Back to top

Gabonapiaci körkép az AGROmash-on

A 40. AGROmashEXPO második napján a gabonapiaci helyzetkörképről és a piac aktualitásairól tartott előadást Potori Norbert, az AKI Agrárgazdasági Igazgatóságának vezetője. A szakember az árakat befolyásoló legfontosabb tényezőket, az EU búza- és kukoricamérlegét, az olajmagvak piacát vette górcső alá, valamint a műtrágyapiac változásaira is kitekintett.

A 2006/2007-es és a 2010/2011-es évet vonta párhuzamba a jelenlegi gabonafélék és növényolaj áraival kapcsolatban. Ezeknek az áraknak a kilengésébe több tényező is szerepet játszik, amelyek együttes hatása felerősítik egymást.

Egyik ilyen tényező a bioüzemanyag-gyártás és az azt körüllengő politika, ami jelentős hatással van a nemzetközi piaci keresletre.

A kedvezőtlen időjárás szintén befolyásolja az árakat, ilyenkor a nagy exportőr országok hajlamosak nemzetközi kereskedelmet korlátozó intézkedéseket bevezetni, amivel az árak pillanatok alatt az egekbe szöknek. Ezek a tényezők az említett korábbi időszakokat és a jelenlegi helyzetet is érintik. Ezt csak tetőzi a koronavírus-járvány, ami egyszerre változtatta meg a beruházások nagyságát és a fogyasztói magatartást, az energia- és nyersanyagpiac kereslet-kínálatát, az ellátási láncok hatékonyságát és a pénzügyi szektor stabilitását.

Emellett például az elmúlt fél évben tapasztalt búzapiaci áremelkedés részben a befektetőtőkének is köszönhető, ami miatt a jegyzések elrugaszkodtak a piaci fundamentumoktól.

Az árakat továbbá a napjainkban aktuális geopolitikai konfliktusok is tetézik, hozzájárulva az infláció növekedéséhez is. Ezek a halmozott tényezők az idei évre nagymértékű volatilitást eredményeznek a piacon.  

A 2021-2022-es gazdasági évben bár rekordtermést sikerült betakarítani, de ez nem lesz elegendő, hogy fedezze az igényeket, ebből adódóan a tartalékok csökkenek. Az Európai Unió búzatermelése a 2021-es évben 137, 4 millió tonna volt, és továbbra is rendkívüli kereslet érzékelhető az európai búza iránt. Az egyik legjobban teljesítő ország ezen a területen Románia, aki eddig 4,1 millió tonna búzát exportált harmadik országok irányába, ami idén 7,2 millió tonnára emelkedhet.

Potori Norbert az őszi vetések jelenlegi állapotára is kitért.

A január közepei műhold-felvételezés alapján kedvező volt eddig az időjárás Európában, így az előrejelzések szerint jó termésnek nézünk elébe az idei évben.

A gabonapiaci árakat befolyásoló tényezők lehetnek még az idén: a Kínával kapcsolatos importvárakozások, a befektetőtőke mozgása, a nemzetközi logisztika gördülékenysége, az energiaárak növekedése és hatása a műtrágyaárakra, valamint a kínai mintegy 40 millió tonna gabonaimport, ami szintén rányomhatja a bélyegét az árakra.

A műtrágyaárak vonatkozásában az európai, orosz és kínai termelés visszaesett, kereslet oldaláról a magas terményárak tavaly ösztönözték a felhasználás növelését, a földgáz árának emelkedése az ammónia emelkedését hozta magával, ezek együttesen érvényesítették a műtrágyaár növekedését.  

Nem utolsósorban a logisztikát is érintette a szakember, amelyről elmondta, rendkívüli mértékben megugrott a konténerek ára, és a vízen zajló szállítás és időszakosan nehézségekbe ütközik.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Építkezik a magyar gazdatársadalom

A délvidéki gazdaszervezeteket tömörítő Vajdasági Agráregyesületek Szövetségét (VASZ) 2006-ban alapították. Az azóta eltelt 16 évben nem kevesebb, mint 73 gazdaszervezet és mintegy 8 ezer gazdálkodó ernyőszervezetévé terebélyesedett az érdekvédelmi szervezet. A VASZ-nak sokáig nem volt saját székháza, és 2018-ban felszólították őket, hogy hagyják el addig bérelt „otthonukat”.

A Nutella legyőzte a Facebook-ot

Jelenleg úgy néz ki, hogy a világszerte népszerű édességgel, a Nutellával többet lehet keresni, mint a Facebook-kal.

Emelkednek a sertésárak Németországban

A sertéshús ára 5 € centtel (20,5 Ft-tal) emelkedett, melynek oka, hogy a növekvő kereslet nagyon kis kínálattal találkozik. A szakértők szerint ez valószínűleg nem sokat fog változni a következő hetekben.

Üres konténerekkel teli raktárak

A legfrissebb hírek szerint újabb globális szállítási gond kezd kibontakozni a túl sok üres konténer miatt.

Többet keres a Youtubeon az angol gazda, mint a teheneivel

Az állattenyésztéssel foglalkozó gazda 2018 óta készít tartalmakat a videómegosztó portálra, és mára többet bevételt hoz ez, mint a gazdasága.

Keresett a jégsaláta

Továbbra is népszerű a jégsaláta Franciaországban, az előző év azonos időszakához képest is nőtt a kereslete.

Továbbra is akadozik az ukrán gabonaexport

Bár az ENSZ közvetítésével november 19-én meghosszabbították a fekete-tengeri gabonaexporta vonatkozó megállapodást Oroszország és Ukrajna között, mégis naponta legfeljebb öt hajó fut ki az ukrán kikötőkből.

Németország stratégiai tervét is elfogadták

A héten Németország KAP stratégiai tervét is elfogadta az Európai Bizottság, így már formálisan is megvan a 2023-tól kezdődő ötéves időszak agrárpolitikai prioritásainak gyakorlati keretrendszere. Nagyon nagy hangsúlyt kap náluk az ökológiai szemlélet, és általánosságban az a szemléletmód, hogy az agrárvállalkozók a közérdeket szolgáló intézkedéseikre kapnak közpénzt.

A Hálaadást ünnepli az Egyesült Államok, ötödével emelkedett az ünnepi menü ára

Az amerikai családok egyik legnagyobb, karácsony előtti ünnepét, a Hálaadást tartják csütörtökön az Egyesült Államokban, a szakértők szerint az ünnepi költségek mintegy ötödével növekedtek az elmúlt évben.

Corteva Crop Solution HUN Kft: Profi kínálat új néven

Alig egy hónapja, hogy a vállalatcsoport eddigi cégeit összevonva egységes néven jelent meg a Corteva. A növényvédő szer, vetőmag, nitrogén menedzsment hármasára épülő vállalat továbbra is a fejlesztéseket tűzte ki célul, hogy a termelőket partnerként a sikeres gazdálkodásban segítse.