olyan tempóban fejlődik az agrártechnológia, hogy az évszázados gyakorlattal szemben „mára az apák tanulnak a fiaiktól”

– emelte ki Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke. Az agrárdigitalizáció gyakorlati alkalmazásában pedig a kamara is tudatos szerepet vállal. A NAK TechLab program célja a jó ötletek továbbfejlesztése, piaci értékesítése és eljuttatása a gazdálkodókhoz. Eredményei közül pedig az AGROmashon is bemutatnak hármat.

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke köszönti a megnyitó résztvevőit
Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke köszönti a megnyitó résztvevőit
Fotó: Csatlós Norbert
Az agráriumban zajló korszakváltás kapcsán Feldman Zsolt kiemelte a tudás, az információ, az innovációra való nyitottság és a kooperációs készség szerepét.

„Az évtizedeken keresztül megszokott egyéni útkeresés helyett sikeresebb lehet közösen haladni az úton”

- mondta, a horizontális és vertikális integráció jelentőségére utalva.

Feldman Zsolt kiemelte a tudás, az információ, az innovációra való nyitottság és a kooperációs készség szerepét
Feldman Zsolt kiemelte a tudás, az információ, az innovációra való nyitottság és a kooperációs készség szerepét
Fotó: Csatlós Norbert
A hazai agrárium az elmúlt években elkezdett érdemben felzárkózni versenytársaihoz. Ezt jelzi az is, hogy míg 2010-ben 41 százalékát érte el az EU átlagos termelékenységének, mára 66 százalékra javította azt.

Nyertese lehet a következő éveknek, amelyet történelmi jelentőségű források alapoznak meg. A háromszorosára emelkedett vidékfejlesztési támogatások új dimenziókat nyitottak meg a gazdálkodók előtt. A tavalyi év első 9 hónapjában 160 milliárd forintértékben vásároltak új gépeket, amely 16 százalékkal haladja meg az előző esztendő azonos időszakát.

A magasabb termelékenységet és több hozzáadott értéket segíti elő egyebek mellett a precíziós pályázat, amelyre tavaly novemberig 212 milliárd forint értékben jelentkeztek a termelők. Eddig több mint hatszáz pályázatot bíráltak el pozitívan több mint 52 milliárd forint támogatási értékben.

A 2023-mal kezdődő évek támogatási stratégiájában továbbra is előnyt élveznek a fejlesztések, folytatódnak a precíziós átállást és digitális megoldásokat támogató pályázatok.

A megnyitó ünnepség a köszöntők után az idei AGROmashEXPO termékfejlesztési díjainak átadásával folytatódott. A különböző kategóriákban egyaránt a fő bírálati szempontok között szerepelt a termékek újszerűsége, környezetre gyakorolt hatása, innovatív szerepe az agráriumban és alkalmazhatósági értéke a gyakorlatban.

Gépesítés kategóriában hazai nagydíjat kapott a KOMÁROMIGÉP Kft. KG-6000 típusú, 6 méter munkaszélességű, hidraulikusan csukható szárzúzója, és nemzetközi nagydíjat nyert az Austro Diesel GmbH. Massey Ferguson 8S.265 Exclusive traktorja. Hazai termékfejlesztési díjat vett át digitalizáció kategóriában az Afflield Kft. a MachineryGuide NODE AutoSteer robotkormányért, gépesítés kategóriában a FLIEGL ABDA Gépgyártó Kft. a FLIEGL PFW 27500 Alpha-Line szivattyús tridem tartálykocsiért. Nemzetközi termékfejlesztési díjat kapott gépesítés kategóriában a DM-KER Nyrt. Agrifac Condor V. önjáró permetezőgépe, a FLIEGL ABDA Gépgyártó Kft. FLIEGL KSE 680 láncos-tárcsás boronája, és a ROYAL TRAKTOR ZRT. FARMTRAC 25G 4WD teljesen elektromos kompakt traktorja. Prémium oklevéllel ismerték el a MARTON GENETICS mesterséges intelligenciával ellátott döntéstámogató rendszerét a növénynemesítésben, a Hári Tech Kft. HariTech-HariBot teljesen önvezető, univerzális robotját, a KÜHNE Mezőgazdasági Gépgyár Kühne KRT-6 Rövidtárcsáját, az Auditker Kft. AGROFROST FROSTGUARD S20 fagyvédelmi rendszerét, a Corteva Agriscience Viballa gyomirtószerét.

A díjakat Feldman Zsolt, Ganczer Gábor és Gyuricza Csaba, a MATE rektora, valamint a zsűri nevében Hatala László adta át.

A nagydíjas és különdíjas termékek is megtekinthetőek az AGROmashEXPO négy napja alatt.

A megnyitóról készült képek elérhetők ide kattintva.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Díszes haszonkertek

Neves hazai és külföldi szakemberek közreműködésével rendezték meg a Díszes haszonkertek című, a várak, paloták, kastélyok, udvarházak és egyházi központok kertörökségének múltját és jövőjét körüljáró konferenciát a Várkert Bazárban.

Holdkőzetben sikerült növényt termeszteni

Először sikerült növényt termeszteni Holdról származó talajon: a Floridai Egyetem kutatói lúdfüvet neveltek az Apolló-11 asztronautái által hazahozott talajmintán.

Rendszeres visszatérők a külhoni magyarok

Több mint 500 külföldit vonzott Hódmezővásárhelyre a XXIX. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok, ahol a nemzetközi sátorban külhoni magyarok is beszélgettek a hazai gazdákkal. Szotyori Zoltán Erdélyből, míg Balog Anita a Vajdaságból érkezett a rendezvényre.

Málnaszedő robotok az idénymunkások helyett

Egy brit vállalat robotokat fejlesztett ki bogyósgyümölcsök szedésére, hogy pótolja az erre szakosodott, a brexittel „elüldözött” idénymunkások hiányát. A 3D-kamerákat és más érzékelőket gépi tanulással létrehozott mesterséges intelligencia irányítja, így tudja megkülönböztetni az érett gyümölcsöket az éretlentől. Az emberi munkaerő mellett is használható robottal sokat lehet javítani a termelékenységen.

Elhunyt Antonio Carraro

A 90 évesen elhunyt Antonio Carraro hosszú ideje volt a családi tulajdonú vállalat elnök-vezérigazgatója. A Compodarsegoban működő gyár elődjét Giovanni Carraro alapította 1910-ben. Az Antonio Carraro nevével fémjelzett traktorgyárban sajátos konstrukciójú, 100 LE alatti kompakt traktorokat állítanak elő ültetvényekre és kommunális területre.

Önvezető Lemken-Krone eszközhordozó

A Lemken és a Krone közös programot indított a jövő autonóm eszközhordozó erőgépének a kifejlesztésére. Céljuk, hogy a két cég munkagépeihez kapcsolt vezető nélküli erőgépek maradéktalanul végre tudják hajtani a szántóföldi művelési, ápolási és betakarítási munkákat.

A fiatalokat szeretnék az agráriumba csábítani

„Az előttünk álló kihívásokra a válaszok a tudásban, a tudományban keresendők és találhatók, ez az egyik legfőbb üzenete a pápai agrárexpónak. A generációk találkozása és annak a felismerése, hogy a tudásra, tudományos eredményekre a kihívásokra való küzdelemben szükség van és az jelenti a megoldást” – emelte ki megnyitó beszédében Nagy István agrárminiszter a XXV. Pápai Expo és Agrár Pikniken, pápán.

Változott a permetező drónok kötelező típusminősítésének pótlási határideje

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) tájékoztatja a növényvédelmi gépeket – különös tekintettel a permetező drónokat – gyártó és/vagy forgalmazó vállalatokat, hogy 2021. december 1-jén hatályba lépett az Agrárminisztérium új rendelete, amely lehetővé teszi a permetező drónok típusminősítését.

A cirok bemutató is elvetésre került a 35. Bábolnai Gazdanapokra

Tavaly visszatért, és idén újra megvalósul a cirok fajtabemutató a Bábolnai Gazdanapokon a kukorica fajtabemutató mellett.

Kettősség a géppiacon: alapanyaghiány és növekvő gépvásárlási kedv

Hogyan hat mezőgazdasági gépek forgalmazására, javítására a járvány és a háború okozta alkatrészhiány. Többek között erről is beszélget Mikó Sándorral, a Magtár Kft. ügyvezető igazgatójával Halmos B. Ágnes, a Kistermelők Lapja főszerkesztője.