Back to top

Gabonapiaci körkép az AGROmash-on

A 40. AGROmashEXPO második napján a gabonapiaci helyzetkörképről és a piac aktualitásairól tartott előadást Potori Norbert, az AKI Agrárgazdasági Igazgatóságának vezetője. A szakember az árakat befolyásoló legfontosabb tényezőket, az EU búza- és kukoricamérlegét, az olajmagvak piacát vette górcső alá, valamint a műtrágyapiac változásaira is kitekintett.

A 2006/2007-es és a 2010/2011-es évet vonta párhuzamba a jelenlegi gabonafélék és növényolaj áraival kapcsolatban. Ezeknek az áraknak a kilengésébe több tényező is szerepet játszik, amelyek együttes hatása felerősítik egymást.

Egyik ilyen tényező a bioüzemanyag-gyártás és az azt körüllengő politika, ami jelentős hatással van a nemzetközi piaci keresletre.

A kedvezőtlen időjárás szintén befolyásolja az árakat, ilyenkor a nagy exportőr országok hajlamosak nemzetközi kereskedelmet korlátozó intézkedéseket bevezetni, amivel az árak pillanatok alatt az egekbe szöknek. Ezek a tényezők az említett korábbi időszakokat és a jelenlegi helyzetet is érintik. Ezt csak tetőzi a koronavírus-járvány, ami egyszerre változtatta meg a beruházások nagyságát és a fogyasztói magatartást, az energia- és nyersanyagpiac kereslet-kínálatát, az ellátási láncok hatékonyságát és a pénzügyi szektor stabilitását.

Emellett például az elmúlt fél évben tapasztalt búzapiaci áremelkedés részben a befektetőtőkének is köszönhető, ami miatt a jegyzések elrugaszkodtak a piaci fundamentumoktól.

Az árakat továbbá a napjainkban aktuális geopolitikai konfliktusok is tetézik, hozzájárulva az infláció növekedéséhez is. Ezek a halmozott tényezők az idei évre nagymértékű volatilitást eredményeznek a piacon.  

A 2021-2022-es gazdasági évben bár rekordtermést sikerült betakarítani, de ez nem lesz elegendő, hogy fedezze az igényeket, ebből adódóan a tartalékok csökkenek. Az Európai Unió búzatermelése a 2021-es évben 137, 4 millió tonna volt, és továbbra is rendkívüli kereslet érzékelhető az európai búza iránt. Az egyik legjobban teljesítő ország ezen a területen Románia, aki eddig 4,1 millió tonna búzát exportált harmadik országok irányába, ami idén 7,2 millió tonnára emelkedhet.

Potori Norbert az őszi vetések jelenlegi állapotára is kitért.

A január közepei műhold-felvételezés alapján kedvező volt eddig az időjárás Európában, így az előrejelzések szerint jó termésnek nézünk elébe az idei évben.

A gabonapiaci árakat befolyásoló tényezők lehetnek még az idén: a Kínával kapcsolatos importvárakozások, a befektetőtőke mozgása, a nemzetközi logisztika gördülékenysége, az energiaárak növekedése és hatása a műtrágyaárakra, valamint a kínai mintegy 40 millió tonna gabonaimport, ami szintén rányomhatja a bélyegét az árakra.

A műtrágyaárak vonatkozásában az európai, orosz és kínai termelés visszaesett, kereslet oldaláról a magas terményárak tavaly ösztönözték a felhasználás növelését, a földgáz árának emelkedése az ammónia emelkedését hozta magával, ezek együttesen érvényesítették a műtrágyaár növekedését.  

Nem utolsósorban a logisztikát is érintette a szakember, amelyről elmondta, rendkívüli mértékben megugrott a konténerek ára, és a vízen zajló szállítás és időszakosan nehézségekbe ütközik.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Még inkább számít az ár

Az agrárágazatot, az ipart és a szolgáltató szektort egyaránt különösen érzékenyen érinti a nagy költségnövekedés. A folyamatosan emelkedő kiadások csak részben építhetők be a fogyasztói árakba, sok termék és szolgáltatás iránt pedig bizonyos fogyasztói árszint fölött lezuhan vagy megszűnik a kereslet. A termelők és kereskedők is érzik a változást.

Az energiaárak a Füvészkert növényeit is veszélybe sodorják

Óriási költségtételt jelent a növényházak, sok esetben a melegházak fűtése. Mivel a pálmaházi talajba ültetett növényeket nem lehet mozgatni, más megoldást kell találni a megmentésükre.

Szorosabbra fűzik a magyar-üzbég agrárkapcsolatokat

A kertészetek és üvegházak fejlesztéséről, a szőlészet és borászat vonatkozásában, valamint a 2023-2024-es időszakra vonatkozó munkatervről írt alá három megállapodást Nagy István agrárminiszter Aziz Voitov üzbég mezőgazdasági tárcavezetővel kedden, Budapesten.

Kata, a győztes hidegvérű

Hagyomány Kaposváron, hogy a térség jellemző lófajtáját fogatokban bemutatják, ahogy az is, hogy a magyar hidegvérűnek tenyészszemlét rendeznek. A KÁN Egyetemi napokon sem volt ez másképp. A Magyar Hidegvérű Lótenyésztő Országos Egyesület 15 tenyésztője, 36 magyar hidegvérű lóval volt jelen. 20 tenyészmén és 16 tenyészkanca, illetve 10 szopós csikó szerepelt a kiállításon.

Műtrágyából ne keverjen AdBlue-t!

Lesz-e elég AdBlue a piacon? Hogyan kell tárolni és meddig áll el ez a fontos adalékanyag? Ha ugyanúgy karbamidból áll, mint a műtrágya, akkor miért nem lehet házilag előállítani? Érdekes AdBlue-kisokost tett közzé a minap az agrarheute.com portál három nagy mezőgépgyártó cég segítségével.

Hogyan válhatna húzóágazattá az élelmiszertermelés?

Át kell gondolni az életképtelen, nemzetközileg versenyképtelen kisgazdaságok támogatását, mivel veszteség az ágazat számára. Ugyanakkor ösztönözni szükséges a termékpályák menti szerveződéseket.

A kenyér útját járják végig a gyerekek a BASF oktatási segédleteivel

Szerintünk a mezőgazdaság a legfontosabb hivatás a világon – hirdeti évek óta a BASF. Az idén új kampányt indítottak, amivel a legfogékonyabb korosztály, a kisiskolások ismereteit szeretnék bővíteni a mezőgazdaságról. Első eredményeikről az Európában egyedülállóan korszerű Pano Pékségben tartott sajtótájékoztatón számoltak be.

A műtrágyákra kivetett exportvámok segíthetik az orosz költségvetést

Moszkva hamarosan a műtrágyákra kivetett exportvámokkal kompenzálhatja az olaj- és gázüzletágból származó bevételkiesést. Közben Putyin bírálta a meglévő uniós szankciókat, és „műtrágya ajándékokat” ígér.

Nyílt levél az energiaárak miatt

Tekintettel az energiaárak elmúlt hetekben tapasztalt rendkívüli emelkedésére, a német nagykereskedelmi és külkereskedelmi szövetség (BGA) nyílt levelet intézett a kancellárhoz és a szövetségi kormányhoz.

Kevesebb gabona jut az éhező országokba

Megnyílt ugyan a gabonafolyosó, azonban az ENSZ szeptember 29-i adatai szerint 238 szállító konténerhajó indult el az ukrán kikötőkből, és 5,5 millió tonna gabonát szállít. Az áru nagy része a közepes és a magas jövedelmű országokba megy.