Back to top

Milyen helyzetben van a hazai ökológiai termesztés?

Szakmai rendezvényre invitálta az AGROmash Expo látogatóit az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet. A konferencia előadásai az ökológiai ágazat jelenlegi helyzetét, a támogatási rendszer környezeti és társadalmi hatásait, az ökogazdálkodás gyakorlati oldalát, valamint a hazai ökológiai szójatermesztést helyezték a középpontba.

Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKI) hazánk egyedüli ökogazdálkodásra specializálódott kutatóintézete, célja, hogy segítse az ökológiai gazdálkodás hazai fejlődését és szélesebb körű alkalmazását. A kutatóintézet által szervezett konferencián Allacherné Szépkuthy Katalin az ökológiai ágazat jelenlegi helyzetét és a támogatási rendszer környezeti és társadalmi hatását foglalta össze. 

Hazánkban jelenleg mintegy 300 000 hektáron folytatnak ökológiai gazdálkodást, és nagyjából 6000 vállalkozás foglalkozik vagy mezőgazdasági termeléssel, vagy állattartással vagy feldolgozással.

Fotó: Csatlós Norbert
Az öko területek részaránya szántó művelési ágban volt a legmagasabb, 2020-ban 105 ezer hektáron gazdálkodtak ökológiai módon, ez az összes szántónak 2,61 %-a. Az összes mezőgazdaságilag művelt területet figyelembe véve 6,12 % az ökológiai gazdálkodás részaránya. A legtöbb gazdaság 20-50 hektár közötti méretű területen gazdálkodik, ám vannak 2500 hektárnál is nagyobb ökogazdaságok is - hangsúlyozta a szakember, kiemelve azt is, hogy még mindig nagyon sok olyan gazdálkodás van, ahol a tanusított és nem tanusított egységben ugyanazon tevékenységet végzik. Ezt a párhuzamos termelést lenne hivatott megszüntetni egy olyan - hazánkban egyelőre még hiányzó- védjegy rendszer, amely ösztönöznl a gazdálkodókat arra, hogy a teljes mezőgazdasági termelését ökológiai gazdálkodásra állítsa át. 

Egyebek mellett szó esett az EU 2030-ig tartó idószakra vonatkozó, ökológiai gazdálkodást érintő biodiverzitási stratégiáról és a természetvédelmi kötelezettségvállalásokról is, valamint a szakember beszámolt az ökológiai gazdálkodás fejlesztésére irányuló 2014-2020 közötti időszakot érintő Nemzeti Akcióterv megvalósult eredményeiről is. 

Fotó: Csatlós Norbert
Nobilis Ágoston a Csoroszlya Farm tulajdonosa a farm bemutatásán keresztül számolt be az ökológiai gazdálkodás gyakorlati oldaláról. A gazdaság 2016-ban, egy sikeres generációváltást követően vágott bele az ökológiai gazdálkodásba. A Száron, Budapesttől negyven kilométerre fekvő gazdaság 265 hektáron foglalkozik szántóföldi növénytermesztéssel, gyümölcstermesztéssel és burgonya termesztéssel. A termények nagy részét exportálják, ugyanakkor elkötelezettek a hazai árualap erősítése mellett is, az általuk termelt burgonyát hazai éttermeknek szállítják,  köves malmukban, kisüzemi méretet megtartva, saját terményükből gyártanak kész terméket, amelyet szintén itthon értékesítenek. A fiatal farmtulajdonos azt is elmondta, hogy

mind külföldről mind belföldről nagy igény mutatkozik a jó minőségű élelmiszerre, biztos piacot látnak a feldolgozott termékekben.

A fenntartható fejlődés áll gazdálodásuk középpontjában, éppen ezért kutatóintézetekkel , így például az  ÖMKI-vel együttműködve több témában kísérleteznek, kisparcellás öko fajtateszteket végeznek és termékpálya fejlesztéssel is foglalkoznak. 

Borbélyné Dr. Hunyadi Éva  az ökológiai szójatermesztés hazai eredményeiről és az ÖMKI fajtatesztjeinek aktuális eredményeiről számolt be. 

Az ökológiai szója vetésterülete 2020-ban meghaladta at 1800 hektárt. A szója ökogazdálkodásban betöltött szerepe nagy, hiszen fehérjebázist jelent az öko állattartásban, nitrogént köt meg, gazdagítja a vetésforgót és humán felhasználása is folyamatosan növekszik, azonban a vetésforgóban a jelenleginél nagyobb hangsúlyt érdemelne. Kiemelte, hogy a szója termesztése  kockázatos a biogazdálkodásban, ezért  a kutatóintézet  fajta- és termesztéstechnológiai ajánlások kidolgozásával kívánja a termelők munkáját segíteni, hogy biztonságosan és környezetkímélően tudják a szóját a vetésforgóba beilleszteni. Fajtatesztjeikkel  a hazai ökogazdálkodáshoz leginkább illeszkedő genotípusokat vizsgálják.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Egy éve érkezhetnek Ázsiából is vendégmunkások hazánkba

Hatalmas segítséget adott a magyar gazdaságnak az, hogy az elmúlt években már az Európai Unión kívüli, környező országokból is érkezhettek vendégmunkások a minősített munkaerőkölcsönző vállalatokon keresztül azokba a meghatározott hiányszakmákba, ahol már évek óta nem találnak elegendő hazai munkaerőt a cégek.

Nehéz időkben össze kell fogni

Idén szeptemberben rendezte meg tizenegyedik alkalommal az RMGE Maros szervezete a Marosszéki Gazdanapot a mezőpaniti sportpályán. A rendezvény traktorfelvonulással kezdődött, majd a különböző gazdakörök és a szervezet által felkarolt marosszéki termelők, kézművesek sátrai, vásárral egybekötött kiállítása, illetve a Maros Gazda kft. partnereinek bemutató standjai várták az érdeklődőket.

Nincs más választásunk: öntözni!

Vagy öntözünk, vagy ellehetetlenül a gazdálkodásunk. Ha valakinek eddig kétségei lettek volna ez ügyben, akkor ebben az évben egyértelmű választ kapott rájuk. Az aszállyal megsanyargatott búza után abban bíztunk, hogy majd a kapások valahogy kiegyenesítik az idei évet, de sajnos nem ez történt, tovább romlott a helyzetünk. Még több helyen megégett a kukorica, olyannyira, hogy meg se nőtt, vagy ha címert hányt is, csövet már nem hozott.

A 7 legjobb étel az egészséges agyműködés fenntartásához

A kognitív hanyatlás sokkal gyakoribb, mint gondolnánk: a Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ (CDC) adatai szerint az Egyesült Államokban minden kilencedik felnőttből egy érintett. Szerencsére a kutatások szerint számos mindennapi szokás csökkentheti a demenciához hasonló betegségek kockázatát - többek között az, hogy odafigyelünk arra, milyen ételek kerülnek a tányérunkra.

Római kori villakert

„Nekem a Balaton a Riviéra…” – cseng a fülünkben az örökzöld sláger. S valóban, sokan indulunk nyaranta a Balaton mellé, hogy élvezzük a táj szépségét és kedvező mikroklimatikus adottságait: a meleg, de nem szélsőségesen forró nyarat, melyet a tó felől feláramló, párát hozó szellők temperálnak. Így gondolhatták ezt az 1. századtól a környéken fokozatosan megtelepülő ókori rómaiak is.

Cirok szakmai nap a Gabonakutatónál

A Gabonakutató dél-alföldi nemesítőállomásán szakmai napot tartottak szeptember elején. Az intézet nemesítői és területi képviselői által tartott kiszombori bemutató témáját az aszályos idei időjárás határozta meg, de a víz hiánya mellett a magas hőmérséklet is komoly kihívást jelentett a növények számára. Az alföldi körülmények közepette jó volt látni a szárazságtűrő cirokféléket és napraforgókat, sőt még zöld szóját is lehetett látni.

Megszűnt az aszály, folytatódik a talajok őszi feltöltődése

A hét további részében többször lehet számítani nagy területeket érintő esőre, így folytatódik a talajok őszi feltöltődése - írta hétfői agrometeorológiai elemzésében az Országos Meteorológiai Szolgálat.

A Corteva Agriscience megállapodást írt alá a Biológiai Vezető Symborg felvásárlásáról

A Corteva, Inc. (NYSE: CTVA) és a Symborg bejelentette, hogy aláírták a végleges megállapodást, a spanyolországi Murciában működő mikrobiológiai technológiák szakértő vállalatának (Symborg) megvásárlásáról.

Magyar Bankholding: májustól MBH Bank néven működik tovább az egyesült MKB és a Takarékbank

2023 májusában egyesül a Magyar Bankholdinghoz tartozó MKB Bank Nyrt. és a Takarékbank Zrt. Az új bank MBH Bank Nyrt. néven működik tovább, egységes márkanévvel és arculattal.

Brüsszel javaslatai az európai mezőgazdasági termelés csökkentését eredményezik

A közepes méretű állattartó telepek működtetéséhez előírni tervezett új szabályok az állattenyésztési ágazat, a növényvédőszer felhasználás fűnyíróelv-szerű felére csökkentése pedig a növénytermesztési ágazat számára jelent nehézséget - mondta Feldman Zsolt mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár a mezőgazdasági miniszterek brüsszeli ülését követően.