Back to top

Pezsgőfogyasztási szokásaink

A pezsgő a világon mindenhol ugyanazt jelenti: az eleganciát, a kifinomultságot, a különlegességet – így az ünnepek, a születésnapok, az esküvők és a családi események állandó szereplője. Hagyományos – étkezések utáni, vagy tósztokat kísérő – fogyasztási módja mellett egyre gyakrabban isszuk aperitifként és használjuk koktélok alapanyagaként.

Magyarországon a fogyasztás többsége továbbra is az év végi ünnepi időszakra koncentrálódik. Sok más temékkel együtt a hazai pezsgőfogyasztásra is jellemző a szezonalitás, a pezsgők közel 60%-a a szilveszteri ünnepi időszak alatt fogy. A hazánkban előállított pezsgők jelentős részét, a termelés háromnegyedét a hazai piacon értékesítik a gyártók.

A magyar pezsgő kivitele eléggé ingadozó, mennyisége az utóbbi öt év átlagában 50 000 hektoliter, értékben 8 millió euró körül alakult.

A legfontosabb célországaink: Románia, a balti és a skandináv országok. A hazai pezsgőfogyasztás a koronavírus-járvány miatt 2020-ban 9%-os csökkenést mutatott a megelőző évhez képest, viszont az előzetes adatok alapján 2021-ben már nem esett tovább a fogyasztás. Ez a mennyiség számszerűsítve körülbelül 1,2 liter egy főre jutó éves fogyasztást jelent, a fajlagos érték magában foglalja a pezsgőkön kívül a habzó, gyöngyöző és a csendes borokat is. Az utóbbi években a fogyasztói igények a minőségi pezsgők irányába mozdultak el, így nemcsak a tradicionális pezsgőmárkák magasabb árkategóriájú termékeiben, hanem a piacvezető olasz és német pezsgők keresletében is volt növekedés. Az import mértéke az elmúlt 5 évben 10-20 ezer hektoliter volt. A fogyasztói igények kiszolgálása érdekében egyre több hagyományosan bor előállításával foglalkozó borászat is elindult a pezsgőkészítés irányába, illetve alapított újhullámos, „fiatal” pezsgőkészítő üzemet.

A nagy hagyományú pezsgőgyár mellett ezek a borászatok is egyre több neves, nemzetközi díjat zsebelnek be, amivel a hazai pezsgőgyártás hírnevét erősítik.

A pezsgőgyártás a XIX. században vetette meg a lábát hazánkban. Az első üzem Pozsony mellett, 1825-ben létesült, ezt követően hozta létre a hazai pezsgő-előállítás történetében központi szerepet játszó Törley József a budafoki pezsgőgyárát. A francia szakemberek segítségével beindított gyár helyszíne ideális körülményeket nyújtott a termeléshez, mind az érlelőpincék tekintetében, mind a pezsgőgyártás alapját szolgáló szőlőfajtáknak megfelelő terroir miatt. Később a pezsgőhöz való szőlő termesztésének súlya áthelyeződött az Etyeki-borvidékre. A pezsgőgyár termékei világhírűek voltak a 20. század első felében, ám sajnos az államosítás nem kerülte el az iparágat, amely a minőség hanyatlásához vezetett. A márkának azonban sikerült átvészelnie a történelem viharait, és napjainkra ismét a hazai piac vezető pezsgőgyártójává vált. Jelenleg ma Magyarországon közel 60 vállalkozás rendelkezik pezsgő-előállítási engedéllyel. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a hazai agrárium érdekeinek képviselőjeként arra kér mindenkit, hogy pezsgővásárláskor is válassza a hazait!

Fontos tisztázni, hogy nem minden szénsavas bor számít pezsgőnek. A pezsgőkön belül is létezik több kategória, a három legelterjedtebb: a tradicionális eljárással készült, a Méthode transvasée és a tankpezsgők.

Szénsavtartalmuk minden esetben egy másodlagos erjesztés során, az élesztők közreműködésével, természetes úton képződik. Ezzel szemben a habzó borok és a gyöngyöző borok esetén mesterséges úton történik meg a szénsav elnyeletése. A két ital között a különbség, hogy más nyomás uralkodik az italok üvegében (gyöngyöző bor 2,5 bar alatt, habzó bor esetében 3 bar-nál nem kisebb nyomás alatt).

A két legelterjedtebb szőlőfajta, amelyek hagyományosan a pezsgő alapanyagának tekinthetők a chardonnay és a pinot noir. A pezsgőgyártás szempontjából kedvezőbbek a hűvösebb, meszes-karbonátos talajjal rendelkező szőlőtermő vidékek. Világszinten a pezsgők fogyasztása – a 2008-as válság okozta megtorpanást leszámítva – a 2000-es évek eleje óta folyamatosan növekszik, az elmúlt 15 évben az előállítás megduplázódott. Ennek javát az európai pezsgőgyártás dinamikus növekedése adta. A koronavírus-járvány okozta gazdasági visszaesés a pezsgő fogyasztására is hatással volt, az európai export 6%-kal, a Champagne borvidék pezsgőinek fogyasztása pedig 20%-kal esett vissza, de a legnagyobb meglepetésre 2021-ben 38%-os fogyasztási növekedést produkáltak a francia Champagne-ok, amivel rekord mennyiségű fogyasztást könyvelhettek el.

Jelenleg a világ vezető pezsgőgyártó országa Olaszország, amelyet Franciaország, Németország és Spanyolország követ.

Mindenképp érdemes beszélni az újvilági pezsgők terjedéséről is, hiszen a borokhoz hasonlóan a pezsgők piacán is teret követelnek maguknak, élen az amerikai borvidékek termékeivel, mint a kaliforniai Napa-völgy, valamint Washington és Oregon állam pezsgőivel, amivel az USA már az 5. legnagyobb pezsgő-előállító a világon.

Forrás: 
NAK

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az árnál is van fontosabb

A Floral Marketing Fund (FMF) támogatásával 2020–2021-ben felmérést végeztek az Egyesült Államokban és Kanadában a fogyasztók bolti és online vásárlási szokásairól. Meglepő eredményre jutottak: a kertészeti árudákban gyakran már csak azután nézik meg a vevők a termékek árát, miután döntöttek a vásárlásról.

Jó évkezdés a BASF-nél

Az idei első negyedévben a kedvezőtlen világgazdasági hatások ellenére 19%-kal nőtt a BASF árbevétele, a kamat és nyereségadó levonása előtti eredmény (EBIT) pedig 21%-kal magasabb, mint egy évvel ezelőtt.

Ami megterem, az üvegbe kerül

A Viharsarki Lekvárium története három évtizedre nyúlik vissza. Hobbi-lekvárfőzéssel indult, majd családi-baráti ajándékozási célra készültek a finomságok, míg a megtermelt és feldolgozott mennyiség akkora lett, hogy elkezdődött az értékesítés.

Hiába a kedvenc zöldségük, sokaknak már nem fér bele a keretbe

Elvileg zajlik a spárga-csúcsszezon Németországban, de elég vegyes a kép, míg egyes térségekben a szedhető mennyiség és a kereslet egyaránt optimális, addig sokhelyütt a gazdákon marad a termés. Az agrarheute.com online agrárszaklap a regionális lapok riportjai alapján készített rövid körképet.

Mindenkinek ajánlott laboratóriumi vizsgálat

A laboratóriumi levélminta-vizsgálatok bizonyos támogatások esetén kötelezőek, és azok a kertészek is hasznos információkhoz jutnak az eredményekből, akiket semmi sem kötelez az elvégeztetésükre. Az elszabadult műtrágyaárak miatt az eddiginél is fontosabb, hogy a kívánt hozamokhoz elegendő, de a szükségesnél nem több tápanyagot adagoljanak a termelők.

Kiemelten fontos a biológiai sokféleség megőrzése

Az Agrárminisztérium kiemelten fontos kérdésként kezeli a biológiai sokféleség megőrzését, gazdag természeti értékeink, a vadon élő élővilág és természetes élőhelyeinek védelmét - közölte a tárca vasárnap az MTI-vel a biológiai sokféleség nemzetközi napja alkalmából.

Az őstermelői előírások teljesítését segíti a Nébih

Számos ponton változtak tavaly az őstermelői tevékenység és a termékek értékesítésének szabályai. Megszűnt például az őstermelői igazolvány, helyette FELIR azonosítót és Nébih tevékenységazonosítót kell igényelni, majd ezeket megjeleníteni a szabályos árusításhoz.

Tavaly 12,6 millió tonna zöldség-gyümölcs hagyta el Spanyolországot kamionokban

A spanyolországi zöldségek és gyümölcsök többsége továbbra közúti szállítással jut el a külföldi vevőkhöz. Nem kevés áruról van szó, a magyarázat pedig sokrétű.

Fűszernövények: Réspiacból versenypiac

A mintegy nyolcvan éve levélzöldségek és fűszernövények termesztésére és forgalmazására szakosodott Steinki családi vállalkozást immár a negyedik generáció irányítja.

A Világbank 30 milliárd dollárt különít el az élelmiszerhiány megelőzésére

A Világbank a héten közölte, hogy 30 milliárd dollárt bocsát rendelkezésre az élelmezésbiztonsági válság megfékezésére, amelyet az Oroszország Ukrajna közötti háború veszélyeztet, és amely miatt a két ország gabonaexportjának nagy része leállt.