Back to top

Korszakváltó kiállítás

Technológiai, piaci és generációs szempontból is korszakváltás zajlik a magyar agráriumban, amelyhez a fogyasztói szokások átalakulása is társul – mondta Feldman Zsolt, mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár az AGROmashEXPO mai megnyitóján. Az ország legnagyobb fedett agráripari rendezvénye január 26-29-én várja a látogatókat a Hungexpo területén.

AGROmashEXPO negyvenedik alkalommal | MMG

A negyvenedik alkalommal megrendezett AGROmashEXPOn négy pavilonban közel kétszáz kiállító mutatja be technológiai újdonságait a megújult vásárvárosban, amelynek kiállító területe 3,5 hektárról 7 hektárra nőtt.

A precíziós gépek teljesítményének, az okos megoldásoknak a közvetlen megtapasztalását és a személyes találkozásokat nem helyettesítik a virtuális rendezvények – emlékeztetett Ganczer Gábor, a szervező Hungexpo Zrt. vezérigazgatója a megnyitón.

Mindannak, amit néhány évtizede csak az űrtechnológia képviselt, mára a többszörösét tudják a legújabb mezőgazdasági berendezések és szoftverek
Mindannak, amit néhány évtizede csak az űrtechnológia képviselt, mára a többszörösét tudják a legújabb mezőgazdasági berendezések és szoftverek
Fotó: Csatlós Norbert

Az eseményen részt vett Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztos és Farkas Bertalan, az ország első és eddig egyetlen űrhajósa is. Többen emlékeztettek a megszólalók közül, hogy mindannak, amit néhány évtizede csak az űrtechnológia képviselt, mára a többszörösét tudják a legújabb mezőgazdasági berendezések és szoftverek.

Olyan tempóban fejlődik az agrártechnológia, hogy az évszázados gyakorlattal szemben „mára az apák tanulnak a fiaiktól”

– emelte ki Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke. Az agrárdigitalizáció gyakorlati alkalmazásában pedig a kamara is tudatos szerepet vállal. A NAK TechLab program célja a jó ötletek továbbfejlesztése, piaci értékesítése és eljuttatása a gazdálkodókhoz. Eredményei közül pedig az AGROmashon is bemutatnak hármat.

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke köszönti a megnyitó résztvevőit
Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke köszönti a megnyitó résztvevőit
Fotó: Csatlós Norbert
Az agráriumban zajló korszakváltás kapcsán Feldman Zsolt kiemelte a tudás, az információ, az innovációra való nyitottság és a kooperációs készség szerepét.

„Az évtizedeken keresztül megszokott egyéni útkeresés helyett sikeresebb lehet közösen haladni az úton”

- mondta, a horizontális és vertikális integráció jelentőségére utalva.

Feldman Zsolt kiemelte a tudás, az információ, az innovációra való nyitottság és a kooperációs készség szerepét
Feldman Zsolt kiemelte a tudás, az információ, az innovációra való nyitottság és a kooperációs készség szerepét
Fotó: Csatlós Norbert
A hazai agrárium az elmúlt években elkezdett érdemben felzárkózni versenytársaihoz. Ezt jelzi az is, hogy míg 2010-ben 41 százalékát érte el az EU átlagos termelékenységének, mára 66 százalékra javította azt.

Nyertese lehet a következő éveknek, amelyet történelmi jelentőségű források alapoznak meg. A háromszorosára emelkedett vidékfejlesztési támogatások új dimenziókat nyitottak meg a gazdálkodók előtt. A tavalyi év első 9 hónapjában 160 milliárd forintértékben vásároltak új gépeket, amely 16 százalékkal haladja meg az előző esztendő azonos időszakát.

A magasabb termelékenységet és több hozzáadott értéket segíti elő egyebek mellett a precíziós pályázat, amelyre tavaly novemberig 212 milliárd forint értékben jelentkeztek a termelők. Eddig több mint hatszáz pályázatot bíráltak el pozitívan több mint 52 milliárd forint támogatási értékben.

A 2023-mal kezdődő évek támogatási stratégiájában továbbra is előnyt élveznek a fejlesztések, folytatódnak a precíziós átállást és digitális megoldásokat támogató pályázatok.

A megnyitó ünnepség a köszöntők után az idei AGROmashEXPO termékfejlesztési díjainak átadásával folytatódott. A különböző kategóriákban egyaránt a fő bírálati szempontok között szerepelt a termékek újszerűsége, környezetre gyakorolt hatása, innovatív szerepe az agráriumban és alkalmazhatósági értéke a gyakorlatban.

Gépesítés kategóriában hazai nagydíjat kapott a KOMÁROMIGÉP Kft. KG-6000 típusú, 6 méter munkaszélességű, hidraulikusan csukható szárzúzója, és nemzetközi nagydíjat nyert az Austro Diesel GmbH. Massey Ferguson 8S.265 Exclusive traktorja. Hazai termékfejlesztési díjat vett át digitalizáció kategóriában az Afflield Kft. a MachineryGuide NODE AutoSteer robotkormányért, gépesítés kategóriában a FLIEGL ABDA Gépgyártó Kft. a FLIEGL PFW 27500 Alpha-Line szivattyús tridem tartálykocsiért. Nemzetközi termékfejlesztési díjat kapott gépesítés kategóriában a DM-KER Nyrt. Agrifac Condor V. önjáró permetezőgépe, a FLIEGL ABDA Gépgyártó Kft. FLIEGL KSE 680 láncos-tárcsás boronája, és a ROYAL TRAKTOR ZRT. FARMTRAC 25G 4WD teljesen elektromos kompakt traktorja. Prémium oklevéllel ismerték el a MARTON GENETICS mesterséges intelligenciával ellátott döntéstámogató rendszerét a növénynemesítésben, a Hári Tech Kft. HariTech-HariBot teljesen önvezető, univerzális robotját, a KÜHNE Mezőgazdasági Gépgyár Kühne KRT-6 Rövidtárcsáját, az Auditker Kft. AGROFROST FROSTGUARD S20 fagyvédelmi rendszerét, a Corteva Agriscience Viballa gyomirtószerét.

A díjakat Feldman Zsolt, Ganczer Gábor és Gyuricza Csaba, a MATE rektora, valamint a zsűri nevében Hatala László adta át.

A nagydíjas és különdíjas termékek is megtekinthetőek az AGROmashEXPO négy napja alatt.

A megnyitóról készült képek elérhetők ide kattintva.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Öreg traktorok ha találkoznak...

Bár dologidő van, egy napra szüneteltetjük a munkát, elvégre traktoros találkozó ritkán van – hangzott el Csáfordon, ahol több év kihagyást követően végre meg tudták tartani a veterán mezőgazdasági járművek tizedik „összejövetelét”.

Környezet, táj és a gazda

A nyitrai agráregyetemen beszélgettem Fehér Sándor professzorral, aki szomorúan konstatálja, hogy a napokban megszűnt náluk a környezetgazdálkodási szak. A tantárgyak némelyike szerencsére megmarad, de már csak a régiófejlesztési és a vidékfejlesztési szakokon oktatják őket.

A holland miniszterelnök elítélte a mezőgazdasági dolgozók napok óta tartó tüntetését

Mark Rutte holland miniszterelnök elfogadhatatlannak nevezte, hogy a mezőgazdasági dolgozók a múlt szerda óta tartó tüntetés keretében útblokádot alkalmaztak és politikusokat fenyegettek meg - számolt be a DutchNews hírportál kedden.

Erősödik a KITE szerbiai integrációja

Június közepén felavatták az Újvidék melletti Csenejen a KITE d.o.o központját. Az avatáson részt vett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Nedimovič Branislav szerb mezőgazdasági miniszter és Pásztor István, a Vajdasági Parlament elnöke is. A vendégeket Guba Sándor, a nádudvari KITE Zrt. elnöke és Szabó Levente vezérigazgató köszöntötték.

Gödöllőn ismerte el a gazdák fejlődését és újításait a Digitális Agrárakadémia

A Digitális Agrárakadémia konzorciuma digitális bemutató gazdaság tematikus versenyt hirdetett meg, lehetőséget biztosítva a gazdaságoknak arra, hogy sikereiket és tapasztalataikat bemutathassák. A Digitális Bemutató Gazdaság Díjakat 27 díjazott részére adták át a MATE gödöllői Szent István Campusán.

A meleg miatt több a mezőgazdaságot érintő tűz

Idén eddig már 10493 tűz keletkezett a szabadban, csaknem kétszer annyi, mint tavaly ilyenkor. A leégett terület nagysága 331 négyzetkilométert tesz ki, ami majdnem tízszerese a 2021-ben leégett terület nagyságának. Csak júniusban 971 szabadtéri tűz keletkezett, ami tavaly júniushoz képest 9 százalékos emelkedést jelent.

Két tulajdonos, négy kultúra

A balástyai Hegedűs fivérek termesztik hazánkban a legtöbb frisspiaci fejes salátát. A folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően a megtermelt mennyiség csaknem a tízszeresére nőtt a kertészet bő egy évtizede alatt. A fő kultúrát jól kiegészíti a karalábé és a kápia, és egyre több lehetőséget látnak a gumós édesköményben is.

Az adatelemzés akár életmentő is lehet a versenylovaknak

A versenylovak esetében a legtöbb sérülés nem egy nap alatt alakul ki, eltekintve azoktól a ritka kivételektől, amikor valamilyen baleset (például kerítésnek fut a ló) miatt sérülnek meg. A tréningek során fellépő terhelés hosszú időn át terheli a csontozatot, mire látható eredménye lesz.

Balatoni fotók a füredi Gyetvai-Villában: Pályi Zsófia kiállítása

A Balatontól pár percre található, impozánsan felújított balatonfüredi Villa Gyetvai borászatként és egyben művészeti kiállítótérként is funkcionál. Az idei nyáron a szívükhöz közel álló téma került a villa falaira, egy nemzetközileg is elismert fotósorozat a Balatonról, amely egészen augusztus 10-ig megtekinthető.

Műanyag helyett lemosható csomagolás. Forradalmi megoldás a láthatáron

Vízzel mosható le az a védőréteg, amellyel az élelmiszereket permetezik be, a bevonat csomagolásként működik és növeli az eltarthatóság idejét. Egy amerikai kísérlet a műanyagok kiváltására.